Μία εβδομάδα διορία από το Eurogroup για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Μαρίνα Φούντα  10 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Μία εβδομάδα διορία από το Eurogroup για να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ EUROPEAN CONSILIUM/ Marie Sandon

Χωρίς λύση για τους πλειστηριασμούς δεν εκταμιεύονται τα 10 δισ. ευρώ για τις τράπεζες. Το 80% των προαπαιτούμενων έχει καλυφθεί. Τι ζητούν οι Ευρωπαίοι και ποιες οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου

Νέα, άτυπη προθεσμία έως τα τέλη της εβδομάδας για να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης έθεσε στην ελληνική κυβέρνηση το Eurogroup, διαμηνύοντας πως δεν πρόκειται να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Αθήνα.

Η διαπραγμάτευση για τα ανοιχτά μέτωπα και τις εκκρεμότητες πρέπει να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Δευτέρας.

Όπως αποκάλυψε ο Ντάισελμπλουμ «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, δεσμεύτηκε πως οι διαβουλεύσεις για τις μεγάλες εκκρεμότητες της διαπραγμάτευσης, όπως οι πλειστηριασμοί, θα ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας».

Όπως τόνισε ο Ολλανδός αξιωματούχος, το Eurogroup ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. «Διαπιστώθηκε πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και το κλίμα είναι θετικό» εξήγησε για να επισημάνει ωστόσο πως πρέπει όλα «να είναι στη θέση τους για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Ανακεφαλαιοποίηση

Αναφερόμενος στο μείζον ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης, ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ενώ τα ποσά που απαιτούνται για τις ελληνικές τράπεζες είναι πολύ χαμηλότερα έναντι όσων είχαν αρχικά προβλεφθεί. 

«Τα 10 δισ. ευρώ που προορίζονται για τις τράπεζες έχουν ήδη κατατεθεί σε ειδικό λογαριασμό, αλλά για να τα λάβει η Ελλάδα απαιτείται λύση στο θέμα των πλειστηριασμών και της διακυβέρνησης των τραπεζών», κατέστησε σαφές ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ταυτόχρονα εξήγησε πως το Euro Working Group είναι έτοιμο να συνεδριάσει το αργότερο έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αρκεί να έχει οριστικοποιηθεί και να έχει κλείσει η πρώτη δέσμη των προαπαιτούμενων. Από κοινού με το Euro Working Group, θα συνεδριάσει και το διοικητικό συμβούλιο του ESM ώστε να ληφθούν αποφάσεις για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα.

Το 80% των προαπαιτούμενων έχει καλυφθεί

Λαμβάνοντας τον λόγο ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, έκανε λόγο για ικανοποιητική συνεργασία της Κομισιόν με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας πως ήδη έχουν γίνει πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων έχει καλυφθεί το 80%, εξήγησε ο επίτροπος, καθιστώντας σαφές πως η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί σοβαρά στην κατεύθυνση διευθέτησης του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

«Όχι στην εκμετάλλευση του συστήματος προστασίας της πρώτης κατοικίας»

Ο Ευρωπαίος επίτροπος εξέφρασε την ανάγκη να βρεθεί λύση για το μείζον ζήτημα των πλειστηριασμών, καθώς «κανείς δεν θέλει να χάνουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι στην Ελλάδα αλλά και κανείς δεν πρέπει να εκμεταλλεύεται το σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας».

 

ΠΗΓΗ: http://news247.gr/

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

Μαρίνα Φούντα  10 November, 2015 ΚΟΣΜΟΣ