Μπορούμε να τρώμε υδατάνθρακες όταν κάνουμε δίαιτα;

imommy.gr  30 June, 2020 EY ZHNΑΡΘΡΑ
Μπορούμε να τρώμε υδατάνθρακες όταν κάνουμε δίαιτα;

Τα τελευταία χρόνια τα προγράμματα αδυνατίσματος με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες γίνονται ολοένα και πιο διάσημα, ενώ πρόσφατα άρχισε να διαδίδεται η δίαιτα που αποκλείει τελείως τους υδατάνθρακες. Ίσως θυμάστε ότι κάτι παρόμοιο είχε συμβεί παλαιότερα και με τις δίαιτες χωρίς λίπος. Τώρα όπως όλα δείχνουν είναι μάλλον η σειρά των υδατανθράκων να δαιμονοποιηθούν. Ωστόσο, τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Καταναλώστε με μέτρο

 

Η βασική αρχή σας -είτε θέλετε να χάσετε βάρος είτε να ακολουθήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή-  πρέπει να είναι το να τρέφεστε ισορροπημένα και με μέτρο. Οι υδατάνθρακες (μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά) αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφή και σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις πρέπει να καλύπτουν το 50-55% των θερμίδων που προσλαμβάνετε καθημερινά.

Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, μπορείτε να περιορίσετε ελαφρώς την κατανάλωση υδατανθράκων, αλλά όχι να τους αποκλείσετε από τη διατροφή σας, αφού ο σημαντικός περιορισμός τους μπορεί να μειώσει αυτόματα και την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών, των μετάλλων, των αντιοξειδωτικών, των φυτικών ινών, ακόμη και των καλών λιπαρών, αποδυναμώνοντας τη συνολική υγεία σας.

Εστιάστε στην ποιότητα

Επίσης σημαντικό είναι να επιλέξετε τους «σωστούς» υδατάνθρακες. Επομένως, προσπαθήστε να αποφεύγετε τη ζάχαρη και τις τροφές που την περιέχουν (λευκό ψωμί, άσπρα ζυμαρικά, άσπρο ρύζι) και να προτιμάτε τις αντίστοιχες τροφές ολικής άλεσης  (μαύρο ψωμί, ζυμαρικά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι), καθώς περιέχουν πιο σύνθετες μορφές υδατανθράκων. Τα λαχανικά, τα όσπρια και γενικά όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης θα πρέπει να είναι οι βασικές πηγές υδατανθράκων σας όταν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, καθώς θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν περιέχουν θερμίδες.

Να θυμάστε ότι…

Το κλειδί για αδυνάτισμα με διάρκεια είναι η ισορροπημένη διατροφή που προσφέρει στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται προκειμένου να λειτουργεί εύρυθμα. Έτσι, δεν υπάρχει λόγος να αποκλείσετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας σε μια προσπάθεια να χάσετε βάρος.

Άλλωστε, μια δίαιτα με χαμηλή ή μηδαμινή πρόσληψη υδατανθράκων δεν μπορεί να εξασφαλίσει τίποτα παραπάνω από μια πρόσκαιρη απώλεια κιλών.Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό στο σώμα και όταν σταματήσετε να τους καταναλώνετε αρχικά θα χάνετε αυτό το νερό. Στη συνέχεια βέβαια θα είστε σε θέση να χάσετε λίπος, ωστόσο αυτή η απώλεια κιλών δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, μιας και δε γίνεται να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας χωρίς να τρώτε υδατάνθρακες.

Επομένως, αντί να αποφεύγετε τους υδατάνθρακες στο σύνολό τους, επιλέξτε τις σύνθετες πηγές τους και συμπεριλάβετέ τις στο διατροφικό σας πρόγραμμα χωρίς να καταφεύγετε σε υπερβολές.

 

imommy.gr  30 June, 2020 EY ZHNΑΡΘΡΑ