Mέχρι τη Δευτέρα οι βάσεις εισαγωγής

  26 August, 2021 ΑΡΘΡΑ
Mέχρι τη Δευτέρα οι βάσεις εισαγωγής

Μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Αναλυτικά:

Δημοσιογράφος: Το πρώτο έχει να κάνει με τις βάσεις εισαγωγής στα Α.Ε.Ι.. Καταλαβαίνετε την αγωνία των οικογενειών και των υποψηφίων. Εάν έχετε να μας δώσετε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Εννοώ συγκεκριμένη ημέρα Παρασκευή ή Δευτέρα. Κι επειδή αναφέρομαι στην Παιδεία, θέλω να σας πω ότι υπάρχουν φωνές για τα rapid test στους φοιτητές. Μήπως πρέπει να το ξαναδείτε ή, ίσως, είναι στο τραπέζι να αλλάξετε τη στρατηγική σας στο συγκεκριμένο θέμα, κ. Εκπρόσωπε;

Κυβ. Εκπρόσωπος: Σε ό,τι αφορά τις βάσεις εισαγωγής, νομίζω ότι μέχρι τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν, για να βάλουν ένα τέλος στην αγωνία των μαθητών, κυρίως, και των οικογενειών τους και να σηματοδοτήσουν την αφετηρία μιας νέας εποχής στη ζωή τους. Από εκεί και πέρα, το πρώτο που έχω να πω σ’ αυτό, σε σχέση με τους φοιτητές, είναι ότι το εμβόλιο είναι εκεί και τους περιμένει. Είναι εκεί το εμβόλιο για να ησυχάσει το κεφάλι τους από κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο και απειλής της υγείας τους, αλλά και ενδεχόμενων περιορισμών σε ένα σωρό δραστηριότητες, που ειδικά οι φοιτητές θα περάσουν μοναδικά τα χρόνια που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο και ακαδημαϊκά και κοινωνικά. Συνεπώς, αντί να συζητάμε οτιδήποτε άλλο, το εμβόλιο είναι εκεί. Τρέξτε παιδιά, να αξιοποιήσετε αυτό το εργαλείο της επιστήμης. Όλα τα υπόλοιπα είναι μετά.

Και με SMS τα αποτελέσματα
Υπενθυμίζεται ότι φέτος ισχύει μια μεγάλη αλλαγή στην ανακοίνωση των Βάσεων, καθώς οι υποψήφιοι μπορούν να λάβουν τα αποτελέσματα και με SMS στο κινητό τους ή να δουν το αποτέλεσμα διαδικτυακά.

Μέσω της εφαρμογής results.it.minedu.gov.gr, πληκτρολογώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και το αρχικό γράμμα από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, οι υποψήφιοι μπορούν να ενημερωθούν όχι μόνο για τη βαθμολογία τους, αλλά και για την ανακοίνωση των Βάσεων.

Όσοι μαθητές δήλωσαν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου θα λάβουν σχετικό SMS, μέσω του οποίου θα τους γνωστοποιείται η σχολή ή το τμήμα στο οποίο πέρασαν.

Βάσεις: Οι γνωστοί και άγνωστοι παράγοντες
Η καθιέρωση της ΕΒΕ, προσθέτει ο έμπειρος εκπαιδευτικός αναλυτής, «φέρνει μεγάλες αναταράξεις για τις σχολές από τα 14.000 μόρια και κάτω, που είναι αδύνατο να προβλεφθούν. Ένα τμήμα που είχε χαμηλή βάση, το Γεωλογίας Πάτρας, με Βάση πέρυσι 5.950 μόρια, φέτος όρισε συντελεστή ΕΒΕ 0,85, που έδωσε ΕΒΕ 10,19. Επειδή η ΕΒΕ υπολογίζεται χωρίς συντελεστές βαρύτητας, αντίθετα με τα μόρια, η Βάση του τμήματος αναμένεται να μην πέσει κάτω από τα 9.800 μόρια. Οι υποψήφιοι που βρίσκονται πιο χαμηλά, θα δηλώσουν άλλα τμήματα, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο επιλογής των τμημάτων και καθιστώντας κάθε πρόβλεψη εξαιρετικά δύσκολη» προσέθετε.

Επιπλέον, συνεχίζει ο Στράτος Στρατηγάκης, «τα τμήματα που απαιτούν την εξέταση σε ειδικό μάθημα, όπως οι Αρχιτεκτονικές Σχολές, καθιστούν πολύ δύσκολη την εκτίμηση της Βάσης, διότι η ΕΒΕ των σχεδίων ανάγκασε την πλειοψηφία των υποψηφίων να μπορεί να δηλώσει μόνο τα τμήματα των Ιωαννίνων και των Χανίων, που σημαίνει ότι είναι άγνωστο το πού θα κυμανθεί η Βάση τους».

Η μελέτη που έκανε ο κ. Στρατηγάκης στηρίζεται στους δυο από τους τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν τις Βάσεις: Τις προσφερόμενες θέσεις στα ΑΕΙ και τις επιδόσεις των υποψηφίων. «Ο τρίτος παράγων, ο τρόπος που δήλωσαν οι υποψήφιοι τις Σχολές, μάς είναι πάντα άγνωστος και είναι υπεύθυνος για τις εκπλήξεις που δημιουργούν οι Βάσεις και ειδικά φέτος αναμένουμε να αλλάξει ο τρόπος δήλωσης των τμημάτων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν απρόβλεπτες και μη μετρήσιμες καταστάσεις» τονίζει καταλήγοντας.

 

  26 August, 2021 ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα