Με μεγάλη επιτυχία το πρώτο αφιέρωμα στους Μεσαρίτες Συνθέτες

mesaralive.gr  16 August, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Με μεγάλη επιτυχία το πρώτο αφιέρωμα στους Μεσαρίτες Συνθέτες

Την περασμένη Πέμπτη 11 Αυγούστου, στον πανέμορφο χώρο των Φαραγγιανών , στο θέατρο, και με θέα ολόκληρη την πεδιάδα της Μεσαράς, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το πρώτο αφιέρωμα στους Μεσαρίτες συνθέτες κρητικής μουσικής και γενικά της Μεσαρίτικης Μουσικής.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δικτύου Συλλόγων Μεσαράς «Την οργάνωση είχε αναλάβει το Δίκτυο Συλλόγων Μεσαράς με τοπική οργάνωση και φιλοξενία της πρώτης αυτής εκδήλωσης για την Μεσαρίτικη μουσική την είχαν  οι δραστήριοι σύλλογοι, του συλλόγου Περιβάλλοντος Φαραγγιανών και του Πολιτιστικού συλλόγου Αποϊνίου. Οι διοργανωτές πέτυχαν  την μεγάλη αυτή επιτυχία για τη μεσαριτική Μουσική και  αξίζουν τα θερμά συγχαρητήρια όλων των Μεσσαριτών.

Η εκδήλωση είχε θεματικό χαρακτήρα και συμπεριελάμβανε  13  από τους 20 μουσικοσυνθέτες  από την ευρύτερη περιοχή  οι οποίοι έχουν φύγει από την ζωή.  Αυτοί είναι: Κώστας Παπαδάκης ή Λυρατζάκι, Γιώργης Κουμιώτης, παντελής Σταυρουλάκης, Λεωνίδας Κλάδος, Καρπουζάκης Μανώλης, Σηφογιωργάκης Σπύρος, Λευτέρης Και Μανώλης Μανασάκης ή Γαλιανοί, Καμπουράκης Λευτέρης ή Καστελολευτέρης, Γαβρίλης Παπαδοφραγκάκης, Σπανάκης Κωσταντίνος, Σταυρουλάκης Γιώργος ή Σταυρουλογιώργης, Τσικριτσάκης Μανώλης ή Λαγός και οι Ρεμαντώνηδες.  

 Τους παραπάνω ερμήνευσαν καταπληκτικά τα συγκροτήματα του Κώστα Κακουδάκη, Πάρη Περισυνάκ, Γιώργη Τζατζαράκη, Γιώργη  Σμαραγδή, Νίκο Σεβαστάκη, Αλέκο Καλεμάκη, Σταύρο Νιμφόρου, Στέλιο  Καμπουράκη, Γιάννη Σπινθάκη και  Γιώργη Στεφανάκη.  

Παράλληλα με τη ερμηνεία των παραπάνω μουσικοσυνθετών εκφωνήθηκε το βιογραφικό τους από τον εκπρόσωπο πολιτιστικού συλλόγου ή τοπικού συμβουλίου από το χωριό  των τιμώμενων και παρουσιαστήκαν διαφάνειες  πάνω σε οθόνη. Ξεχωριστή  οθόνη είχε διαμορφωθεί  για τους χορηγούς και παρουσιαστήκαν οι συλλογικές δράσεις του Δικτυού συλλόγων Μεσαράς.

Το γεγονός ότι για κάποιους από αυτούς δεν είχε  πραγματοποιηθεί, ποτέ μια εκδήλωση, ένα αφιέρωμα ή ένα απλό καλλιτεχνικό μνημόσυνο, το Δίκτυο συλλόγων  Μεσαράς το θεώρησε τιμή και χρέος μαζί. Παράλληλα αποτέλεσε και μια ευκαιρία για να γνωρίσουμε από κοντά την διπλή ψυχική υπόσταση του καθενός ξεχωριστά. Αυτή του ανθρώπου, ως  πολίτη, ως οικογενειάρχη και γενικά ως μέλος της κοινωνίας  και φυσικά αυτή του καλλιτέχνη.

Αυτοί, μαζί με άλλους μεσαρίτες συνθέτες και ερμηνευτές, συνέβαλλαν στην δημιουργία αυτού που αποκαλούμε τοπικό ηχόχρωμα, τοπικό ιδίωμα.

Η τεράστια προσφορά της Μεσαράς στον πολιτισμό, στην ίδια την μουσική αρχής γενομένης από τον συντοπίτη μας Θαλήτα από την αρχαία Γόρτυνα,  οι οικογενειακές παραδόσεις, οι προσωπικές εμπειρίες και τα βιώματα σε συνδυασμό με το σύνθετο μεσαρίτικο τοπίο με τα βουνά, την θάλασσα και την εύφορη πεδιάδα  με τα ολοζώντανα χωριά, αποτέλεσαν την βάση για την γέννηση συγκεκριμένου ύφους και κοινής νοοτροπίας όσον αφορά την στάση απέναντι στην σύνθεση αλλά και την απόδοση.

Όλοι αυτοί οι μουσικοί υπήρξαν και υπάρχουν δίπλα μας, σχεδόν σε κάθε εκδήλωση της ζωής μας, στο γάμο, στην βάπτιση, στα ήθη και έθιμά μας, στην ιστορία μας και φυσικά ήταν και είναι συμμέτοχοι στην φυσική κατασκευή των προσωπικών βιωμάτων  του χαρακτήρα μας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συνεισφορά τους δεν περιορίζεται  μονάχα στην τέχνη αλλά και στην δημιουργία της ίδια μας την ταυτότητας.

Η προσπάθεια του Δικτύου Συλλόγων Μεσσαράς, το πρώτο Δίκτυο Συλλόγων στη Κρήτη, μεσσαρίτικης μουσικής μαζί με την γευσιγνωσία ( η πρώτη γευσιγνωσία είναι η ιδέα του Δικτύου σε επίπεδο Κρήτης με προώθηση και διαφήμιση των τοπικών μας προϊόντων μέσω των γεύσεων)  και την Στεφανιοδρομία (η Αναβίωση του Μύθου της Ευρώπης μια παγκόσμια πρωτοτυπία) το Δίκτυο Συλλογών Μεσσαράς συμβάλει την σμίξει (κοινωνική συνάντηση και επικοινωνία) της μεσσαριτικής κοινωνίας και ειιδικά των συλλόγων να επικοινωνήσουμε με ειλικρίνεια , εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης σε μια νέα διάσταση, πολιτισμού και κοινωνίας αρχών και αξιών σε κοινά πολιτιστικά αγαθά της Μεσσαράς.

Ευχαριστούμε όλους που συνέβαλλαν για την επιτυχή πρώτη οργάνωση της Μεσσαρίτικης Μουσικής  και την ανάδειξη της στην συμβολή της αναδιαμόρφωση της Μεσσαριτίκης μουσικής στη Κρητική Μουσική, την Περιφέρεια Κρήτης για την χρηματοδότηση αυτής της δράσης, τον Δήμο Γόρτυνας για την παραχώρηση του θεάτρου των Φαραγιανών για την υλοποίηση της εκδήλωσης και όλους όσοι στήριξαν την προσπάθεια αυτή, (τους συλλόγους, τους χορηγούς, τους Δήμους της Μεσσαράς και τους Δημάρχους της Μεσσαράς, τις οικογένειες των τιμώμενων και τα συγκροτήματα που ερμήνευσαν τους παλιούς μουσικοσυνθέτες. Συγχαρητήρια σε όλους

 

mesaralive.gr  16 August, 2016 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα