Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Κέντρο Υγείας Μοιρών

  16 September, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο Κέντρο Υγείας Μοιρών

Περιοδεία στο Κέντρο Υγείας Μοιρών πραγματοποίησε την Τετάρτη 13/9 κλιμάκιο της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Πάνο Καραγιώργο, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά, τα προβλήματα που είναι πολλά και παραμένουν άλυτα, καθώς το Κέντρο Υγείας, που κατατάσσεται στα 5 πρώτα της Ελλάδας σε επισκεψιμότητα, έχει αφεθεί «στη μοίρα του» εδώ και χρόνια λόγω της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία. H ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ έχει σταθερά παρεμβάσεις στα θέματα Υγείας της περιοχής, με επισκέψεις στο Κέντρο Υγείας και άσκηση κοινοβουλευτικού έλεγχου.

Ανάμεσα στα προβλήματα που επισημάνθηκαν από τους εργαζόμενους είναι οι σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων, όπως, πχ στο ακτινολογικό εργαστήριο, το οποίο στελεχώνεται με μια ακτινολόγο και το μικροβιολογικό εργαστήριο, το οποίο δεν έχει καν μικροβιολόγο, ή την ανεπάρκεια των κτηριακών εγκαταστάσεων, με χαρακτηριστικό το ότι πτέρυγα του κτηρίου έχει κριθεί από την πολεοδομία ως δομικά ακατάλληλη, ώστε να ελλοχεύουν κίνδυνοι για τη σωματική ακεραιότητα του προσωπικού, με ευθύνη της κυβέρνησης. Επιπλέον, το μικροβιολογικό εργαστήριο διαχρονικά έχει απαξιωθεί σε εξοπλισμό και υλικά, με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε οι στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η αξιολόγηση ενός έκτακτου περιστατικού.

Συγκεκριμένα, αντί να στελεχωθεί με το αναγκαίο προσωπικό, η κυβέρνηση και η 7η Υγειονομική Περιφέρεια, στο πλαίσιο των περικοπών των κρατικών δαπανών για την Υγεία, επιλέγουν να γίνονται οι αναλύσεις αίματος 3 φορές την εβδομάδα στο ΠΑΓΝΗ. Πολύ σοβαρό ζήτημα που προέκυψε στη συζήτηση με γιατρούς, είναι η αδυναμία κάλυψης έκτακτων περιστατικών, αφού ο τοπικός σταθμός του ΕΚΑΒ δε στελεχώνεται από γιατρούς, με συνέπεια η διακομιδή σοβαρών περιστατικών να γίνεται με τους λιγοστούς εφημερεύοντες του Κέντρου Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη λειτουργία του ή τη δυνατότητα κάλυψης 2 ταυτόχρονων περιστατικών από το ΕΚΑΒ, με κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή.

Όλα αυτά έχουν αντανάκλαση στους ασθενείς, οι οποίοι αναγκάζονται είτε να προσφεύγουν στα ήδη επιβαρυμένα νοσοκομεία του Ηρακλείου, είτε –όποιος έχει τη δυνατότητα– στον ιδιωτικό τομέα. Στην πραγματικότητα, η λειτουργία του Κέντρου Υγείας στηρίζεται σημαντικά στις όποιες δωρεές, στον εθελοντισμό, και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζόμενων, ακόμα και στην ίδια τους την οικονομική συνδρομή για αναλώσιμα ή άλλα έξοδα, κάτι που αξιοποιείται από την κυβέρνηση για τη δημιουργία της «εικονικής πραγματικότητας» που προπαγανδίζει στο χώρο της Υγείας, κρύβοντας τη ζοφερή κατάσταση, για εργαζόμενους και ασθενείς.

Ο Πάνος Καραγιώργος, αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, που πρέπει να το απορρίψουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, ως μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, διεκδικώντας την πλήρη ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με Κέντρα Υγείας πλήρως στελεχωμένα με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οικογενειακούς γιατρούς, με υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων, σύγχρονο εξοπλισμό που να ικανοποιεί όλες τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών, όλο το εικοσιτετράωρο, όλες τις μέρες του χρόνου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης να εξωραΐσει την άθλια πραγματικότητα που βιώνει ο λαός στην Υγεία, αποτέλεσμα της πολιτικής της και του δρόμου ανάπτυξης που αυτή με συνέπεια υπηρετεί, συνεχίζοντας την ίδια ταξική πολιτική με τους προκατόχους της. Αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση, πρόσθεσε, με τη διοργάνωση του αναπτυξιακού συνεδρίου στο Ηράκλειο στις 20 και 21 Σεπτέμβρη, προτάσσοντας τον τομέα Υγείας ως έναν από τους κινητήρες της ανάπτυξης το επόμενο διάστημα, μια ανάπτυξη η οποία, όπως φαίνεται κι από τη σημερινή κατάσταση στο χώρο της Υγείας, θα «πατήσει» πάνω στα αποκαΐδια των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών, της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας, τη διαρκή εμπορευματοποίηση της υγείας, με διάφορους τρόπους, αφού αποτελεί έναν τομέα στον οποίο μπορούν να ελπίζουν για σημαντικά κέρδη διάφοροι επενδυτές, στους οποίους θα απευθυνθεί και από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός.

Τέλος, τόνισε ότι η κατεύθυνση της πάλης των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, είναι η προοπτική της ανάπτυξης που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών και στην Υγεία.

 

  16 September, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ