Κι η ζωή τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και ταμπούρλα

mesaralive.gr  30 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Κι η ζωή τραβάει την ανηφόρα με σημαίες και ταμπούρλα

Ο μεγάλος ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος λέει: “όταν σφίγγουν το χέρι ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο.. Είναι ο ποιητικός λόγος παραίνεση και πραγματικότητα συνάμα. Φως στο σκοτεινό τούνελ της πορείας μας.

Αυτό όμως έγινε πράξη στη Μεσαρά καιρό τώρα.  Αρχικά μέσω των μουσικών δρόμων ενώθηκαν οι καρδιές κι έσφιξαν τα χέρια και τώρα το ταξίδι στο άγγιγμα της ψυχής συνεχίζεται. Με λόγο και έργο.

Με αφορμή το αφιέρωμα στον αοίδιμο μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας και μετά αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Βασίλειο Μαρκάκη ο λόγος συνάντησε την κίνηση και αδελφώθηκαν με τους ήχους των οργάνων και των ύμνων, σε μια πανδαισία που όλοι εμείς θα έχουμε την μεγάλη ευκαιρία να παρακολουθήσομε από κοντά στο Αμφιθέατρο της Ι. Μητροπόλεως Γορτύνης και Αρκαδίας στις Μοίρες, Κυριακή 30 Ιουνίου  στις 8.30 μ.μ.
Όλοι είμαστε πιστοί καλεσμένοι στο  κάλεσμα της ψυχής, γιατί δεν λέγεται αλλιώς ούτε εννοείται να μεταφέρεται με τόση σπουδή και μαεστρία ο ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος σε ντοπιολαλιά έργο της αριστοτέχνισσας του κρητικού ποιητικού λόγου κας Χαριστή Κουκουμπεδάκη , στη σκηνή, αν δεν είναι πραγματικά έργο ψυχής. Τούτο το άγγιγμα και τη μεταφορά την επιμελήθηκε και σκηνοθέτησε η   θεατρολόγος- σκηνοθέτης κα Βασιλάκη Μαρία. Την θεατρική παράσταση πλαισιώνουν η χορωδία και οι μουσικοί του Π.Κ. της Ι. Μητροπόλεως και θα έχουμε την ευκαιρία να κοινωνήσουμε τα έργα και τις ημέρες του αξιολογότατου μακαριστού επισκόπου κυρού Βασιλείου Μαρκάκη που σε δύσκολους καιρούς ήξερε να υψώνει τη φωνή και να λέει βροντοφωνάζοντας - όχι στις αλυσίδες η χώρα του φωτός!,
Χρόνια τώρα αφημένος στη λήθη του χρόνου δίχως την έννοια για αθιβολή καμία, ώσπου ο φωτισμένος σεπτός ιεράρχης μας κ.κ. Μακάριος θέλησε να δώσει φως στην μνήμη και φτερά στο λόγο και να το θαύμα!
Σάββατο βράδυ, 29 Ιουνίου έγινε η πρόβα τζενεράλε! Αρμονία αφήγησης , θεατρικού λόγου σε δεκαπεντασύλλαβο, μοιρολόι, μουσική, τραγούδι! Όλα σ’ ένα συμπόσιο ποίησης!


Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche dell’ Universita’ degli studi di Napoli “Federico II’ ].

 

mesaralive.gr  30 June, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα