Market Pass 2: Τι ισχύει για την αίτηση μετά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

  02 September, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Market Pass 2: Τι ισχύει για την αίτηση μετά την παράταση των φορολογικών δηλώσεων

Δεν επηρεάζει η παράταση των φορολογικών δηλώσεων 2023 έως και τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου το χρονοδιάγραμμα για την υποβολή αιτήσεων της ενίσχυσης του  Market Pass 2 που αφορά στους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 αλλά και της καταβολής του. Aυτό πρακτικά σημαίνει πως η πλατφόρμα vouchers.gov.gr για την υποβολή αιτήσεων του Market Pass 2 θα ανοίξει κανονικά την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 και η προθεσμία θα λήξει την Τρίτη 31 Οκτωβρίου. Εναλλακτικά οι υπόχρεοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετική αίτηση μέσω Κ.Ε.Π.

Υπενθυμίζεται δε πως οι δικαιούχοι που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση ωστόσο έως τις  25 Σεπτεμβρίου 2023 θα μπορούν να υποβάλουν νέα αίτηση για το Market Pass 2, εάν επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της ενίσχυσης ή εάν έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους, σε σχέση με την πρώτη καταβολή. Επίσης επισημαίνεται πως οι δικαιούχοι του Market Pass που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν χρειάζεται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση. Και η ενίσχυση διαμορφώνεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών έως 1.000 ευρώ και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού.

Οι πληρωμές

Και το χρονοδιάγραμμα καταβολής του Market Pass 2 παραμένει όπως έχει. Δηλαδή: Συνεπώς, οι ενισχύσεις θα καταβληθούν ως εξής:

Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου 2023:

α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023

β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

Μέχρι την 5η Νοεμβρίου 2023:

Διευκρινίζεται δε πως οι αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις  25 Σεπτεμβρίου και έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 αλλά και οι  φορολογικές δηλώσεις θα εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου. Σημειώνεται ότι ενδέχεται λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά πιστωμένα στους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Οι δύο τρόποι πληρωμής

Με δύο διαφορετικούς τρόπους θα μπορούν να πληρωθούν οι δικαιούχοι του Market Pass 2 .Δηλαδή οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση:

είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους,
είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Πάντως οι δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

τις 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
τις 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
τις 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Μarket pass: Τι είπε ο Παύλος Μαρινάκης

Για το θέμα του market pass μίλησε νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης σε τηλεοπτική εκπομπή του Action 24.  «Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και ειδικά της ακρίβειας των τροφίμων, δεν είναι μόνο το market pass. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο έδωσε μία ανακούφιση μικρή, μείωσε κάπως τις συνέπειες – κανείς δεν είπε ότι ήταν το μέτρο που έλυσε το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας των τροφίμων, σε καμία περίπτωση » τόνισε.

Και πρόσθεσε πως « υπάρχει το «καλάθι του νοικοκυριού», στο οποίο μέσα μπαίνουν συνεχώς προϊόντα, με βάση και τη χρονική περίοδο, π.χ. τα σχολικά είδη. Και σας ξαναλέω ότι για μένα ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης αυτού του εισαγόμενου πολύ δύσκολου φαινομένου, είναι και το θέμα των ελέγχων. Και στο θέμα των ελέγχων η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της. Γιατί δεν είναι μόνο σε επίπεδο τροφίμων είναι σε επίπεδο φοροδιαφυγής, είναι σε επίπεδο ελέγχου των παραλιών. Οι προτεραιότητες είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις, οι έλεγχοι στην αγορά και, βέβαια, όσο επιτρέπει η οικονομία, και κάποια στοχευμένα μέτρα, όπως, τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι εν ισχύ το market pass » .

 

  02 September, 2023 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα