Κύπρος: Πότε ανοίγουν τα αεροδρόμια για Ελλάδα

  23 May, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Κύπρος: Πότε ανοίγουν τα αεροδρόμια για Ελλάδα

Σε δύο φάσεις θα επαναλειτουργήσουν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου στην Κύπρο, αλλά όχι για όλους τους προορισμούς.

Ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος δήλωσε μετά από την σημερινή συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου ότι κατά την πρώτη φάση επαναλειτουργίας των αεροδρομίων από τις 9 ως τις 19 Ιουνίου, θα επιτρέπονται οι αφίξεις από Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία, Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία.

Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό με αρνητικό αποτέλεσμα. Το τεστ πρέπει αν έχει γίνει τουλάχιστον 72 ώρες πριν την άφιξη στη Κύπρο.

Στη δεύτερη φάση που αρχίζει στις 20 Ιουνίου οι χώρες από τις οποίες θα επιτρέπονται οι αφίξεις θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες.

Στην Α κατηγορία περιλαμβάνονται η Ελλάδα, Μάλτα, Βουλγαρία, Νορβηγία, Αυστρία, Φινλανδία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Ισραήλ, Δανία, Γερμανία, Σλοβακία και Λιθουανία. Οι αφίξεις από αυτές τις χώρες θα γίνονται ελεύθερα χωρίς να απαιτείται πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου.

Στη Β κατηγορία περιλαμβάνονται, η Ελβετία, Πολωνία, Ρουμανία, Κροατία, Εσθονία και Τσεχία. Από αυτές τις χώρες θα απαιτείται πιστοποιητικό εργαστηριακού ελέγχου. Από τα μέτρα δεν εξαιρούνται ούτε οι Κύπριοι πολίτες, οι οποίοι ωστόσο θα μπορούν να εξετάζονται μετά την άφιξη τους στη Κύπρο και θα παραμένουν σε αυτοπεριορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Όσοι βρίσκονται θετικοί στον κορωνοϊό θα μπαίνουν σε καραντίνα. Το κόστος των εργαστηριακών ελέγχων και της καραντίνας θα επιβαρύνει τους επιβάτες.

Για όσες χώρες δεν περιλαμβάνονται στις δύο κατηγορίες, θα επιτρέπονται πτήσεις προς την Κύπρο, μόνο για επιβάτες που είναι Κύπριοι υπήκοοι και για όσους έχουν ειδική άδεια. Θα απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού εργαστηριακού ελέγχου. Εναλλακτικά ο έλεγχος θα μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά την άφιξη στην Κύπρο, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μπαίνουν σε καραντίνα σε χώρο που θα δοθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα από τις 25 Μαΐου καταργείται και η καραντίνα και θα επιστρέψουν σπίτι τους και θα παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό. 

Επίσης, από την 1η Ιουνίου επαναλειτουργούν τα ξενοδοχεία.

 

  23 May, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ