Μεσαρά: Τι θα γίνει με την καταστροφή της ντομάτας;

viannitika  18 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μεσαρά: Τι θα γίνει με την καταστροφή της ντομάτας;

Σε τραγική κατάσταση είναι οι παραγωγοί ντομάτας στη Μεσαρά, αλλά και στις άλλες περιοχές του νησιού, λόγω της καταστροφικής επέλασης της Tuta absoluta.

Η φονική πεταλούδα κατατρώει τα πάντα, με τους ντοματοπαραγωγούς να βλέπουν πως η παραγωγή τους έχει υποστεί δραματική μείωση.
Τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα την περσινή περίοδο, οι αγρότες νιώθουν πως είναι εγκαταλελειμμένοι. Και αυτό γιατί αν και είχε υπαρξει από την προηγούμενη κυβέρνηση πως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Κομφούζιο», εντούτοις τίποτα δεν έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Μια ένταξη τους που θα τους έλυνε τα χέρια καθώς μιλάμε για ένα πρόγραμμα με μέτρα για την καταπολέμηση του εντόμου, με επάρκεια.
Οι αγρότες, ήλπιζαν πως με την νέα κυβέρνηση θα δινόταν λύση, όμως όπως λένε, ακόμη περιμένουν απάντηση στο αίτημα συνάντησης με τον Μάκη Βορίδη. Τα περιθώρια στενεύουν και η υπομονή τους τελειώνει, με τους ίδιους να επισημαίνουν πως αν δε γίνει κάτι θα υπαρξουν αντιδράσεις από την πλευρά τους.
Την ίδια ώρα το θέμα αυτό επανέρχεται στη Βουλή, μέσα από Ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι Βουλευτές.
Στην ερώτησή τους, οι βουλευτές (Παύλος Πολάκης, Ανδρέας Ξανθός, Νίκος Ηγουμενίδης, Χάρης Μαμουλάκης, Μανόλης Θραψανιώτης, Σωκράτης Βαρδάκης, Σταύρος Αραχωβίτης) αφού παραθέτουν κάποια ποσοτικά στοιχεία από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες στην Κρήτη, που τονίζουν τη σημαντικότητα του κλάδου για την τοπική οικονομία, αναφέρονται στο καταστροφικό για την αγροτική παραγωγή έντομο (Tuta Absoluta) και την φετινή επίθεσή του στις τοματοκαλλιέργειες του νησιού, που έπληξαν σημαντικά την παραγωγή στις περιοχές μεγάλης συγκέντρωσης θερμοκηπίων όπως στην Κουντούρα Χανίων, τη Μεσαρά Ηρακλείου και την Ιεράπετρα Λασιθίου.
Σε δήλωσή του ο κ. Βαρδάκης ανέφερε: «Το πρόβλημα που δημιουργεί το έντομο TutaAbsoluta στην παραγωγή τομάτας δεν είναι καινούργιο. Ήδη, από το Νοέμβριο του ’18 και τον Ιανουάριο του ’19 είχα θέσει ξανά υπόψη του Υπουργείου ,μέσω δύο κοινοβουλευτικών παρεμβάσεων, το συγκεκριμένο πρόβλημα, προτείνοντας μάλιστα και λύσεις. Οι τότε απαντήσεις του Υπουργείου έδειχναν ότι υπήρχε η βούληση με συγκεκριμένα βήματα να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ζητάμε και ελπίζουμε και η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου να βοηθήσει τους παραγωγούς τομάτας, ώστε να μην ζημιωθούν άλλο οικονομικά, εξαιτίας της μειωμένης παραγωγής που προκαλεί το συγκεκριμένο έντομο.  Επίσης να επεξεργαστεί συγκεκριμένες προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί για την άμεση αντιμετώπιση ενός προβλήματος που διογκώνεται καθημερινά»
 

 

viannitika  18 September, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα