Κρήτη: Αλλαγές στην ελαιοκαλλιέργεια φέρνει η απαγόρευση δραστικής ουσίας

  06 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Αλλαγές στην ελαιοκαλλιέργεια φέρνει η απαγόρευση δραστικής ουσίας

Τέλος στη χρήση ενός σκευάσματος βάζει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης, με τους ελαιοπαραγωγούς να καλούνται να ακολουθήσουν τη συγκεκριμένη οδηγία.
Πρόκειται για τα σκευάσματα που περιεχουν τη δραστική ουσία Chlorpyriphos που έληξε οριστικά και απαγορεύεται πλέον η χρήση της σε οποιαδήποτε καλλιέργεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Εφιστούμε την προσοχή σε παραγωγούς και λοιπούς εμπλεκόμενους με την εμπορία ελαιόλαδου για την κρισιμότητα του συγκεκριμένου μέτρου.
Πλέον οποιαδήποτε συγκέντρωση στο ελαιόλαδο σε Chlorpyriphos μπορεί να οδηγήσει σε ανάκληση του προϊόντος από την αγορά και βαριά πρόστιμα σε όλη την αλυσίδα παραγωγής.
Περισσότερα είναι διαθέσιμα στο παρακάτω έγγραφο

Ας διαφυλάξουμε την ποιότητα και την ασφάλεια του ελαιολάδου μας, είναι αναγκαίο για όλους, επαγγελματίες και καταναλωτές», επισημαινει μάλιστα με ανακοίνωση της η Ένωση Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης.

Περισσότερες πληροφορίες οι παραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στις κατά τόπους Δ/νσεις  Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

 

Κοινοτική νομοθεσία

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία ολες οι εγκρίσεις των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιείχαν την παραπάνω δραστικη ουσία έχουν ανακληθεί ενώ η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη έληξε στις 16 Απριλίου 2020.

Με δεδομένο ότι το chlorpyrifos ήταν μια από τις πιο κοινώς χρησιμοποιούμενες δραστικές ουσίες αλλά και μια από τις πιο συχνά ανιχνεύσιμες ουσίες σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, επισημαίνονται τα εξής:

1. Ορισμένες χώρες της Ε.Ε. δύνανται να ανακαλέσουν προϊόντα από την αγορά στα οποία ανιχνεύεται chlorpyrifos/chlorpyrifos methyl με βάση τον Κανονισμό (ΕΚ) 178/2002

2. Από την ημερομηνία θέσεως σε ισχύ των νέων ανώτατων ορίων υπολειμμάτων των chlorpyrifos/chlorpyrifos methyl (όριο αναλυτρικού προσδιορισμού) και μετά από ανίχνευση οποιασδήποτε συγκέντρωσης chlorpyrifos/chlorpyrifos methyl κατά τον έλεγχο, οι χώρες της Ε.Ε. είναι πιθανό να προβούν, μεταξύ άλλων ενεργειών, σε ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση την χώρα προέλευσης.

 

newshub.gr

 

  06 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα