Κραυγή αγωνίας για τα τροχαία από φορείς της Μεσαράς

  30 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Κραυγή αγωνίας για τα τροχαία από φορείς της Μεσαράς

Ενώνουν τις δυνάμεις τους οι φορείς της Μεσαράς και απαιτούν παρεμβάσεις για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Σε επιστολή που στάλθηκε  στην Περιφέρεια Κρήτης, την  Διεύθυνση Τεχνικών Έργων και το  Τμήμα Συγκοινωνιακών Έργων και κοινοποιήθηκε στο Δήμο Φαιστού, το Δήμο Γόρτυνας, το Αστυνομικό Τμήμα Φαιστού, την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, την Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης και το  Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αναφέρεται:

Θέμα:  Αιτήματα φορέων Μεσαράς για την κατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής

 

Κύριοι,

είναι γνωστό ότι η Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εμφανίζει περισσότερους θανάτους από τροχαία αναλογικά με τον πληθυσμό της. Δυστυχώς, η Κρήτη και συγκεκριμένα η περιοχή της Μεσαράς πληρώνει βαρύ φόρο αίματος κάθε χρόνο, με πολλούς συντοπίτες μας να αφήνουν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο.

Μερίδιο ευθύνης για τα περισσότερα τροχαία έχει τόσο το οδικό δίκτυο που συνδέει το Ηράκλειο με τη Μεσαρά, όσο και οι περιφερειακές οδοί. Η κακή ποιότητα οδοστρώματος, η ελλιπής σήμανση, η ανύπαρκτη διαγράμμιση των δρόμων, καθώς και η έλλειψη επαρκούς φωτισμού είναι οι βασικοί παράγοντες των τροχαίων ατυχημάτων.

Ένα σύνηθες φαινόμενο είναι οι επισκευές του οδοστρώματος να ξεκινούν πάντα από τις μεγάλες πόλεις του νησιού προς την περιφέρεια, με αποτέλεσμα, λόγω του ότι οι πόροι πάντα είναι ανεπαρκείς, ποτέ να μην φτάνουν για τις υπόλοιπες περιοχές. Ίσως είναι ο καιρός τα έργα να ξεκινήσουν από τον Νότο προς τον Βορρά, ώστε να έχουμε ουσιαστικό και απτό αποτέλεσμα κι όχι κονδύλια και εξαγγελίες που ποτέ δε φτάνουν σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Θεωρούμε απαράδεκτη την υπάρχουσα κατάσταση και αυτός είναι ο λόγος που ενώνουμε τη φωνή μας, οι κάτωθι υπογραφόμενοι σύλλογοι, ομάδες, σωματεία και οργανισμοί και απαιτούμε πλέον αυτά που για άλλους είναι δεδομένα:

Αναφερόμαστε σε μία περιοχή με πάνω από 70.000 κατοίκους και μεγάλη τουριστική κίνηση, η οποία δεν έχει οριζόντια και κάθετη σήμανση. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση διαγράμμιση όλων των δρόμων της Μεσαράς, καθώς και την αντικατάσταση των φθαρμένων πινακίδων σήμανσης.

 

Ζούμε σε μία περιοχή χωρίς δημόσιες υπηρεσίες και νοσοκομεία, κάτι που μας αναγκάζει να βρισκόμαστε σε μόνιμη κίνηση στην εθνική οδό Ηρακλείου – Αγίας Γαλήνης. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την τοποθέτηση φωτισμού στις οδούς, σύμφωνα με τις μελέτες που θα έπρεπε να υπάρχουν.

 

Η κυκλοφοριακή κατάσταση των δύο μεγαλύτερων οικισμών του Μεσαράς  -Μοίρες και Τυμπάκι- είναι απαράδεκτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, λόγω των παράνομα παρκαρισμένων οχημάτων. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τη δημιουργία κατάλληλων χώρων στάθμευσης στα δύο κέντρα, καθώς και των εφαρμογή άλλων τρόπων αποσυμφόρησης.

 

Οι ελάχιστες θέσεις ΑμεΑ είναι συνεχώς κατειλημμένες με οχήματα που δεν φέρουν την αντίστοιχη σήμανση. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ περισσότερες θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, αλλά και αυστηρότερη αστυνόμευση, μιας και κατά τη γνώμη μας είναι ελλιπής στην περιοχή.

Μία από τις βασικότερες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων είναι η κακή κατάσταση του οδοστρώματος, κυρίως λόγω των τραγικών προσπαθειών επισκευής του. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ να επισκευαστούν όλοι οι δρόμοι άμεσα, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.

 

Το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής στο Τυμπάκι παραμένει αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο μετά από χρόνια παράδοσης του έργου.    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση λειτουργία του, για την ευαισθητοποίηση των παιδιών και την εκμάθηση βασικών κανόνων οδικής συμπεριφοράς, που θα έχει ως  συνέπεια στον μέλλον την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Συνοψίζοντας, γίνεται φανερή η σημασία της υλοποίησης όλων των παραπάνω αιτημάτων, για την αποφυγή μελλοντικών ατυχημάτων. Σας φέρνουμε προ των ευθυνών σας, μιας και ο καθένας πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί για κάθε τροχαίο ατύχημα και δυστύχημα, που λαμβάνει χώρα στην περιοχή της Μεσαράς και οφείλεται σε οποιοδήποτε από τα παραπάνω αίτια.

Την επιστολή υπογράφουν οι παρακάτω Σύλλογοι:

Εθελοντική Ομάδα Νεολαίας Φαιστού ΔΡΩ

Πολιτιστικός Σύλλογος Πετροκεφαλίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Σίβα Πυργιωτίσσης

Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας

Πολιτιστικός Σύλλογος Πιτσιδίων

Σύλλογος Τουριστικής Ανάπτυξης Ματάλων

Σωματείο Επισκευαστών Οχημάτων Μεσαράς

Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Γονέων και Φίλων Νότιας Κρήτης ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καπαριανών

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αμπελούζου

Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς

Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Βόρρων

Πολιτιστικός Σύλλογος Καστελίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Γαλιάς

Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαρού

Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Καμηλαρίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμακίου

Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου

Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Πλατάνου

Πολιτιστικός Σύλλογος Αληθινής

 

  30 August, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ