Νίκος Μπουνάκης: “Περιζήτητο το κρητικό σταφύλι”

  26 June, 2018 ΑΡΘΡΑ
Νίκος Μπουνάκης: “Περιζήτητο το κρητικό σταφύλι”

Φωτο: mesaralive.gr

Ευοίωνες οι προοπτικές για το επιτραπέζιο σταφύλι της Κρήτης. Ολοένα και περισσότερο διευρύνει την παρουσία του στις διεθνείς αγορές.

Η υψηλή του ποιότητα συνιστά συγκριτικό πλεονέκτημα, καθιστώντας το περιζήτητο. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις νέες ποικιλίες τού προσδίδει μεγαλύτερη αξία.  Στη διαπίστωση αυτή καταλήγουν παραγωγοί και εξαγωγείς, επισημαίνοντας την καταλυτική συμβολή της τεχνογνωσίας που έχει αποκτηθεί.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται ο σύμβουλος για ζητήματα αγροτικής ανάπτυξης και επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων «Proactive A.E.» Νίκος Μπουνάκης, υπογραμμίζοντας ότι λόγω του κλίματος της Κρήτης και της καλλιέργειας νέων ποικιλιών οι δυνατότητες για το  επιτραπέζιο σταφύλι είναι μεγάλες.

Παράλληλα, σημειώνει ότι οι παραγωγοί, χωρίς να έχουν πάντα την απαιτούμενη επιστημονική υποστήριξη, κατάφεραν να βελτιώσουν την ποιότητα και να επιμηκύνουν  την παραγωγική περίοδο, γεγονός που επιβραβεύει τον κόπο τους.

Πάντως, σύμφωνα με τον κύριο Μπουνάκη, τα κρητικά προϊόντα είναι τα πλέον ασφαλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με υπολείμματα φυτοφαρμάκων πολύ χαμηλότερα, ακόμη και από τις απαιτήσεις της νομοθεσίας. Μάλιστα, η «Proactive» υποστηρίζει εδώ και 15 χρόνια τις ελληνικές εξαγωγικές  εταιρείες τροφίμων  σε θέματα διασφάλισης ποιότητας και εξαγωγικού marketing.  

Το επιτραπέζιο σταφύλι της Κρήτης επιβεβαιώνει ότι ο πρωτογενής τομέας, αν επενδύσει στην ποιότητα, στις σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και ενταχθεί ως καίρια παράμετρος στο τουριστικό προϊόν του νησιού, μπορεί να διευρύνει το μερίδιό του και στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά.

 

  26 June, 2018 ΑΡΘΡΑ