Με “ταβάνι” τα 15.000 ευρώ από εισόδημα η επιλογή του ειδικού καθεστώτος στους αγρότες

  03 January, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Με “ταβάνι” τα 15.000 ευρώ από εισόδημα η επιλογή του ειδικού καθεστώτος στους αγρότες

Να επιλέξουν την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς των αγροτών μπορούν, εφόσον το επιθυμούν, οι νέοι αγρότες που ξεκινούν την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας για πρώτη φορά. Ωστόσο θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό θα πρέπει τα κέρδη από πωλήσεις αγροτικών προϊόντων να μην ξεπερνούν τα 15.000 ευρώ και επίσης οι αγροτικές επιδοτήσεις τα 5.000 ευρώ.

Τα παραπάνω διευκρινίζει εγχειρίδιο που εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στο οποίο διευκρινίζεται ακόμα ότι «σε κάθε περίπτωση, όμως, μπορούν να επιλέξουν την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Στην περίπτωση που επιλέξουν την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση έναρξης και να παραμείνουν σε αυτό τουλάχιστον για μια τριετία».

Στο ειδικό καθεστώς αγροτών – σύμφωνα με τη ΑΑΔΕ - εντάσσονται οι αγρότες, οι οποίοι:

α) κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους και παροχές αγροτικών υπηρεσιών αξίας κατώτερης των 15.000 ευρώ και

β) έλαβαν επιδοτήσεις συνολικής αξίας κατώτερης των 15.000 ευρώ.
Τα προαναφερόμενα κριτήρια λαμβάνονται σωρευτικά, δηλαδή πρέπει να συντρέχουν και τα δύο, προκειμένου τα εν λόγω πρόσωπα να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς.
Με βάση το νομικό αυτό πλαίσιο, διευκρινίζεται ότι και οι αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις κατώτερες των 5.000 €, έστω και αν δεν πραγματοποιούν καμία παράδοση αγαθών και παροχή αγροτικών υπηρεσιών, εγγράφονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών.

 

  03 January, 2019 ΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα