Κορονοϊός 110 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα

  01 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός 110 κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα

Συναγερμός έχει σημάνει από σήμερα για τον κορονοϊό σε όλη την Ελλάδα, με τα έκτακτα μέτρα που μπήκαν σε εφαρμογή, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σήμερα Σάββατο 1η Αυγούστου υπάρχουν 110 νέα κρούσματα, από τα οποία μόλις 9 είναι από τις πύλες εισόδου της χώρας!

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Σήμερα ανακοινώνουμε 110 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4587, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

1280 (27.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2252 (49.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 58 ετών. 2 (20.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 60.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 128 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 206 θανάτους συνολικά στη χώρα. 66 (32.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 96.1% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

O xάρτης των κρουσμάτων

9 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
3 εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
19 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
37 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, 10 εκ των οποίων σχετίζονται με έναν γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης
23 κρούσματα από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας, σχετιζόμενα με ιχνηλάτηση σε εταιρεία επεξεργασίας και εμπορίας κρεάτων
6 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, τα πέντε εκ των οποίων σχετίζονται με μπαρ στο Βόλο.
3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας
3 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χαλκιδικής
2 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Πιερίας
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Αχαϊας
1 κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας

Έκρηξη των κρουσμάτων τον Αύγουστο

Διόλου ενθαρρυντική δεν είναι η μελέτη επιστημονικής ομάδας του ΑΠΘ αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας μέσα στον Αύγουστο. Τουναντίον, είναι αποκαρδιωτική κι αν επαληθευτούν τα μαθηματικά μοντέλα που... δύσκολα πέφτουν έξω, ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού δεν θα σταματήσει να παίρνει την ανιούσα.

Αν ωστόσο, τηρηθούν ευλαβικά απ' όλους τα μέτρα, τότε ο κίνδυνος μπορεί να περιοριστεί. «Ο περιορισμός τόσο του ημερησίου αριθμού κρουσμάτων σε περίπου 60 ημερησίως για όλη την περίοδο του Αυγούστου, αλλά και της αυξητικής τάσης που αναμένεται μετά το τέλος Αυγούστου, θα μπορούσε να αναχαιτιστεί με επιπλέον μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τα οποία δεν θα έπλητταν την τουριστική δραστηριότητα (π.χ. καθυστέρηση ανοίγματος των σχολείων, περιορισμός συγχρωτισμού σε δημόσιες υπηρεσίες και κλειστούς δημόσιους χώρους και μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ και πολυκαταστήματα, κ.α.)» , επισημαίνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης και προτείνει: 

Τη διατήρηση και μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού)
Την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού, μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων και η μη τήρηση κανόνων σε χώρους θρησκευτικής λατρείας
Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους.
Τα συγκεκριμένα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν υποχρεωτικά και να παρακολουθηθεί η εφαρμογή τους από όλους. Τα πρόστιμα για τη μη εφαρμογή των κανόνων θα μπορούσαν να είναι υψηλότερα (σε αντιστοιχία με άλλες χώρες του εξωτερικού) 
Επιπλέον πρέπει να διατηρηθεί ο υψηλός βαθμός ανίχνευσης των φορέων SARS-CoV-2 στη χώρα και να μειωθεί ο χρόνος ταυτοποίησης των θετικών στον κορονοϊό.

Αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με:

Εντατικοποίηση των ελέγχων στις πύλες εισόδου για τον περιορισμό των ροών ασυμπτωματικών/προσυμπτωματικών φορέων με ταυτόχρονη μείωση του χρόνου ταυτοποίησης του ιού. Το τελευταίο μπορεί να επιτευχθεί με αύξηση των διαθέσιμων τεστ και ενεργοποίηση πανεπιστημιακών εργαστηρίων τα οποία μπορούν να αυξήσουν την ικανότητα της χώρας να ταυτοποιήσει τον κορονοϊό γεννητικά (με τεχνική RT-PCR)σε λιγότερο από 24 ώρες. 
Εντατικοποίηση των ελέγχων στην κοινότητα για τον εντοπισμό πιθανών φορέων που μπορούν να δημιουργήσουν νέες αλυσίδες μετάδοσης
Συνεχή επανεξέταση της κατάστασης με βάση την καθημερινή επιδημιολογική εικόνα, δεδομένης της αβεβαιότητας ως προς τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων στην κοινότητα
Τη μελέτη εκπόνησε  ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και η ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Ανθρώπινη Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας (ΚΕΔΕΚ), σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Παβία και την Πίζα της Ιταλίας.

Αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων και στην Κρήτη

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της τοπικής ΕΛ.ΑΣ.:

Οι Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης καθημερινά διενεργούν έλεγχους για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊόυ.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και συστηματικοί σε επιχειρήσεις, καταστήματα, κέντρα  διασκέδασης και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Παράλληλα όμως επισημαίνεται και το μερίδιο ευθύνης του πολίτη:

Οφείλουμε όμως όλοι να συστρατευτούμε στην προσπάθεια αυτή,

να τηρούμε τους κανόνες και τα πρωτόκολλα που έχει θεσπίσει η Πολιτεία.

Είναι μέτρο που αφορά τη δημόσια υγεία την οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να διασφαλίσουμε τηρώντας τους κανονες που θα αποτρέψουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

 

  01 August, 2020 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα