Κοινωνικές υπηρεσίες και πρόληψη -  αντιμετώπιση της Παιδικής Κακοποίησης

mesaralive.gr  29 December, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ
Κοινωνικές υπηρεσίες και πρόληψη -  αντιμετώπιση της Παιδικής Κακοποίησης

O ρόλος των Κοινωνικών Υπηρεσιών στην πρόληψη και αντιμετώπιση της παιδικής κακοποίησης, ήταν ένα πολύ σημαντικό θέμα που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της Εσπερίδας για την Παιδική Κακοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού αρχές του Δεκέμβρη.

Το θέμα εισηγήθηκε η κ. Γεωργία Κουτσάκη Κοινωνική Λειτουργός επί πτυχίω

Όπως ανέφερε στην ομιλία της η κ. Κουτσάκη:

Η παιδική κακοποίηση Ανήκει στην αθέατη εγκληματικότητα, η οποία καλύπτεται από τη σιωπή των θυμάτων και την επιβολή των θυτών

  • Τηλέφωνα ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1056
  • ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΦΑΙΣΤΟΥ 2892340217
  • ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΜΕΣΗ ΔΡΑΣΗ 100
  • ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1107

Περιγράφοντας την πορεία ενός περιστατικού

  1. Αρχικά, η υπηρεσία ή ο οργανισμός που δέχεται την κλήση, ενεργεί ενημερώνοντας άμεσα με fax την Εισαγγελία συνοδευτικά με τις πληροφορίες που μας έχει προσκομίσει ο καταγγέλλων
  2.  Η Εισαγγελία αποστέλλει ειδικό έγγραφο στην Κοινωνική υπηρεσία του εκάστοτε Δήμου στον οποίο υπάγεται η κατοικία του θύτη, ζητώντας την άμεση διερεύνηση του περιστατικού.
  3. Η Κοινωνική Υπηρεσία πραγματοποιεί Κοινωνική έρευνα στην κατοικία που διαμένει το παιδί. Πραγματοποιώντας κατ’οίκον επισκέψεις και συναντήσεις με την οικογένεια και το παιδί, διερευνά την κατάσταση και αξιολογεί τη σοβαρότητα του περιστατικού.
  4. Κρατάει μια σταθερή, υποστηρικτική σχέση με την οικογένεια του θύματος αλλά και με το ίδιο το παιδί.
  5. Ύστερα συντάσσει μια έκθεση κοινωνικής έρευνας και την αποστέλλει στην Εισαγγελία Ανηλίκων ώστε να ολοκληρώσει το πόρισμα της.
  6.  Στη φάση αυτή σημαντική είναι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών καθώς θα συνεργαστούν στενά για το συμφέρον του παιδιού. Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη φάση αυτή είναι:

Οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη φάση αυτή είναι:

  • Το Ιατροπαιδαγωγικό,  
  • H Ελληνική αστυνομία,
  • Χώροι φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή είναι τα Ιδρύματα Παναγίας Καλυβιανής, Στέγη Ανηλίκων, Κέντρο θηλέων πόρου- Παιδικής προστασίας.  Πέραν αυτών τον ιδρυμάτων, χώρος φιλοξενίας ενός κακοποιημένου παιδιού μπορεί να είναι και το στενό συγγενικό του περιβάλλον ( γιαγιά- παππούς, θεία, Νονά και άλλα), εξετάζοντας πάντα τις συνθήκες διαβίωσης και την καταλληλότητα των προσώπων και του χώρου.

 

mesaralive.gr  29 December, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα