Κρήτη: Ενίσχυση ως 7000 ευρώ, των αγροτών, με τις... ευλογίες της Ε.Ε.

  25 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Ενίσχυση ως 7000 ευρώ, των αγροτών, με τις... ευλογίες της Ε.Ε.

Εδώ και λίγα 24ωρα οι αγρότες εχουν αρχίσει να ενημερώνονται για μια απόφαση από την Ε.Ε., η οποια μπορεί να τους αποφέρει μια σανίδα σωτηρίας μέχρι 7000 ευρώ!

Συγκεκριμένα η Ευρωβουλή υπερψήφισε το έκτακτο μέτρο στήριξης πληττόμενων αγροτών και μικρών αγροτικών επιχειρήσεων, που προβλέπει μια εφάπαξ πληρωμή 7.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη έως τις 30 Ιουνίου του 2021.

Πρόκειται βέβαια για μια απόφαση, πουα αφορά την ανακατανομη κονδυλίων και όχι τη διάθεση νέων ποσών, κάτι που έχει προκαλέσει και αντιδράσεις. Η αρχική πρόταση της Κομισιον που έκανε λόγο για ενίσχυση ως 5000 ευρώ, επεξεργάστηκε από την Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής και τους Ευρωβουλευτές που αύξησαν το ποσό της μέγιστης χρηματοδότησης από τα 5.000 ευρώ στα 7.000 ευρώ. 
 
Το έκτακτο μέτρο, εγκρίθηκε στο Κοινοβούλιο με 636 ψήφους υπέρ και 21 κατά, με 8 αποχές, θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα της ΕΕ που απομένουν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για να πληρώσουν μια εφάπαξ αποζημίωση στους αγρότες και μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση COVID-19.
 
Η προθεσμία πληρωμής λήγει στις 30 Ιουνίου 2021, ενώ οι αιτήσεις υποστήριξης θα πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
 
Ο Βορίδης
 
O ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης χαιρετίζει την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν το Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση.

Το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει μάλιστα τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του ΠΑΑ, γεγονός που δικαιώνει τη θέση και τις επιδιώξεις της πατρίδας μας για τη διάθεση επιπλέον πόρων υπέρ των αγροτών τις οποίες είχε εκφράσει ο κ. Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 13 Μαΐου 2020.

Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο προς έγκριση και εν συνεχεία ο νέος νόμος της ΕΕ θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδας της και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.


Ο Κεφαλογιάννης

Για τις θετικές εξελίξεις από την Ε.Ε. ο Ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης σχολίασε: «Η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ηγήθηκε και επέτυχε να ενσωματωθούν σημαντικές προτάσεις και σειρά μέτρων στο τελικό κείμενο για τη στήριξη της Γεωργίας και στην τελική διαμόρφωση ενός νέου ενισχυμένου πακέτου.

Η υιοθέτηση της τροποποίησης του πακέτου ανάκαμψης που παρέχει ενισχυμένη υποστήριξη στους Έλληνες και στους Ευρωπαίους αγρότες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχεδόν ομόφωνα με 605 ψήφους υπέρ, 16 κατά και 68 αποχές».

Όπως επισημαίνει ο ίδιος οι προτάσεις, που υπερψηφίστηκαν, αφορούν:
Τη μέγιστη κατ' αποκοπή πληρωμή έως και 7.000 ευρώ ανά αγρότη αντί 5.000 ευρώ, που ήταν η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έως 50.000 ευρώ ανά ΜμΕ.
Την εκταμίευση των ποσών έως τον Ιούνιο του 2021, αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2020.
Την αύξηση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης των κονδυλίων από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης από 1% στο 2%.

 

newshub.gr

 

  25 June, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα