Κρήτη: Πώς θα κινηθεί ο εγχώριος τουρισμός το Πάσχα

neakriti.gr  22 April, 2022 ΑΡΘΡΑ
Κρήτη: Πώς θα κινηθεί ο εγχώριος τουρισμός το Πάσχα

Ανάσες ξεγνοιασιάς αναζητούν χιλιάδες Έλληνες εντός και εκτός συνόρων την φετινή εορταστική περίοδο του Πάσχα, με την έξοδο των εκδρομέων να αγγίζει υψηλά επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, η τουριστική βιομηχανία θα «μετρήσει» τις δυνάμεις της εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου και ευχή όλων είναι ο τουρισμός να συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία και το 2022, καθώς αναμένεται να είναι ο καταλύτης για το δείκτη του ΑΕΠ. 

Οι επικεφαλής των φορέων μιλούν για το πως θα κινηθεί τόσο ο εγχώριος τουρισμός το Πάσχα, όσο και τα μηνύματα που λαμβάνουν για την νέα τουριστική σαιζόν και το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα.

Πρόεδρος ΞΕΕ- A. Βασιλικός: Το Πάσχα ανοίγουν τα ξενοδοχεία που έχουν ελληνική πελατεία

O πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός σημειώνει ότι μετά από δυο χρόνια απουσίας του Πάσχα από τον τουριστικό χάρτη, η τάση των ξενοδοχείων που έχουν ελληνική πελατεία είναι να ανοίξουν, βλέποντας και τη διάθεση του κόσμου να βγει από το σπίτι και να ζήσει την κανονικότητα που στερήθηκε.

Εικόνα ακριβή, για τα ποσοστά των ξενοδοχείων που θα ανοίξουν την περίοδο του Πάσχα, ωστόσο αυτή θα αποτυπωθεί, όπως λέει ο πρόεδρος του ΞΕΕ, με τις έρευνές του επιμελητηρίου στη συνέχεια, τόσο ως προς τον αριθμό των ξενοδοχείων που άνοιξαν όσο και ως προς τις πληρότητες που πέτυχαν. Σιγά σιγά όμως τα εποχικά ξενοδοχεία ξεκινούν να ανοίγουν, συμπληρώνει.

Το ενεργειακό κόστος απέτρεψε ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας να ανοίξουν το Πάσχα

Εστιάζοντας στο ενεργειακό κόστος ο κ. Βασιλικός αναφέρει ότι υπάρχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των ξενοδοχείων λέγοντας τα εξής: "Ας μην μας διαφεύγει πως κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας έκαναν την επιλογή να κλείσουν, ακριβώς γιατί δεν μπορούσαν να ανταπεξέλθουν στο ενεργειακό κόστος την επίδραση του οποίου διερευνά αυτή τη στιγμή έρευνα που έχουμε αναθέσει στο ΙΤΕΠ. Από μια πρώτη ένδειξη που έχουμε με στοιχεία Φεβρουαρίου, το ενεργειακό κόστος είναι αυξημένο κατά 86,5% και κατά 38,8% αυξημένες οι τιμές στις προμήθειες αναλωσίμων για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Είναι προφανές λοιπόν πως ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας έχουν καθυστερήσει το άνοιγμά τους καθώς δεν θα ήταν βιώσιμο με ένα τέτοιο κοστολόγιο".

Για να ανοίξει τις πύλες του ένα ξενοδοχείο εποχικής λειτουργίας απαιτούνται πολύ υψηλές πληρότητες για να αποσβέσουν το κόστος λειτουργίας στο οποίο έρχονται να προστεθούν και οι μισθολογικές πιέσεις από την ανισορροπία στη σχέση προσφοράς και ζήτησης εργασίας, αναφέρει ο πρόεδρος του ΞΕΕ.

Εργαζόμενοι άφησαν τα ξενοδοχεία και πλέον εργάζονται και στην πλευρά της οικονομίας διαμοιρασμού

Στο μεταξύ ο κ. Βασιλικός παρατηρεί ότι αρκετοί εργαζόμενοι μετακινήθηκαν σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως συνέβη σε όλο τον κόσμο, αναφέροντας ότι πολλοί κατευθύνθηκαν την πλευρά της οικονομίας διαμοιρασμού. "Βεβαίως, δεν θα βρει κανείς επίσημα στοιχεία με ένσημα αλλά γίνεται όλο και πιο σαφής μια τάση όχι για έξοδο από τον κλάδο αλλά για έξοδο από το νόμιμο και ρυθμισμένο κλάδο και η προσχώρηση στην άτυπη οικονομία". Όπως αναφέρει ο κ. Βασιλικός πρόκειται για μια ακόμη σοβαρή παράμετρος του αθέμιτου ανταγωνισμού από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της παραξενοδοχίας και επιβεβαιώνει την ανάγκη ρύθμισης του χαοτικού τοπίου που έχει διαμορφωθεί, όπως λέει.

Οι κρατήσεις για το καλοκαίρι δεν είναι συνδεδεμένες ούτε με guarantee συμβόλαια, ούτε με προκαταβολές.

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του τουρισμού μετά το Πάσχα ο κ.Βασιλικός σημειώνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρατηρηθεί κάποια ανησυχητική μείωση του ρυθμού στις κρατήσεις, αν εξαιρέσουμε τις πρώτες μέρες που ξεκίνησε ο πόλεμος. Βέβαια, όπως λέει, παραμένει ένα εξαιρετικά ρευστό περιβάλλον, με αυξημένα κόστη λειτουργίας και με τις κρατήσεις να έχουν σχετική μόνον αξία. "Οι κρατήσεις δεν είναι πλέον συνδεδεμένες ούτε με guarantee συμβόλαια, ούτε με προκαταβολές. Άρα παρακολουθούμε και καταγράφουμε τις εξελίξεις στο πεδίο χωρίς να κάνουμε προβλέψεις οποιασδήποτε μορφής', καταλήγει ο κ. Βασιλικός.

Κρήτη: Αισιόδοξα μηνύματα για το καλοκαίρι φέρνουν οι κρατήσεις του Πάσχα

Η Κρήτη θα αποτελέσει και φέτος ένα σημαντικό πόλο έλξης για τους κρητικούς που ζουν στην Αθήνα. Αυτό τονίζει και ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης.

Στο μεταξύ η ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού, ήδη δέχεται σημαντικές ροές ξένων επισκεπτών, σύμφωνα με τον Νίκο Χαλκιαδάκη. Μέχρι την περασμένη εβδομάδα ήταν ανοικτό ένα 30% των ξενοδοχείων του νομού ανοικτό, ενώ την περίοδο του Πάσχα θα έχει ανοίξει το 40%. Καθημερινά αφικνούνται 3.000 και πλέον επιβάτες από το αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης και περίπου 12.000 επισκέπτες τα Σαββατοκύριακα, νούμερα που γεμίζουν αισιοδοξία τους επιχειρηματίες του νησιού, που όπως τονίζει ο κ. Χαλκιαδάκης φέτος θα δώσουν μάχη με τις αυξήσεις της ενέργειας των πρώτων υλών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Κρήτη: Πέντε Πασχαλινοί προορισμοί που αξίζει να επισκεφθείς

Μεγάλη αναμένεται να είναι η Πασχαλινή έξοδος φέτος, δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας που κράτησε τον κόσμο στα σπίτια του. Με σύμμαχο τον ανοιξιάτικο καιρό, πλήθος κόσμου σχεδιάζει μια μικρή εξόρμηση για να γιορτάσει το Πάσχα και να γεμίσει τις «μπαταρίες του», απολαμβάνοντας τις ομορφιές της Κρήτης.

 Πέντε μαγευτικοΊ προορισμούς για το Πάσχα, εντός του νησιού.

Κράσι

Το Κράσι, είναι ένα γραφικό χωριό στις βορειοδυτικές υπώρειες του όρους Σελένα και απέχει 46,3 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου.

Ο αιωνόβιος Πλάτανος που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία του χωριού, μετρά περίπου 1.800- 2.000 χρόνια ζωής και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, με την περιφέρειά του να μετρά περισσότερα από 14 μέτρα. Οι τρεχούμενες πηγές του χωριού, είναι επίσης ένα ακόμη χαρακτηριστικό αυτού του γραφικού χωριού.

Οι Βρύσες είναι δύο, η «πάνω» Βρύση και η «κάτω». Είναι θολωτές με μια γούρνα η καθεμία.

Ζαρός

Ο Ζαρός είναι μικρή γραφική κωμόπολη στη Ρίζα του Ψηλορείτη, περίπου 46χλμ νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, σε σημείο προικισμένο από τη φύση με πολλές πηγές και γάργαρα νερά.

Το νερό, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ζαρού, όπως αντιλαμβάνεται ο επισκέπτης από τους πολλούς παλιούς νερόμυλους που συναντάει κάποιος στο χωριό και από τη γραφική λίμνη Βοτόμος. Η μονή Βροντησίου, η μονή του Αγίου Νικολάου, η Μονή Βαρσαμόνερου και η σκήτη του οσίου Ευθυμίου είναι αξιοθέατα που μπορούν οι ταξιδιώτες να επισκεφθούν. Ωστόσο, η φύση είναι εξίσου ενδιαφέρουσα, καθώς μπορεί κάποιος να ανηφορίσει το πανέμορφο φαράγγι του Γάφαρη ως το δάσος του Ρούβα.

Βάμος Χανίων

Ο Βάμος βρίσκεται στο κέντρο της χερσονήσου του Αποκόρωνα Χανίων και είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας. Η περιοχή του Αποκόρωνα συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί ένα από τα πιο γραφικά μέρη της Κρήτης.

Ο Βάμος Βρίσκεται σε απόσταση 25 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πόλης των Χανίων και  πρόκειται για ένα παραδοσιακό χωριό, ενώ η παράδοση και η αρχοντιά του είναι έκδηλα σε κάθε γωνιά. Έχει διατηρήσει σε εντυπωσιακό βαθμό το παραδοσιακό στυλ και την αρχιτεκτονική του, και έχει γίνει κέντρο του οικοτουρισμού στην Κρήτη. Μισή ώρα από τα Χανιά, σκαρφαλωμένος σε όμορφες πλαγιές, ο ημιορεινός Βάμος ατενίζει τα Λευκά Όρη.

Καπετανιανά

Τα Καπετανιανά βρίσκονται πολύ κοντά στην ψηλότερη κορυφή των Αστερουσίων Ορέων, τον Κόφινα και εδώ μπορείτε να επισκεφτείτε τη Βυζαντινή Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου και το Ναό του Τιμίου Σταυρού στην κορφή του Κόφινα, αλλά και να εξασκηθείτε στα τοπικά πεδία αναρρίχησης.

Από τα Καπετανιανά μπορείτε να οδηγήσετε τον χωματόδρομο μήκους 8χλμ, ο οποίος ξεκινάει από υψόμετρο 750μ και καταλήγει στον Άη Γιάννη. Η διαδρομή ελίσσεται στην κόψη του γκρεμού προσφέροντας απίστευτη θέα στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος και στο άγριο τοπίο των Αστερουσίων με τα απροσπέλαστα φαράγγια.

Άσπρος ποταμός

Ο Άσπρος Ποταμός βρίσκεται στην νοτιοανατολική Κρήτη και αναφέρεται ως ο αρχαιότερος συνοικισμός της περιοχής των Πεύκων. Η περιοχή φημίζεται για τις πολυάριθμες, παρθένες παραλίες της, τα παραδοσιακά, γραφικά χωριά της, τα τέσσερα  φαράγγια της και το φυσικό της κάλλος.  Το  μέρος συνδυάζει βουνό και θάλασσα και έχει αρκετό πράσινο για τα δεδομένα της περιοχής όπως πεύκα, ελιές και ξινόδεντρα.

Χερσόνησος: Έφτασαν οι πρώτοι τουρίστες - Θετικά τα μηνύματα από την τουριστική αγορά

Χρώμα στη Χερσόνησο δίνουν οι πρώτοι τουρίστες που επέλεξαν να περάσουν τις ανοιξιάτικες διακοπές τους στην Κρήτη.

Ήρεμη είναι η κίνηση που σημειώνεται προς το παρόν στην περιοχή, με τους καταστηματάρχες να εξηγούν πως είναι ακόμα αρκετά νωρίς, αφού η Χερσόνησος γεμίζει ζωή από τον Ιούνιο και μετά.

Άλλωστε, πολλά από τα καταστήματα και κυρίως επιχειρήσεις εστίασης, δεν έχουν ανοίξει και βρίσκονται ακόμα σε κατάσταση προετοιμασίας για να υποδεχθούν τους φετινούς τουρίστες. 

Πάντως, διάχυτη είναι η αισιοδοξία των ντόπιων για την πορεία της φετινής σεζόν.

Στους 100 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο το Ηράκλειο

Στους 100 κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο συγκαταλέγεται η πόλη του Ηρακλείου, σύμφωνα με αφιέρωμα του Stacker.

Χρησιμοποιώντας δεδομένα από την έκθεση 2019 «Top 100 City Destinations της Euromonitor International», η ιστοσελίδα συνέταξε μια λίστα με 100 κορυφαίους προορισμούς πόλεων στον κόσμο.

Κάθε πόλη κατατάσσεται με βάση την κατάταξη Euromonitor και οι διαφάνειες εμφανίζουν τον αριθμό των αφίξεων τόσο για το 2018 όσο και για το 2019. Σύμφωνα με την έκθεση, μια άφιξη ορίζεται όταν ένας τουρίστας από άλλη χώρα επισκέπτεται μια πόλη για τουλάχιστον 24 ώρες και λιγότερο από 12 μήνες. Οι ταξιδιώτες που επισκέφτηκαν μια πόλη περισσότερες από μία φορές και όσοι επισκέφτηκαν πολλές πόλεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού περιλαμβάνονται στους τελικούς αριθμούς αφίξεων.

Έχει ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το 75% των πόλεων στη λίστα βρίσκονται είτε στην Ασία είτε στην Ευρώπη, με την Ασία να κατέχει 43 από τις 100 κορυφαίες πόλεις. Η αφθονία των πολιτιστικών εμπειριών σε κάθε χώρα και οι ανταγωνιστικές τιμές κάνουν την ήπειρο ελκυστική για ταξιδιωτικούς bloggers και ανθρώπους που θέλουν να συνδυάσουν την εργασία με τον ελεύθερο χρόνο.

Πάσχα στο Πατριαρχείο, στα Ιεροσόλυμα αλλά και στην Κούβα θα κάνουν αρκετοί Έλληνες

Δίνοντας το στίγμα των προορισμών που θα κατευθυνθούν οι Έλληνες για το Πάσχα, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων, Λύσσανδρος Τσιλίδης σημειώνει ότι μετά από δυο χρόνια αποκλεισμού των ταξιδιωτών από τα διεθνή ταξίδια την περίοδο του Πάσχα, λόγω της πανδημίας, εφέτος δειλά δειλά και οι Έλληνες θα κάνουν Πάσχα εκτός ελληνικών ορίων. Συγκεκριμένα για το Πάσχα θα ταξιδεύσουν προς Τουρκία, λόγω του Πατριαρχείου, θα πάνε στην Αίγυπτο, στο Ισραήλ, αλλά και στη Ρώμη, το Παρίσι και την Αυστρία.  Την ίδια στιγμή, μικρός αριθμός Ελλήνων θα πραγματοποιήσει ταξίδια σε μακρινούς προορισμούς, όπως σε αυτούς, της Κούβας, της Αμερικής και του Καναδά. Τα στοιχεία που δημοσιοποιεί ο κ. Τσιλίδης προέρχονται από τα ταξιδιωτικά γραφεία, τα οποία τονίζουν ότι η παραγωγή των εν λόγω ταξιδιωτικών κρατήσεων είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με το 2019.

 

neakriti.gr  22 April, 2022 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα