Μελιτζάνες τηγανητές σαβόρε

cretangastronomy.gr  03 September, 2025 ΑΡΘΡΑ
Μελιτζάνες τηγανητές σαβόρε

Υλικά

2-3 μελιτζάνες

Αλάτι

Αλεύρι για το πασπάλισμα

Περίπου μια κούπα ελαιόλαδο

2-3 κλαδιά αρισμαρί (δεντρολίβανο)

¼ κούπας ξύδι

 

Επί το έργον

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες πάχους περίπου 1 cm . Τις αλατίζουμε . Αν συνηθίζουμε να τις «γλυκαίνουμε»  (εγώ όχι) τις αφήνουμε καμιά ωρίτσα στο αλάτι  και μετά τις ξεπλένουμε και τις αφήνουμε σε στραγγιστήρι να φύγουν τα υγρά, αλλιώς ξεκινάμε αμέσως τη διαδικασία του τηγανίσματος. Αυτό βέβαια έχει να κάνει και με την ποικιλία της μελιτζάνας.

Βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει , αλευρώνουμε τις μελιτζάνες, τινάζουμε το περιττό αλεύρι και τις τηγανίζουμε κι από τις δυο πλευρές να μαλακώσουν και να ροδοκοκκινίσουν. Τις βγάζουμε σε σκεύος που να αντέχει τις υψηλές θερμοκρασίες (όχι πλαστικό) .

Όταν τελειώσουμε βάζουμε το αρισμαρί στο τηγάνι να πάρει 1-2 βράσεις και προσθέτουμε προσεκτικά (και για το τίναγμα και για τους ατμούς) το ξύδι.

Σε 1-2 λεπτά, περιχύνουμε τις τηγανισμένες μελιτζάνες με το καυτό σαβόρε (γι αυτό το σκεύος δεν πρέπει να είναι πλαστικό). Αφήνουμε να μείνουν 10 λεπτά , να ρουφήξουν ξύδι και άρωμα, και σερβίρουμε. Είναι πολύ νόστιμες ακόμη κι αν μείνουν από το μεσημέρι ως το βράδυ.

 

Παρατηρήσεις

Όπως προανέφερα, μπορούμε να τηγανίσουμε τις μελιτζάνες χωρίς αλεύρι γι αυτή τη συνταγή. Πολλοί τότε προσθέτουν στο τέλος 1 κουταλάκι αλεύρι στο τηγάνι αν και δεν είναι αναγκαίο κατά τη γνώμη μου αν θέλουμε να το αποφύγουμε.
Τελευταία, βάζω λίγο βαλσάμικο στα σαβόρε μου. Μισό μισό με το κλασικό κρασόξυδο. Τους πάει η ελαφριά γλύκα. Αντί βαλσάμικου μπορούμε να βάλουμε απλό ξύδι και μια ιδέα πετιμέζι ή μέλι ή χαρουπόμελο. Το έχω κάνει σε σαβόρε με πολύ καλά αποτελέσματα, διαφορετικά βέβαια κάθε φορά.
Αν οι μελιτζάνες απορροφήσουν λάδι στο τηγάνισμα, πιθανόν να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο. Πρέπει να έχουμε μια ποσότητα για να κάνουμε το σαβόρε. Άλλωστε είναι πεντανόστιμο για όσους δεν φοβούνται τις βούτες…

 

cretangastronomy.gr  03 September, 2025 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα