Λειψυδρία τέλος για την Γαύδο – Βρέθηκε άφθονο νερό!

mesaralive  14 March, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Λειψυδρία τέλος για την Γαύδο – Βρέθηκε άφθονο νερό!

Άφθονο και αρίστης ποιότητας πόσιμο νερό, εξασφάλισε η Γαύδος μετά από νέες γεωτρήσεις που έγιναν στο νησί με την συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης.

Πρόκειται για μια γεώτρηση στην θέση Σγουδιανά (ανάμεσα από Κόρφο και Καστρί) και μια γεώτρηση στο Καστρί οι οποίες αναμένεται να λύσουν το θέμα ύδρευσης της Γαύδου για τις επόμενες δεκαετίες.

Όπως είπε  η Δήμαρχος Γαύδου κα Ευαγγελία Καλλίνικου, την περασμένη Τρίτη στην γεώτρηση στο Καστρί μετρήθηκε παροχή 26 κυβικών μέτρων την ώρα, ποσότητα η οποία σε συνδυασμό και με τα περίπου 10 κυβικά ανα ώρα της γεώτρησης στα Σγουδιανά, λύνουν το χρόνιο πρόβλημα του νησιού.

Η Δήμαρχος Γαύδου, εξήγησε πως για την λύση του προβλήματος αξιοποιήθηκε μια υδροπονική μελέτη την οποία είχε εκπονήσει ο υδρογεωλόγος κ. Απόστολος Αλεξόπουλος για τους υπόγειους υδροφορείς, αλλά και για το γενικότερο θέμα εξασφάλισης νερού στην Γαύδο.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε από την κα Καλλίνικου στον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος συμφώνησε να δοθούν πιστώσεις από την Περιφέρεια, αλλά χρειάστηκε και η συνδρομή από το ταμείο του Δήμου.

Μετά και τα θετικά αποτελέσματα των γεωτρήσεων αναμένεται η Περιφέρεια να συνεχίσει την χρηματοδότηση, για να ολοκληρωθεί η γεώτρηση με αντλητικό συγκρότημα.

Να σημειωθεί πως στο Καστρί, εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μια μεγάλη «κλειστή» υπόγεια βροχοδεξαμενή, η οποία διαθέτει δύο θαλάμους. Έτσι ο ένας θάλαμος της δεξαμενής θα συνδεθεί με το δίκτυο της γεώτρησης προκειμένου να αποθηκεύεται το πόσιμο νερό, ενώ ο άλλος θα εξακολουθήσει να συλλέγει το βρόχινο που θα αξιοποιείται για την άρδευση.

Άμεσος στόχος για την Δημοτική αρχή της Γαύδου, είναι να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό υπο πίεση το οποίο θα παρέχεται μέσω ξεχωριστών δικτύων ύδρευσης.

Φράγματα στον Σαρακήνικο ποταμό

Στο μεταξύ και σύμφωνα με τις προτάσεις της υδροπονικής μελέτης του κ. Αλεξόπουλου, ο Δήμος Γαύδου με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου κατέθεσε στον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης ΑΕ αίτημα χρηματοδότησης του έργου «Κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης στον Σαρακήνικο ποταμό της Γαύδου για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων υφαλμύρωσης, λειψυδρίας, πλημμυρών και διάβρωσης εδαφών».

Το έργο προβλέπει την κατασκευή πέντε φραγμάτων εντός της κοίτης του Σαρακήνικου με προυπολογισμό σχεδόν 128.000 ευρώ και αναμένεται να ενταχθεί προς χρηματοδότηση σε Επιχειρησιακό Πρόγραμμα το οποίο διαχειρίζεται ο ΟΑΚ Α.Ε. στην Δυτική Κρήτη.

Πηγή: flashnews.gr

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
mesaralive  14 March, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα