Κορονoϊός: Η άγνωστη σοβαρή παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί μετά από 6 μήνες

  19 November, 2022 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Κορονoϊός: Η άγνωστη σοβαρή παρενέργεια που μπορεί να εμφανιστεί μετά από 6 μήνες

Μία άγνωστη μέχρι τώρα πιθανή παρενέργεια του κοροναϊού ανακάλυψαν οι επιστήμονες στην Οξφόρδη, η οποία μπορεί μάλιστα να εμφανιστεί ακόμα και έξι μήνες μετά τη νόσηση.

Συγκεκριμένα, η ομάδα του Πανεπιστημίου, γράφοντας στο περιοδικό Neurology, βρήκε ότι ο ιός αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιληπτικών κρίσεων ή επιληψίας εντός έξι μηνών από τη μόλυνση.

Στα παιδιά πιο αισθητός ο κίνδυνος

Οι ερευνητές μελέτησαν τα αρχεία περισσότερων από 150.000 ατόμων με γρίπη και κοροναϊό. Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν πιο αισθητός στα παιδιά παρά στους ενήλικες και ήταν επίσης πιο συχνός σε εκείνους που δεν είχαν νοσηλευτεί εξαιτίας του ιού, με βάση την έρευνα.

Κανένας από τους ασθενείς δεν είχε εμφανίσει προηγουμένως επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις και ήταν όλοι κοντά σε ηλικία, φύλο και ιατρικό ιστορικό.

Μετά από επανεξέταση των δεδομένων, ύστερα από μια περίοδο έξι μηνών, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι νόσησαν με Covid είχαν 55% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιληψία ή επιληπτικές κρίσεις τους επόμενους έξι μήνες σε σχέση με άτομα που είχαν γρίπη.

Χαμηλός ο κίνδυνος εμφάνισης

Παρόλα αυτά, ο συνολικός κίνδυνος εμφάνισης κρίσεων ή επιληψίας είναι πολύ χαμηλός, λιγότερο του 1% όσων έχουν βρεθεί θετικοί, τόνισε ο συγγραφέας της μελέτης, Arjune Sen, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Ο ίδιος πρόσθεσε το εξής: «Ο αυξημένος κίνδυνος επιληπτικών κρίσεων και επιληψίας στα παιδιά μας δίνει έναν άλλο λόγο να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τις λοιμώξεις στις μικρότερες ηλικίες.

«Συνιστούμε, ωστόσο, στους επαγγελματίες υγείας να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε άτομα που μπορεί να έχουν πιο διακριτικά χαρακτηριστικά κρίσεων, όπως για παράδειγμα εστιακές επιληπτικές κρίσεις, ειδικά τους πρώτους τρεις μήνες μετά από λιγότερο σοβαρή λοίμωξη Covid-19» κατέληξε ο επιστήμονας.

 

  19 November, 2022 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ