Μεσαρά: Νέο μητροπολιτικό ναό αποκτούν οι Μοίρες

  01 September, 2023 ΑΡΘΡΑ
Μεσαρά: Νέο μητροπολιτικό ναό αποκτούν οι Μοίρες

Με τον υφιστάμενο ναό του Αγίου Γεωργίου να εκπέμπει “σήμα κινδύνου”, παρουσιάζοντας, όπως τόνισε ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας Μακάριος, σοβαρά προβλήματα αποσάθρωσης, ρηγματώσεων και ετοιμορροπιών, που δεν καθιστούν πρόσφορη επιλογή την αποκατάσταση-ανακαίνισή του, οι τοπικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προετοιμάσουν την οικοδόμηση νέου μητροπολιτικού ναού στις Μοίρες.

Στην απόφαση αυτή “μέτρησε” μάλιστα σημαντικά και το γεγονός ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία δε διαπίστωσε κάποιο ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον ή αρχιτεκτονικά στοιχεία που θα ήταν απαραίτητο να διατηρηθούν στον παλιό ναό που μάλιστα έχει κατασκευαστεί σε διαφορετικές φάσεις, δίχως αυτές να παρουσιάσουν λειτουργική σύνδεση μεταξύ τους...

Στην κατεύθυνση λοιπόν της προσπάθειας δρομολόγησης του εγχειρήματος για την ανέγερση νέου μητροπολιτικού ναού του Αγίου Γεωργίου στις Μοίρες, υπογράφτηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη προγραμματική σύμβαση για τη χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών οικοδόμησης...

Πρόκειται για την εκπόνηση αναγκαίων μελετών προϋπολογισμού 111.600,00 ευρώ, που θα συμβάλουν στη δρομολόγηση του έργου ανέγερσης για την ασφαλή τέλεση ιερών ακολουθιών, ένα έργο αναγκαίο για την Εκκλησία και την κοινωνία, τον κλήρο, τον λαό και τις παραδόσεις του.

Η προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε εντός του “λαβωμένου” από τον χρόνο, τους σεισμούς, τις διαβρώσεις και καθιζήσεις παλαιού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, παρόντος του Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακαρίου, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και τη συμμετοχή του προέδρου και του διευθυντή της τεχνικής εταιρείας της Περιφέρειας, με την επωνυμία “Δαίδαλος”, Κώστα Φασουλάκη και Θανάση Κύρκου, όπως και του γενικού διευθυντή της Αναπτυξιακής Γιώργου Μαυρογιάννη.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος, ο Αιδεσιμότατος π. Ιωάννης Φραγκάκης, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού και όλο το παριστάμενο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο ευχαρίστησαν θερμά τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη για τη στήριξή του στο συγκεκριμένο έργο, αλλά και για το διαχρονικό ενδιαφέρον και τη στήριξή του στην κοινωνική αποστολή και στις υποδομές της Μητρόπολης Γορτύνης και Αρκαδίας και της Εκκλησίας γενικότερα.

Ο περιφερειάρχης από την πλευρά του ευχαρίστησε για την καλή συνεργασία τον Σεβασμιότατο, τους εκπροσώπους των φορέων-υπηρεσιών και το Ενοριακό Συμβούλιο, τονίζοντας την αναγκαιότητα του έργου. Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης, η παρούσα σύμβαση έχει σκοπό την πνευματική ανάπτυξη του τόπου με την ενίσχυση του κοινωνικού, εκκλησιαστικού, φιλανθρωπικού και πνευματικού έργου που συντελείται στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Παράλληλα, ο περιφερειάρχης πρόσθεσε ότι το έργο θα συμβάλει μελλοντικά στην άρτια λειτουργία του Ιερού Ναού και την ασφαλή προσέλευση κλήρου και πολιτών.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Μακάριος, ευχαριστώντας ιδιαιτέρως τον περιφερειάρχη για τη συνεχή και έμπρακτη ανταπόκρισή του, τόνισε την επικινδυνότητα του υφιστάμενου παλαιού ναού και την ανάγκη της ανέγερσης νέου Μητροπολιτικού Ναού. Μάλιστα, επικαλούμενος μελέτες που έγιναν και αποφάσεις υπηρεσιών, είπε ότι ο υπάρχων παλαιός ναός είναι επικινδύνως ετοιμόρροπος, από διαβρώσεις, σεισμούς, καθιζήσεις και ότι δεν παρουσιάζει από την Αρχαιολογία κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Κλείνει για λόγους ασφαλείας

«Τον ναό τον κλείνουμε για λόγους ασφαλείας, όταν υπάρχουν σεισμικά φαινόμενα, ενώ λόγω των διαβρώσεων έχουμε βάλει προστατευτικό δίκτυ στην οροφή για να μην προξενήσουν βλάβη στους πιστούς οι σοβάδες που πέφτουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιότατος.

Ειδικότερα, για τον παλαιό ναό στο προοίμιο της σύμβασης με βάση τις υπηρεσίες αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Γεωργίου Μοιρών μαρτυρείται από το 1866, όπου οι Τούρκοι τον είχαν μετατρέψει σε στάβλο. Αργότερα ξανακτίστηκε Ιερός Ναός και από τότε μέχρι σήμερα, στο διάβα των χρόνων, έχει υποστεί πάρα πολλές επεμβάσεις, χωρίς να παρουσιάζει κανένα αρχαιολογικό ενδιαφέρον, όπως γνωμάτευσε σχετικά η αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Η εικόνα του Ιερού Ναού σήμερα παρουσιάζει παρατεταμένες ρηγματώσεις στο σώμα της φέρουσας τοιχοποιίας, φαινόμενα αποσάθρωσης-διάβρωσης του θόλου από οπλισμένο σκυρόδεμα, καθώς και του ετοιμόρροπου καμπαναριού, έντονη υγρασία, τόσο από ανάντη (θολοδομία), όσο και από κατάντη και τέλος απαρχαιωμένες Η/Μ υποδομές. Κάθε προσπάθεια για ριζική ανακαίνιση του υπάρχοντος Ναού κρίνεται αντιοικονομική, λόγω γήρανσης των δομικών στοιχείων (οπλισμένο σκυρόδεμα υπερβαίνει το λειτουργικό όριο ζωής), λόγω έλλειψης αρχιτεκτονικών στοιχείων που κρίνεται απαραίτητη η διατήρησή τους, λόγω διαφορετικών κατασκευαστικών φάσεων που δε συνδέονται λειτουργικά μεταξύ τους κ.λπ.».

 

  01 September, 2023 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα