Μετά την οργισμένη αντίδραση από τη Μεσαρά το θέμα έφτασε ξανά στη Βουλή

mesaralive.gr  15 November, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μετά την οργισμένη αντίδραση από τη Μεσαρά το θέμα έφτασε ξανά στη Βουλή

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγα 24ωρα από την οργισμένη αντίδραση των αγροτών και από τη Μεσαρα, που τόνισαν ότι διακόπτουν κάθε προσπαθεια επαφής με τον Υπουργό Αγροτικης Ανάπτυξης

Βασικό αίτιο για την αντίδραση ήταν μεταξύ άλλων και η μεγάλη καθυστέρηση που υπαρχει στο τι μέλλει γενέσθαι με την υλοποίηση του προγράμματος για την Tuta Absoluta. Την επιλεξιμότητα της καλλιέργειας ντομάτας από τη δράση ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ θέτει λοιπόν με ερώτησή του ο Σωκράτης Βαρδάκης. Σημειώνεται ότι είναι ενα θεμα που καίει τους Μεσαρίτες αγρότες, καθώς η φονική πεταλούδα καταστρέφει τεράστιο μέρος των καλλιεργειών.

Οι αγρότες ακόμη αναμένουν την απάντηση για το περιβόητο παγκρήτιο συνέδριο που θα γινόταν στη Μεσαρά ( κάποια στιγμή είχε ακουστεί ότι θα γίνουν δύο στο νησί!) και δεν αντέχουν άλλο όπως λένε την κοροιδία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κάθοδος των ειδικών που θα ενημέρωναν τον κόσμο για την καταπολέμηση του εντόμου και τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή της μεθόδου Κομφούζιο, αναμένοταν να γίνει τον περασμένο... Σεπτέμβρη αρχικά!

Στη βουλη

Τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του εντόμου Tuta Absoluta, καταγράφεται σχεδόν σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας. Σε περιοχές της Κρήτης, για πρώτη φορά, εντοπίστηκε τον Ιούνιο 2009. Η εισβολή του νέου είδους εντόμου, είχε από την πρώτη στιγμή, ως αποτέλεσμα, την πρόκληση σημαντικών ζημιών, υπαίθριας και θερμοκηπιακής ντομάτας.
           

Με ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης θέτει το θέμα της αντιμετώπισης του εντόμου με την ένταξη της καλλιέργειας θερμοκηπιακής ή υπαίθριας ντομάτας στη Δράση 10.1.8. «Εφαρμογή της μεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των μικρολεπιδοπτέρων (ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ)» του Μέτρου 10 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
           

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Σωκράτης Βαρδάκης, η προσαρμοστικότητα και η υψηλή αναπαραγωγική ικανότητα του εντόμου, οι κλιματικές συνθήκες, η εμπορική δραστηριότητα που επιτρέπει την μεταφορά μολυσμένων προϊόντων, παρά τα μέτρα που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπισή του φαινομένου (καλλιεργητικά μέτρα, παρακολούθηση των πληθυσμών, βιολογική αντιμετώπιση αλλά και χημική αντιμετώπιση), συμβάλλουν στην ανάπτυξη και ανεξέλεγκτη εξάπλωση του εντόμου.
             

Επίσης η καλλιέργεια της ντομάτας για περιοχές της Κρήτης όπως η Ιεράπετρα και το Τυμπάκι είναι ζωτικής σημασίας για τις τοπικές οικονομίες.
           

Το έντομο Tuta Absoluta θεωρείται πλέον εγκατεστημένο σε επίπεδο επικράτειας και εκτός της ντομάτας μπορεί να προσβάλλει την καλλιέργεια μελιτζάνας, πιπεριάς, πατάτας, καπνού αλλά και άλλα αυτοφυή φυτά.

Ο κ. Βαρδάκης ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αν προτίθεται και με ποιο τρόπο το Υπουργείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, να εντάξει στις επιλέξιμες καλλιέργειες, την ντομάτα, για την εφαρμογή της μεθόδου παρεμπόδισης σύζευξης στο πλαίσιο μιας αγροπεριβαλλοντικής – κλιματικής δράσης του προγράμματος.         

 

mesaralive.gr  15 November, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ