Με τα όπλα στα χέρια οι Λίβυοι διακινητές στέλνουν κόσμο στην Κρήτη

https://www.cretalive.gr/  29 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
Με τα όπλα στα χέρια οι Λίβυοι διακινητές στέλνουν κόσμο στην Κρήτη

Μαρτυρίες: «Δεν μας άφησαν να πάρουμε φαγητό γιατί η βάρκα δεν θα άντεχε το βάρος»

330 μίλια και  32 άνθρωποι στοιβαγμένοι σε ένα βαρκάκι 8-10 μέτρων. Τους είχαν υποσχεθεί μεγάλο πλοίο για την Ιταλία. Φοβήθηκαν, αρνήθηκαν να μπουν, υποχρεώθηκαν υπό την απειλή των όπλων που κρατούσαν οι Λύβιοι διακινητές. Ήταν τόσο μικρή η λέμβος  που οι διακινητές δεν επέτρεψαν να πάρουν ούτε τρόφιμα μαζί τους. Τους τάιζαν χουρμάδες.

Αποκαλυπτικές είναι οι καταθέσεις μεταναστών που πριν λίγα 24ωρα τους αποβίβασαν στην παραλία του Κομού και εντοπίστηκαν να περπατούν προς τα Πιτσίδια.

Εκτός από τους 30 μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους και ανήλικοι, με τη βάρκα ταξίδευαν και οι δύο Αιγύπτιοι, θείος και ανιψιός, οι οποίοι υποδείχθηκαν ως «καπετάνιοι»  και χθες, μετά τις απολογίες τους, όπως έγραψε το Cretalive, πήραν το δρόμο για τη φυλακή.

Για τις συνθήκες του ταξιδιού και όσα προηγήθηκαν, μετανάστης καταθέτει: «Εμείς όταν πήγαμε στην παραλία (στην περιοχή Ελ Ταμίμι της Λιβύης) είδαμε ότι η βάρκα ήταν πολύ μικρή και δεν θέλαμε να μπούμε μέσα. Οι Λίβυοι διακινητές άρχισαν να μας απειλούν με τα όπλα και μας έλεγαν ότι θα μας χτυπήσουν αν δεν μπούμε στη βάρκα. Τελικά μπήκαμε και νομίζαμε ότι θα ταξιδεύαμε στην Ιταλία. Ταξιδεύαμε μιάμιση μέρα. Μας είχαν πάρει τα κινητά. Δεν μας άφησαν να πάρουμε ούτε φαγητό μαζί μας γιατί η βάρκα δεν θα άντεχε το βάρος. Μας είπαν ότι μπήκαμε στα διεθνή ύδατα της Ιταλίας και βρεθήκαμε σε μία παραλία όπου η βάρκα μας χτύπησε σε βράχο. Μας είπαν ότι είμαστε Ιταλία. Περπατήσαμε όλοι μαζί στο βουνό και βρήκαμε έναν Γερμανό που μιλούσε Αγγλικά. Αυτός μας είπε ότι είμαστε στην Ελλάδα. Τότε αρχίσαμε να φωνάζουμε στους δύο καπετάνιους γιατί δεν μας πήγαν Ιταλία. Πιο μετά είδαμε ένα άτομο με αυτοκίνητο και του ζητήσαμε να καλέσει την Αστυνομία».

Στις καταθέσεις περιγράφεται ότι οι Λίβυοι διακινητές βιαιοπραγούσαν, αν το έκριναν σκόπιμο, ενώ καθ’ όλη τη διαδικασία της επιβίβασης ήταν με τα όπλα στα χέρια. «Μας είχαν πει ότι θα μας πάνε με πολύ μεγάλο καράβι και σοκαριστήκαμε όταν είδαμε τη μικρή βάρκα. Δεν θέλαμε να μπούμε μέσα γιατί ξέραμε ότι δεν θα φθάσουμε αλλά μας ανάγκασαν. Οι Λίβυοι μας απειλούσαν με όπλα και μπήκαμε. Μας πήραν τα κινητά και τα χρήματα. Θα μας τα έδιναν μόλις θα μπαίναμε στη βάρκα. Όταν μπήκαμε εμείς οι 30 στη βάρκα, ήρθαν και άλλοι δύο Αιγύπτιοι καπετάνιοι που ήταν μαζί με τους Λίβυους» περιγράφει ένας 19χρονος Σύρος που ταξίδεψε μαζί με τον πατέρα και τον θείο του. «Στη διαδρομή κάθε φορά που βλέπαμε καράβι, ο μεγάλος καπετάνιος έλεγε να κρυφτούμε μέσα γιατί είναι το λιμενικό της Ιταλίας».

Άλλος πάλι μετανάστης περιγράφει: «Πραγματικά δεν ξέρει κανείς γιατί μας έφεραν στην Ελλάδα. Ίσως γιατί ήταν πιο μακριά η Ιταλία και δεν ήθελαν να ξοδέψουν πιο πολλά χρήματα. Έχω πουλήσει όλη την περιουσία μου για να καταφέρω να πάω Ιταλία και είμαι περίπου 10 μήνες στη Λιβύη σε αποθήκες μέχρι να καταφέρω να ταξιδέψω».

 

https://www.cretalive.gr/  29 September, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα