Μεσαρά: Μπήκαν στα λιόφυτα οι πρώτοι ελαιοπαραγωγοι

mesaralive.gr  03 November, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρά: Μπήκαν στα λιόφυτα οι πρώτοι ελαιοπαραγωγοι

Ξεκίνησε και τυπικά το λιομάζωμα και στη Μεσαρα. Αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει το λιομάζωμα στις βιολογικές καλλιέργειες και σε κάποιες πρώιμες περιοχές.

 Από τις 5 Νοέμβρη και έπειτα, όλοι οι ελαιοπαραγωγοί θα έχουν το ελεύθερο να ραβδίζουν χωρίς να φοβούνται για τυχόν υπολειμματικότητα από τους ψεκασμούς.

Την ίδια ώρα και τα ελαιουργεία είναι έτοιμα και ήδη κάποια εξ αυτών δέχονται μικρές ποσότητες. Οι τιμές για τη νέα ελαιοκομική περίοδο αναμένεται να γίνουν γνωστές στις 10 Νοέμβρη, οπότε και η Ένωση Ηρακλείου θα ανακοινώσει τις τιμές για το λάδι της περιόδου 2018- 2019.

Αυτή τη στιγμή η τιμή της αγοράς εδώ στο Ηράκλειο κυμαίνεται κατά μέσο όρο στα 2,50 με 2,70 ευρώ το κιλό.

Οπως έχει επισημανθεί, με βάση την εικόνα που υπάρχει για τον ελαιόκαρπο ο οποίος έχει απομείνει στα λιόφυτα του νησιού, φαινόταν εδώ και ένα μήνα περίπου ότι είναι σε φάση ωρίμανσης.  

Οι ελαιοπαραγωγοί δηλαδή διαπίστωναν πως, ειδικά σε περιοχές όπου το κλίμα ευνοεί έτσι κι αλλιώς την πρωιμότητα, οι ελιές ήταν ένα βήμα πριν το ράβδισμα, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Έτσι κατά συνέπεια και τα ελαιουργεία ξεκινούν τη λειτουργία τους και αυτά νωρίτερα!

 

mesaralive.gr  03 November, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ