Μανώλης Ορφανουδάκης: “Εξαίρεση είναι φέτος στην Κρήτη το παρθένο ελαιόλαδο”

  28 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μανώλης Ορφανουδάκης: “Εξαίρεση είναι φέτος στην Κρήτη το παρθένο ελαιόλαδο”

Όσο περισσότερο προχωρούν οι παραγωγοί στη συλλογή του ελαιόκαρπου, τόσο περισσότερο διαπιστώνεται το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί στον κρητικό ελαιώνα.

Η αίσθηση που υπάρχει για μια γενικευμένη καταστροφή κάθε μέρα που περνά γίνεται βεβαιότητα, ενώ οι περιπτώσεις που παραγωγός πηγαίνει πλέον στο ελαιοτριβείο ελιές οι οποίες δίνουν εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αποτελούν εξαίρεση και όχι κανόνα.

Οι φόβοι των αγροτών για τουλάχιστον 60% ζημιά στην αγροτική παραγωγή επιβεβαιώνονται με τον χειρότερο τρόπο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, όπως είναι το βόρειο τμήμα του νομού Ηρακλείου, αλλά και σε περιοχές που βγαίνει πρώιμα το ελαιόλαδο, η καταστροφή μπορεί να ξεπερνάει και το 80%.

Ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει ότι η καταστροφή είναι καθολική και αφορά όλους τους παραγωγούς. Ούτε επίσης σημαίνει πως σε μια περιοχή που έχει υπάρξει εκτεταμένη καταστροφή, δεν υπάρχουν ελαιόδεντρα που δίνουν σωστό καρπό.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι δεδομένες συνθήκες έχουν κάνει περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ την διαφοροποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, αλλά και την κατάρτιση ενός νέου πλαισίου δράσης.

Όπως άλλωστε ζητούν διαχρονικά οι Ενώσεις, η ανάγκη για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αλλά και του νομικού πλαισίου που ισχύει, γίνεται επιβεβλημένη, γι’ αυτό και αποτελεί πλέον δέσμευση του νέου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο οποίος και θα επαναλάβει τις σχετικές ανακοινώσεις στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Κρήτη αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης για την προώθηση προτάσεων ως προς την αλλαγή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Οι βασικές θέσεις και προτάσεις των Ενώσεων μάλιστα αναμένεται να κατατεθούν σε πλήρη φάκελο προς τον υπουργό, ο οποίος τονίζει πως δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, η νέα χρονιά να βρει τους αγρότες με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο.

Παρουσιάζοντας πάντως το μέγεθος της φετινής καταστροφής οι παραγωγοί, τονίζουν πως, όσο αισιόδοξοι κι αν θέλουν να είναι δεν μπορούν παρά να μιλούν για κρητικό «ελαιόλαδο με οξέα» και σε σπάνιες περιπτώσεις για «εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο».

 «Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις πλέον που έχουμε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο» τονίζει ο πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Αγροτικών Συλλόγων Μανώλης Ορφανουδάκης, για να προσθέσει:  «Στις πιο πολλές περιπτώσεις έχουμε ελαιόλαδο με οξέα, λίγα ή περισσότερα.

Πολλοί λίγοι είναι οι παραγωγοί που έχουν καταφέρει να βγάλουν φέτος εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή παρθένο ελαιόλαδο κι αυτοί είναι παραγωγοί που συνεργάστηκαν στενά με γεωπόνους, πραγματοποίησαν επάλληλους ψεκασμούς και ελέγχους καθ’ όλη τη χρονιά, αλλά και δεν βρέθηκαν σε περιοχές στις οποίες υπήρξε επέλαση του δάκου».

Ο κ. Ορφανουδάκης αναφέρει πως φέτος ήταν μία από τις λίγες χρονιές, κατά την οποία, η απόδοση των ελαιόδεντρων δεν ήταν άμεσα εξαρτημένη μόνο από τις παρεμβάσεις των παραγωγών, αλλά και από πολλούς αστάθμητους παράγοντες.

«Υπάρχουν παραγωγοί που πραγματοποίησαν δεκάδες ψεκασμούς, ακολούθησαν όλες τις οδηγίες των γεωπόνων, κι όμως έχουν χάσει πάνω από το 80% της παραγωγής τους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όντας ρεαλιστής, ο κ. Ορφανουδάκης αναφέρει πως σαφέστατα η καταστροφή δεν είναι ολοκληρωτική, ωστόσο είναι τόσο μεγάλη, που θα πρέπει σίγουρα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα και του χρόνου.

 

  28 November, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ