Koρονοϊός:  Φόβοι για νέα έξαρση με τα τις γιορτές-Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

  26 December, 2020 ΑΡΘΡΑ
Koρονοϊός:   Φόβοι για νέα έξαρση με τα τις γιορτές-Ξεκινούν οι εμβολιασμοί

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μοιάζει με εφιάλτη για την κυβέρνηση και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λόγω των επικείμενων συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Με τα σκληρά επιδημιολογικά στοιχεία να παραμένουν ζοφερά – αν και η χώρα μας συμπληρώνει 7 εβδομάδες γενικού lockdown – και τα ημερήσια κρούσματα να μειώνονται με αργό ρυθμό, εντείνονται οι φόβοι για αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετά τις γιορτές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μοιάζει με εφιάλτη για την κυβέρνηση και την επιτροπή εμπειρογνωμόνων καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για πιθανή έξαρση των κρουσμάτων λόγω των επικείμενων συγκεντρώσεων σε σπίτια.

Eιδικοί και κυβέρνηση φοβούνται ότι οι χριστουγεννιάτικες επισκέψεις, παρά τον περιορισμό των 9 ατόμων από δύο οικογένειες και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, μπορεί να αποτελέσουν την «εύφλεκτη ύλη», για φούντωμα του δεύτερου κύματος, το οποίο δεν έχει σβήσει.

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ανέφερε πως οι γιορτές θα έχουν λογικά μια αρνητική επίδραση στα επιδημιολογικά στοιχεία και πως τα αποτελέσματα θα φανούν έπειτα από 15 – 20 ημέρες.

Παράλληλα, ο κ. Εξαδάκτυλος τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ πως ο αριθμός των διασωληνωμένων πέφτει αργά αλλά βασανιστικά και πως οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ έχουν αρχίσει να εξαντλούνται «γιατί δουλεύουν πολύ καιρό πάνω από τις δυνατότητές τους». 

Την ίδια στιγμή, ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης  εκτίμησε ότι σε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Αττική, αναμένεται να αυξηθούν τα κρούσματα κοροναϊού τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος προέβλεψε ότι γύρω στις 7 Ιανουαρίου, τα κρούσματα θα κινηθούν κοντά στα 800.

«Είναι ένας αριθμός καλός, αλλά αυτή η πτώση θα είναι πιο αργή πανελλαδικά» ανέφερε.

Άλλωστε πριν λίγες ημέρες ο  λοιμωξιολόγος Νικόλαος Σύψας μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να αυτοσυγκρατηθούμε λίγο αυτές τις ημέρες, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα τον Ιανουάριο. Είναι κρίμα όλη αυτή η προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό να πάει χαμένη».

Η κατάσταση στη χώρα

Με εξαιρετικά αργό ρυθμό μειώνεται και το φορτίο στην περιοχή της Αττικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ένα τρίτο των νέων κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, ενώ συνεχίζεται η μείωση του φορτίου στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι μόνο η Δυτική Αττική που παρουσιάζει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. Τις τελευταίες ημέρες εμφανίζονται αρκετά κρούσματα και στο κέντρο της Αθήνας, γεγονός που εξετάζεται με προσοχή από τους αρμόδιους.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 617 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 6 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, με το ποσοστό θετικότητας (στο σύνολο μοριακών και rapid test) να υποχωρεί στο 2,05%.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 134.852, εκ των οποίων το 52.4% άνδρες. Τα 5.302 (3,9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 39.813 (29,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Στους 470 ανέρχονται οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι (476 χθες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 152 (32,3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 80,2%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 851 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 50 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 4.507 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1819 (40.4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Πώς θα μάθετε αν ανήκετε στις πρώτες ομάδες για τον εμβολιασμό

Η ώρα του εμβολιασμού έφτασε.

Η άφιξη των εμβολίων στην χώρα μας σηματοδοτεί την έναρξή του αύριο, Κυριακή.

Θα γίνει ταυτόχρονα, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής: Ευαγγελισμό, Σωτηρία, Αττικό, Θριάσιο και Ασκληπιείο της Βούλας.

Συμβολικά την ίδια μέρα θα εμβολιαστούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την επόμενη μέρα, 28 Δεκεμβρίου, θα γίνει η διανομή και στα νοσοκομεία αναφοράς, στο Πανεπιστημιακό της Λάρισας, στο ΑΧΕΠΑ, στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων και στην Πάτρα, έτσι ώστε να αρχίσουν οι εμβολιασμοί στο υγειονομικό προσωπικό των νοσοκομείων αυτών στις 29 Δεκεμβρίου.

Πώς θα μάθουμε αν είμαστε στις ομάδες προτεραιότητας

Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία, ο πολίτης θα μπορεί να ελέγξει αν ανήκει σε κάποιες από τις ομάδες προτεραιότητας με τους εξής τρόπους:

• Εισάγοντας τον ΑΜΚΑ και το Ονοματεπώνυμό του στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr και τη web/mobile εφαρμογή.
• Αποστέλλοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).

Η άφιξη των εμβολίων

Στις 7 το πρωί έφτασε στην Αθήνα η πρώτη παρτίδα των 9.750 δόσεων εμβολίων κατά της Covid-19 από την εταιρεία Pfizer-BioΝTech.

Το φορτηγό έφτασε στις φαρμακαποθήκες, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και μιας μεγάλης αυτοκινητοπομπής.

Την διαδικασία επέβλεπαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Το σχέδιο Ιπποκράτης

Με την άφιξη των εμβολίων ενεργοποιείται και το σχέδιο «Ιπποκράτης», το αναλυτικό σχέδιο ασφάλειας, καταρτισμένο από την Ελληνική Αστυνομία, για την περιφρούρηση της αποθήκευσης και μεταφοράς των εμβολίων κατά του κοροναϊού προς τα εμβολιαστικά κέντρα.

Στα μέτρα της Αστυνομίας για τη φύλαξη των εμβολίων συμμετέχουν συνολικά 3.000 αστυνομικοί, ελικόπτερα και drones, ενώ 24ωρη θα είναι η φύλαξη των χώρων αποθήκευσης και των εμβολιαστικών κέντρων.

Στη διαδικασία μεταφοράς των εμβολίων στα νησιά θα συνδράμουν, εξάλλου,  οι Ένοπλες Δυνάμεις με στρατιωτικά αεροσκάφη C 130, ενώ προβλέπεται επιπλέον διάθεση προσωπικού.

Την επιχείρηση θα επιβλέπει «ομάδα εμβολίου» με έδρα το κτίριο Φάρος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με συνδέσμους από την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τον Στρατό και το Λιμενικό.

Προγραμματισμός ραντεβού

Από τον Ιανουάριο 2021, ο πολίτης μπορεί να προγραμματίσει το ραντεβού του για εμβολιασμό, με τους παρακάτω τρόπους:

• Κατόπιν σύνδεσης με στοιχεία TAXIS στην ιστοσελίδα http://emvolio.gov.gr.
• Επιβεβαιώνοντας το προτεινόμενο ραντεβού μέσω γραπτού μηνύματος (SMS) στον 5-ψήφιο κωδικό αποκλειστικής χρήσης (13034).
• Για τους Πολίτες, που δεν είναι εξοικειωμένοι με τα τεχνολογικά μέσα, με επίσκεψη στα ΚΕΠ ή φαρμακεία.

Ο Πολίτης θα λαμβάνει τον μοναδικό κωδικό-αριθμό  ραντεβού, καθώς και το QR Code, ανάλογα με τον τρόπο που προγραμμάτισε το ραντεβού. Σημειώνεται ότι μέσω της εφαρμογής των ραντεβού προγραμματίζεται ταυτόχρονα και ο επαναληπτικός εμβολιασμός.

Τρεις (3) ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο Πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Σύμφωνα με όσα είπε στο MEGA, ο Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, εφόσον κάποιος θέλει να εμβολιαστεί, μετά τον εμβολιασμό θα δοθεί η δυνατότητα αυτό να καταγράφεται.

Προϋπόθεση για τον προγραμματισμό του ραντεβού είναι να έχει έρθει η σειρά εμβολιασμού της ομάδας πολιτών όπου ανήκουν.

Πώς θα εντοπίζονται τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα κυβερνητικούς παράγοντες, υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε ότι αφορά τον ΑΜΚΑ, όμως υπάρχει μεγαλύτερη δυσκολία στον εντοπισμό των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω χρόνιων νοσημάτων.

Σε αυτήν την περίπτωση, θα αξιοποιηθούν τα δεδομένα από την άυλη συνταγογράφηση, καθώς κάθε φάρμακο συνοδεύεται από έναν κωδικό που αφορά την πάθηση για την οποία χορηγείται.

Σε ότι αφορά άτομα τα οποία είναι κλινήρη στα σπίτια τους και δη σε απομονωμένες περιοχές της επικράτειας, ακόμη σχεδιάζεται η μέθοδος και το σχέδιο για την εμβολιαστική κάλυψη τους, λόγω και της ιδιαιτερότητας του μοναδικού, έως τώρα, εγκεκριμένου εμβολίου για την Ελλάδα και της συντήρησης του σε βαθιά κατάψυξη.

Πώς εμβολιαζόμαστε

Ο Πολίτης δίνει τον κωδικό-αριθμό ραντεβού ή το QR Code και το ταυτοποιητικό στοιχείο (ταυτότητα, διαβατήριο κλπ.), στο προσωπικό των Κέντρων Εμβολιασμού.

Το προσωπικό, αξιοποιώντας την εφαρμογή ραντεβού στα tablets, θα σαρώνει το QR Code ή θα αναζητά με βάση τον κωδικό-αριθμό το ραντεβού και θα το επιβεβαιώνει.

Στη συνέχεια, θα απαντάται το απαιτούμενο ερωτηματολόγιο πριν από τον εμβολιασμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο γενικές ερωτήσεις, όσο και συγκεκριμένες ανάλογα με το εμβόλιο που πρόκειται να χορηγηθεί. Βάσει των απαντήσεων στις ερωτήσεις, και αφού ο ιατρός αξιολογήσει την κλινική εικόνα, παίρνει την απόφαση αν θα προχωρήσει στον εμβολιασμό και θα διενεργήσει συνταγογράφηση.

Επίσης, το Εμβολιαστικό Κέντρο καταχωρεί στην ηλεκτρονική εφαρμογή τα στοιχεία της συσκευασίας των εμβολίων, που χρησιμοποιήθηκε για τον εμβολιασμό του Πολίτη. Με το τρόπο αυτό, ενισχύεται η διαδικασία της ιχνηλασιμότητας και της φαρμακοεπαγρύπνησης. Εφόσον απαιτείται, η εφαρμογή ενημερώνει τον γιατρό για την ημερομηνία και ώρα της επανάληψης.

Η σειρά… προτεραιότητας

Υπενθυμίζεται ότι επειδή οι παραδόσεις των εμβολίων θα γίνονται σταδιακά, κρίθηκε απαραίτητη η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες.

Σύμφωνα με το σχέδιο Ελευθερία:

Στην πρώτη φάση θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και το προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών, οι διαμένοντες και το προσωπικό οίκων ευγηρίας, οι διαμένοντες, ασθενείς και το προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης και το προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της κυβέρνησης.
Στην δεύτερη φάση θα εμβολιαστούν τα άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων). Πρόκειται για: Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω, 80 ετών και άνω, 75 ετών και άνω, 70 ετών και άνω. Επίσης, ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κοροναϊό ανεξαρτήτως ηλικίας, προσωπικό προτεραιότητας για τις κρίσιμες λειτουργίες του κράτους, άτομα 60 έως 69 ετών ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων και για ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με κοροναϊό.
Στην τρίτη φάση, το εμβόλιο θα κάνουν άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

 

  26 December, 2020 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα