Κορονοϊός: Δεδομένη η παραταση των μέτρων-Φόβοι για τρίτο κύμα

  24 November, 2020 ΑΡΘΡΑ
Κορονοϊός: Δεδομένη η παραταση των μέτρων-Φόβοι για τρίτο κύμα

Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η άρση των περιορισμών θα γίνουν σταδιακά και θα προηγηθεί το άνοιγμα των σχολικών μονάδων.

Ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μετά τα σχολεία, θα ακολουθήσει το λιανεμπόριο. Ειδικότερα για τα σχολεία, διευκρίνισε πως θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, σημειώνοντας π.χ. τις περισσότερες συναθροίσεις μαθητών Λυκείου.

«Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον Ant1.

Τι θα γίνει με τις μετακινήσεις και τα SMS

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής στους έξι τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα έγινε στη βάση ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Ωστόσο, σημείωσε, πως τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του ιού, συγκρίνοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων με αυτόν που είχαμε σε ημέρες με ανάλογο αριθμό τεστ.

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί,  είπε. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τη σύγκριση του αριθμού των θυμάτων της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα με αυτόν άλλων χωρών που έχουν ίδιο πληθυσμό (π.χ. Βέλγιο), ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως μπορεί η χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση, αλλά αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού. 

Για τις επιτάξεις

Σε ό,τι αφορά στις επιτάξεις, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Κάποια στιγμή που χρειάζεται άμεση ανταπόκριση και δεν την έχεις, τότε υπάρχει πάντα στο τραπέζι η λύση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και γιατρών», υπογράμμισε. Η διαχείριση των πόρων είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας, συμπλήρωσε.

Έχουμε ενισχύσει το σύστημα Υγείας από την αρχή αυτής της πανδημίας, συνέχισε ο κ. Πέτσας, τονίζοντας παράλληλα πως «όσο και να ενισχύεις το σύστημα σε συνθήκες πανδημίας, δεν είναι αρκετό αν δεν ελέγξουμε τη διασπορά. Για αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

Δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Για το άνοιγμα της εστίασης, ανέφερε πως όταν γίνει, θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί. Σίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος.

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με στόχο να μην αυξηθεί η ανεργία, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τέλος, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει η σκέψη να δοθεί δώρο Χριστουγέννων ή κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση σε γιατρούς και νοσηλευτές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε με τον στίχο ενός τραγουδιού: «Αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα…».

Δεν μπορεί να αρθεί το locdown στις 30/11

Προσπάθεια να «σωθούν» τα Χριστούγεννα εν μέσω πανδημίας κοροναϊού γίνεται σύμφωνα με τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο, ο οποίος ξεκαθάρισε πως δεν μπορούμε να βγούμε από το lockdown στις 30 Νοεμβρίου, όπως και είναι προγραμματισμένο θεωρητικά.

«Ό,τι μπορεί να σωθεί θα σωθεί προφανώς, αρκεί να είναι με ασφάλεια αυτή είναι όλη η διαδικασία» είπε συγκεκριμένα και σχολίασε πως η η στρατηγική είναι να μπορέσουμε να κρατήσουμε σε ικανοποιητικό επίπεδο τη νόσο ώστε η νοσηλεία ασθενών να είναι ελεγχόμενη και η επιδημιολογική καμπύλη να κρατηθεί κάπως χαμηλά.

«Υπάρχει μια κάμψη – επιπέδωση της καμπύλης τις τελευταίες μέρες και φαίνεται ότι αυτό θα διατηρηθεί, τόνισε ο καθηγητής στον ΣΚΑΙ, σχολιάζοντας πως κάτι τέτοιο είναι καιρός να συμβεί.

Όπως ανέφερε ο κ. Γώγος, εκτιμά και ελπίζει σταδιακά να πέσουμε κάτω από τα 2.000 κρούσματα ημερησίως.

Μεγάλη πίεση στο σύστημα Υγείας

«Η πίεση στο σύστημα είναι μεγάλη» υπογράμμισε παράλληλα, εξηγώντας πως υπάρχει μεγάλη συρροή ασθενών που είναι αποτέλεσμα της προηγούμενης επιδημικής αύξησης ασθενών στη χώρα μας επομένως η παράμετρος αυτή λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν.

«Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα», δήλωσε ο καθηγητής επισημαίνοντας πως αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων.

Μάλιστα, διατύπωσε την εκτίμηση πως χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πρέπει όλοι να τηρούμε τα μέτρα

Αισιόδοξος ότι τα Χριστούγεννα θα είναι «λίγο καλύτερη», η κατάσταση στο μέτωπο του κοροναϊού, εμφανίστηκε – μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη-  ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του παν. Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για την τήρηση των μέτρων και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους, ζητώντας επιπλέον από τους νέους «να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες». Δίνοντας το στίγμα των επόμενων ημερών είπε χαρακτηριστικά ότι «αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε λίγο κλειστά», τόνισε ότι η Βρετανία δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση και εξάφρασε το φόβο ότι «στην επαρχία δεν έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

«Τον χειμώνα θα τον περάσουμε κλειστά»

Αναλυτικότερα και αναφορικά με το αν θα χαλαρώσουμε λίγο την περίοδο των γιορτών, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «Αν ελαττωθούν τα κρούσματα θα αρχίσει να ελαττώνεται και η πίεση στο σύστημα υγείας. Έχουμε ένα μήνα ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι τα Χριστούγεννα θα είναι λίγο καλύτερη η κατάσταση. Τα 500-600 κρούσματα είναι ένας αριθμός, όπως είναι και η θετικότητα των κρουσμάτων στα τεστ που γίνονται που τώρα είναι γύρω στο 10%, και η εξάπλωση του ιού σε όλη την Ελλάδα. Φοβάμαι ότι ενώ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη τα μέτρα τηρούνται πιο σοβαρά, δεν είμαι σίγουρος αν στην επαρχία έχουν συνειδητοποιήσει την κατάσταση».

«Φοβάμαι ότι αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε κάπως κλειστά. Ευελπιστούμε όλοι στο εμβόλιο αλλά αυτό το χειμώνα οι μετακινήσεις πρέπει να είναι πολύ περιορισμένες και με όλες τις προφυλάξεις», συνέχισε ο ίδιος.

«Στην Ελβετία και στη βόρεια Ιταλία η πανδημία ξεκίνησε από τα χειμερινά resort. Νομίζω να κάνουμε υπομονή και αυτή τη χρονιά. Προφανώς υπάρχουν προβλήματα, υπάρχουν κλάδοι της οικονομίας που πιέζονται, όλοι πιεζόμαστε. Βλέπετε ότι κράτη και έθνη που δεν το πήραν σοβαρά είχαν πολύ περισσότερα θύματα», είπε.

«Η Βρετανία δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση»

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στη Βρετανία σχεδιάζουν να ανοίξουν ακόμα και τα μπαρ, ο κ. Βατόπουλος είπε «Κάθε κράτος, κάθε κοινωνία έχει τους δικούς της ρυθμούς. Η Βρετανία δεν είναι και παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Νομίζω ότι κάθε κοινωνία προσπαθεί το ίδιο πράγμα. Προσπαθεί το δεκαήμερο των Χριστουγέννων τα πράγματα να είναι λίγο πιο χαλαρά. Υποθέτω ότι το ίδιο θα κάνουμε και εμείς».

Σχολιάζοντας τα περί τρίτου κύματος της πανδημίας, ο κ. Βατόπουλος είπε «Τα νοσήματα αυτά πάντα μεταδίδονται με κύματα και αν δεν ληφθούν μέτρα, αρρωσταίνει πολύς κόσμος, αποκτάται κάποια ανοσία, πέφτουν τα κρούσματα, χαλαρώνει ο κόσμος και αυξάνονται πάλι τα κρούσματα. Είναι πάντα κυματιστό το επιδημικό κύμα. Είναι λογικό να περιμένει κανείς αν υπάρχει τώρα ελάττωση, μετά από λίγο να έχουμε αύξηση. Ας μην σκεφτόμαστε το τρίτο κύμα, ας ξεμπερδέψουμε με το δεύτερο».

Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές τα Χριστούγεννα; «Οι εκκλησίες, όπως και άλλοι χώροι συνωστισμού, θα είναι κλειστές λογικά τα Χριστούγεννα», απαντά ο κ. Βατόπουλος.

«Αν το δει κανείς στατιστικά, οι μεγάλοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας και βαριάς νόσου. Επειδή αρρωσταίνουν όμως πολύ περισσότεροι νέοι, σε απόλυτους αριθμούς βλέπουμε πολλά περιστατικά ανάμεσα στους νέους. Βλέπουμε όμως τώρα αναλογικά να αυξάνεται και στους ηλικιωμένους το νόσημα, άρα θα έχουμε και αναλογικά πιο βαριά περιστατικά. Συνεπώς τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται και από τους ηλικιωμένους και από τους νέους, και πρέπει οι νέοι να προστατεύσουν τις μεγαλύτερες ηλικίες».

Προειδοποίηση  για 3ο κύμα μετά τα Χριστούγεννα

Έντονες είναι οι προειδοποιήσεις των επιστημόνων για συνέχιση της πίεσης στο ΕΣΥ και μετά τα Χριστούγεννα, όποτε και αναμένεται και 3ο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, το οποίο θα ακολουθήσει ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς πριν από τις γιορτές.

«Θα φέρει και 3ο κύμα ο Γενάρης. Μετά τα Χριστούγεννα θα ξαναέχουμε έξαρση κι εκεί το ζήτημα είναι ότι θα πρέπει να έχουμε ένα πλάνο οργανωμένο να το αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στον Real Fm ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ενώ σύμφωνα με την Ματίνα Παγώνη, περιμένουμε το 3ο κύμα «μετά τα Χριστούγεννα, στις αρχές Ιανουαρίου», ενώ σύμφωνα με την ίδια το επόμενο κύμα ενδέχεται να είναι χειρότερο από το τωρινό.

 

  24 November, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα