Μια νέα ερευνητική προσπάθεια φυσικής αποξήρανσης της σταφίδας στην Κρήτη

agrotypos  07 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Μια νέα ερευνητική προσπάθεια φυσικής αποξήρανσης της σταφίδας στην Κρήτη

Σε εξέλιξη βρίσκεται σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου μια νέα, πολλά υποσχόμενη με βάση τα πρώτα αποτελέσματα, ερευνητική προσπάθεια αποξήρανσης σταφίδας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ομάδας αμπελουργών και ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης «αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μια επαναστατική, πειραματική προσπάθεια αποξήρανσης σταφίδας με ηλιακή ενέργεια στην Κρήτη μέσα σε ειδικό θάλαμο. Την μέθοδο αυτή ανέπτυξαν πειραματικά στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και εφόσον ολοκληρωθεί όπως αναμένουμε, θα μας βοηθήσει ώστε να παραγάγουμε φυσική, αποξηραμένη σταφίδα, χωρίς κόστος για την αποξήρανσή της, αφού γι’ αυτήν υπεύθυνος θα είναι πλέον ο θερμός αέρας που παράγει η ηλιακή ακτινοβολία, ενώ το προϊόν δεν θα είναι και εκτεθειμένο στις διαθέσεις του καιρού όπως συμβαίνει σήμερα».

Αν πάει καλά το πείραμα θα γίνει προσπάθεια να κατοχυρωθεί πατέντα και να τεθεί στην διάθεση των αγροτών, ενώ η ομάδα αμπελουργών έχει ήδη απευθυνθεί σε ΕΑΣ Ηρακλείου και Περιφέρεια για βοήθεια

Όπως μας είπε ο κ. Ιερωνυμάκης ο οποίος έλαβε μέρος στο πείραμα βάζοντας στον ειδικό θάλαμο σουλτανίνα παραγωγής του και ταυτόχρονα άφησε στο ήλιο σταφύλια πάλι παραγωγής του κομμένα την ίδια ημέρα «στα συν της μεθόδου αυτής είναι ότι η αποξήρανση λόγω του ειδικού μηχανισμού που δουλεύει με ήλιο και αέρα και κατασκεύασαν στο Πανεπιστήμιο, ολοκληρώνεται μέσα σε πολύ μικρότερο (2-3 μέρες) χρονικό διάστημα, απ’ ό, τι με άλλες μεθόδους. Παράλληλα, προκύπτει και σαφώς πιο ποιοτικό και γευστικό προϊόν».

 

«Ο ήλιος δεν εισέρχεται στο θάλαμο ξήρανσης, παρά μόνο ο θερμός αέρας που παράγεται με τη βοήθεια της ηλιακής ακτινοβολίας. Εάν απαιτηθεί, μπορεί να αξιοποιηθεἰ ενέργεια από συμβατικές πηγές ενέργειες ή άλλες μορφές ΑΠΕ για την υποβοήθηση της διαδικασίας», μας ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Μαυροματάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη τα πειράματα συνεχίζονται και εφόσον εξελιχθούν καλά, θα «μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο εργαλείο προς όφελος των αγροτών και της ποιότητας της σταφίδας, της οποίας πλέον η εμπορία σχετίζεται απόλυτα με την ποιότητα και καμιά σχέση δεν έχει με το τί γίνονταν στο παρελθόν».

Στο πείραμα μετέχει ο καθηγητής Φυσικής της Σχολής Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, κ. Γιάννης Μαυροματάκης και συνδράμει αυτό ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, κ. Πρίαμος Ιερωνυμάκης.

 

Σημειώνεται ότι η όλη προσπάθεια ξεκίνησε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, μέσω μίας προγραμματικής σύμβασης το 2015-2016 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Στην αρχή δε του εγχειρήματος συμμετείχαν καθηγητές της τότε Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας, όπως ο κ. Δημήτρης Λυδάκης και ο συνεργάτης του Μανώλης Κονταξάκης, ο οποίοι ανέλαβαν το κομμάτι του αγροτικού προϊόντος, της μελέτης αποξήρανσης της σταφίδας.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
agrotypos  07 October, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα