Μουσείο Μεσαράς, άλλο ένα μεγάλο έργο ολοκληρώνεται χωρίς να έχουν γίνει τα αυτονόητα!

mesaralive.gr  27 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ
Μουσείο Μεσαράς, άλλο ένα μεγάλο έργο ολοκληρώνεται χωρίς να έχουν γίνει τα αυτονόητα!

Το κτήριο του Μουσείου Μεσαράς ολοκληρώνεται. Το χρονοδιάγραμμα για την κατασκευάστρια εταιρεία, λήγει τον Ιούνιο του 2015 και όπως φαίνεται, όλα θα είναι έτοιμα, τουλάχιστον από την πλευρά του κατασκευαστή.

Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα; Τα αυτονόητα που θα έλεγε κανείς; Γιατί για να λειτουργήσει ένα Μουσείο, από τα πρωτεύοντα είναι η κυκλοφοριακή σύνδεση για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των επισκεπτών του Μουσείου, καθώς και η Μουσειολογική Μελέτη.

Η μελέτη δηλαδή που ορίζει σημαντικά θέματα όπως η συγκρότηση, οργάνωση, μελέτη, διαχείριση, ερμηνεία και εκθετική πρόταση μιας ή περισσότερων συλλογών αντικειμένων ή αρχείων στο Μουσείο.

Μια μελέτη η οποία αποτελεί μια σύνθετη διαδικασία.

Τόσο η κυκλοφοριακή σύνδεση όσο και η μουσειολογική μελέτη, όπως αποκαλύπτεται μέσα από σχετική ερώτηση του μεσαρίτη βουλευτή της ΝΔ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, δεν υπάρχουν!

Ο κ. Αυγενάκης, κατέθεσε την σχετική ερώτηση προς τον  Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Γιώργο Σταθάκη καθώς και τον  Υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Αριστείδη Μπαλτά και βέβαια αναμένεται και η απάντηση, αφού το Μουσείο Μεσαράς αποτελεί ένα χρόνιο αίτημα του κάμπου το οποίο ναι μεν ολοκληρώνεται από κτηριακής πλευράς, ωστόσο ουδείς δεν ξέρει αν τελικά θα λειτουργήσει αρχές του 2016 όπως έχει οριστεί.

Η ερώτηση

 Στην ερώτησή του ο κ. Αυγενάκης αναφέρει:

«Το έργο της κατασκευής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Μεσσαράς στο Ηράκλειο Κρήτης ξεκίνησε τον  Ιανουάριο του 2012.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που θα αναδείξει τις αρχαιότητες της Φαιστού, της  Γόρτυνας και των Αστερουσίων.

Φορέας Υλοποίησης είναι το Υπουργείο Πολιτισμού/Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων.

Ουσιαστικά με τη λειτουργία του νέου Μουσείου Μεσσαράς θα «ανακουφιστεί» το υπερφορτωμένο  Μουσείου Ηρακλείου καθώς πολλά από τα εκθέματα θα οδηγηθούν στο νέο αυτό κτίριο. 

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 11,1 εκ. ευρώ ενώ η χαμηλότερη τιμή που δόθηκε ήταν 5.861.254,25 ευρώ  (ποσό με ΦΠΑ). Η σύμβαση κατασκευής πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2012 και ανάδοχος εταιρεία  είναι η P.&C. Development. Η διάρκεια υλοποίησης του έργου είναι 44 μήνες η ολοκλήρωση των έργων ορίστηκε στις 30 Ιουνίου 2015 και η επίσημη λειτουργία στις αρχές του 2016.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το ΠΕΠ Κρήτη-Νησιά Αιγαίου. Η κατασκευή του ήταν αποτέλεσμα της μεγάλης ανάγκης χώρου στέγασης των πολλών ευρημάτων από την περιοχή.

Με την  ολοκλήρωση του θεωρείται ότι θα γίνει ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους έλξης σε όλη την Κρήτη.

Το έργο αφορά στην κατασκευή του Ν. Αρχ/κου Μουσείου Μεσσαράς Κρήτης. Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από ένα κτίριο μονώροφο με καλυπτόμενη επιφάνεια 2.907m2 και ύψος 7,50m εν γένει.

Λόγω της ειδικής χρήσης του διατάσσεται σε ένα επίπεδο, ώστε να είναι ευκολότερη η διακίνηση των εκθεμάτων και η εξασφάλιση μεγάλου ύψους.

Έχει τρεις λειτουργικές ζώνες: η πρώτη αφορά τους χώρους υποδοχής και έκδοσης εισιτηρίων, αναψυκτήριο, κατάστημα αντιγράφων κλπ.

Η δεύτερη αφορά στις αίθουσες μονίμων εκθέσεων και η τρίτη αφορά στις υποστηρικτικές λειτουργίες του μουσείου.

Ωστόσο, κατά την επίσκεψή μου την Παρασκευή 22/5/2015, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Φαιστού κ. Γ. Αρμουτάκη, την Αντιδήμαρχο Φαιστού κ. Ελ. Τιτάκη, τον Αντιδήμαρχο και Εκπρόσωπο του Δημάρχου Γόρτυνας κ. Α. Πρινιανάκη, ενημερωθήκαμε ότι ενώ η κτηριακή εγκατάσταση είναι έτοιμη να παραδοθεί σε λίγες ημέρες από την κατασκευάστρια εταιρεία, δεν υπάρχει ακόμη κυκλοφοριακή σύνδεση για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των επισκεπτών του Μουσείου, ενώ την ίδια ώρα ενημερωθήκαμε με έκπληξη ότι δεν έχει ξεκινήσει καν η Μουσειολογική Μελέτη».

Μάλιστα ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς: «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς σε λίγες ημέρες παραδίδεται. Τι έχει γίνει με την κυκλοφοριακή σύνδεση και τη Μουσειολογική Μελέτη;».

 

mesaralive.gr  27 May, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα