
Tο αντηλιακό δεν είναι ένα φθηνό προϊόν ούτε απλώς ένα καλλυντικό που μπορούμε και να το ξεχάσουμε. Είναι η Νο1 προστασία του σώματος και του προσώπου μας κάθε καλοκαίρι και οφείλουμε να το εφαρμόζουμε, τώρα που γνωρίζουμε ότι οι επιθετικές αχτίδες του ήλιου ευθύνονται για μία σειρά από καρκίνους του δέρματος.
Όμως, το αντηλιακό κοστίζει αρκετά, αν θέλουμε πραγματικά το καλύτερο για την ευαίσθητη επιδερμίδα προσώπου και σώματος και πολλές φορές μας περισσεύει. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το μπουκάλι μπορεί να έχει φτάσει μέχρι τη μέση και μας περιμένει εκεί, στο σκιερό ντουλάπι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι.
Και καλά, αυτό μας περιμένει, εμείς τι κάνουμε; Το χρησιμοποιούμε ή όχι; Και λαμβάνουμε σοβαρά υπ’ όψιν μας την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας ή μήπως δεν ισχύει, τελικά; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το αντηλιακό από τη στιγμή που το ανοίξαμε και το χρησιμοποιήσαμε – και κυρίως από τη στιγμή που πέρασε έστω και λίγες ώρες σε συνθήκες ζέστης και επιθετικής ηλιακής ακτινοβολίας- δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί και του χρόνου.
Η πραγματική ημερομηνία λήξης των αντηλιακών
Επίσης, τα περισσότερα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης περίπου στους 6 μήνες.
Σύμφωνα με τον FDA, τα αντηλιακά λήγουν 3 χρόνια μετά την ημερομηνία παραγωγής τους. Ωστοσο, αυτό δεν ισχύει για το αντηλιακό που ανοίξατε πέρσι. Ισχύει για όσες συσκευασίες δεν έχουν ανοιχτεί και διατηρήθηκαν σε ισκιερό και δροσερό περιβάλλον.
Σε κάθε περίπτωση, πέρα από το τι ισχύει για την ημερομηνία λήξης, καλό είναι να τεστάρετε το προϊόν σε ένα σημείο του σώματος που «αντέχει» στις κακουχίες. Αν το προϊόν μυρίζει περίεργα, αν η υφή του δεν είναι η αναμενόμενη, πετάξτε τη συσκευασία. Κατ’ αρχάς δεν πρόκειται να σας εξασφαλίσει καμία προστασία από τον ήλιο αν έχουν εξασθενήσει τα συστατικά του αντηλιακού και κυρίως αν το προϊόν έχει αλλοιωθεί, είναι πολύ πιθανόν να υποφέρετε από αναφυλαξίες, κνησμούς και ερεθιστότητα στο δέρμα σας.
Οπότε, καινούριο αντηλιακό και καινούριες περιπέτειες στη θάλασσα και όχι στο ιατρείο κάποιου δερματολόγου.
Δείτε επίσης
- Τα τεράστια οφέλη της διακοπής καπνίσματος και ατμίσματος
- ΕΟΔΥ: Οδηγίες στα σχολεία για το πώς να διαχειρίζονται τα περιστατικά στρεπτόκοκκου
- Εθνικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας: Προσβάσιμος από σήμερα σε όλους τους γιατρούς - Πώς λειτουργεί
- Πρόεδρος ΕΟΔΥ για τα κρούσματα στρεπτόκοκκου: Δε χρειάζονται απολυμάνσεις, ούτε να κλείνουν σχολεία
- ΟΟΣΑ: Με smartphone το 70% των 10χρονων – Με προβληματική χρήση διαδικτύου το 10% των παιδιών