Κρήτη: Η Πυροσβεστική ενημερώνει για τις ελεγχόμενες καύσεις

  05 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Η Πυροσβεστική ενημερώνει για τις ελεγχόμενες καύσεις

Ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει τους πολίτες για την ελεγχόμενη καύση υπολειμμάτων καλλιέργειας, εξέδωσε η Περιφερειακή Διοίκηση της Πυροσβεστικής στην Κρήτη, με αφορμή περιστατικά πυρκαγιάς που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ημέρες στο νησί μας, τα οποία είχαν ως αιτία την αμελή ελεγχόμενη καύση σε υπαίθριους χώρους.

Η Διοίκηση επισημαίνει τα εξής:

Η ελεγχόμενη καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών πρέπει να συντελείται ημέρες και ώρες που δεν πνέουν έντονοι άνεμοι και που δεν προβλέπεται να υπάρξουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, όποτε καλό θα είναι οι συμπολίτες μας να συμβουλεύονται τα τοπικά Δελτία Καιρού, πριν προβούν σε οποιαδήποτε διαδικασία καύσης. 

Η ελεγχόμενη καύση πρέπει πάντα να γίνεται παρουσία του ατόμου που την πραγματοποιεί και μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή.

Με το τέλος της ελεγχόμενης καύσης, πρέπει να σβήνονται τα υπολείμματα της εστίας με νερό ή να σκεπάζονται με χώμα, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιάς τις επόμενες ώρες ή και ημέρες, καθώς ο άνεμος μπορεί να προκαλέσει μεταφορά καιόμενων σωματιδίων.

Η ελεγχόμενη καύση πρέπει να συντελείται με τρόπο ώστε να μην προκαλείται πρόβλημα για παρακείμενες ιδιοκτησίες π.χ. καλλιέργειες, οικίες κλπ. αλλά ούτε να διαχέεται ο καπνός και τα παράγωγα της καύσης σε οδικό δίκτυο, προκαλώντας δυσκολία και επικινδυνότητα στην κυκλοφορία.

Εφιστούμε την προσοχή όλων, καθώς οι παραβάτες των ανωτέρω αλλά και οι παραβάτες πρόκλησης πυρκαγιάς από αμέλεια, θα ελέγχονται όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία.

 

  05 March, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ