Νταμπλούχος για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ!

  12 May, 2019 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Νταμπλούχος για πρώτη φορά στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ!

Με γκολ του Άκπομ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους, ο Δικέφαλος του Βορρά πήρε άξια το κύπελλο για τρίτη σερί χρονιά από την ΑΕΚ (1-0) στο… άδειο ΟΑΚΑ

Μεθυσμένη Πολιτεία η Θεσσαλονίκη, καθώς ο ΠΑΟΚ μετά το πρωτάθλημα, κατέκτησε και το κύπελλο Ελλάδος κερδίζοντας στον τελικό 1-0 την ΑΕΚ.

Μπορεί στις… άδειες κερκίδες το ξύλο μεταξύ των… προσκεκλημένων να έπεφτε αδιάλειπτα με τη «συνδρομή» και των ΜΑΤ, αλλά στον αγωνιστικό χώρο οι παίκτες έκαναν το καθήκον τους. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού κι έφθασε δίκαια στην επιτυχία, καθώς παρά το γεγονός ότι έφθασε στο γκολ στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων με τον Άκπομ, η ΑΕΚ αν και είχε το χρόνο, δεν αντέδρασε.

Ο Μανόλο Χιμένεθ επιχείρησε ν’ ανακατέψει την τράπουλα, δίχως όμως επιτυχία, καθώς τα ατού της Ένωσης δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα και δεν κατάφεραν να βρουν διαδρόμους στην περιοχή του Πασχαλάκη. Ο ΠΑΟΚ οχυρώθηκε στα μετόπισθεν και δεν άφησε περιθώρια στην ΑΕΚ ν’ απειλήσει.

Παιχνίδι στρατηγικής επιχειρήθηκε στο πρώτο ημίχρονο από τους προπονητές των δύο ομάδων. Το βάρος έπεσε στις άμυνες, καθώς κύριο μέλημα των δύο δικέφαλων ήταν να μη δεχθούν γκολ, παρά να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στην αντίπαλη εστία.

Ο ΠΑΟΚ είχε από την αρχή την πρωτοβουλία των κινήσεων και στηρίχτηκε στη συνοχή και αλληλλοκάλυψη των παικτών του. Χωρίς να έχει παίκτη που ξεχώριζε η ομάδα του Λουτσέσκου ήταν πιο ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, απέναντι στην ΑΕΚ που επιχείρησε να διεμβολίσει την άμυνα των Θεσσαλονικέων με προσωπικές προσπάθειες των παικτών της. Στην πρώτη από αυτές, στο 5΄ ο Λιβάγια έκανε τη συρτή σέντρα, ο Πόνσε το πλασέ με την μία αλλά η μπάλα πέρασε περίπου δύο μέτρα από το δεξί δοκάρι της εστίας του Πασχαλάκη. Η ΑΕΚ επιχειρούσε να προωθηθεί από την πλευρά του Γιαννούλη, ο οποίος δεν είναι και ο καλύτερος αμυντικός. Ο ΠΑΟΚ στηρίχτηκε στον άξονα με τους Μπίσεσβαρ, Πέλκα να έχουν κέφια και να συνεργάζονται άψογα. Στο 9΄ ο Κρέσπο έπιασε την κεφαλιά από το ύψος της περιοχής αλλά ήταν αδύναμη και ο Μπάρκας μπλόκαρε εύκολα.

Μετά το 15΄ η ποιότητα του αγώνα έπεσε, καθώς τα πολλά λάθη και οι συνεχείς διακοπές έκοψαν τον ρυθμό του ΠΑΟΚ. Οι φάσεις ήταν ελάχιστες ανάμεσα στις δύο εστίες, αλλά μετά το 35΄ ο τελικός πήρε φωτιά.

Ο Ζαμπά στο 36΄ έκανε το σόλο από τα δεξιά και στη συνέχεια το γύρισμα στην περιοχή, με τον Άκπομ να κοντρολάρει και να σουτάρει, υποχρεώνοντας τον Μπάρκα σε μεγάλη επέμβαση στην αριστερή του γωνία!

Η ΑΕΚ αναζητούσε λύσεις στηριζόμενη στην ταχύτητα του Πόνσε και τις επινοήσεις του Λιβάγια. Ο Τσιγκρίνσκι στο 39΄ έπιασε την καρφωτή κεφαλιά, αλλά ο Πασχαλάκης απομάκρυνε μπροστά του, αλλά ο Λιβάγια δεν κατάφερε να επωφεληθεί. Στο 44΄ ο Κρίστισιτς δοκίμασε τα πόδια του από μακριά, με τον Πασχαλάκη να διώχνει σε κόρνερ.

Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ. Η μπάλα στρώθηκε έξω από την περιοχή στον Πέλκα, ο οποίος… μπούκαρε με φόρα στην περιοχή περνώντας τον Χουλτ, έκανε το γύρισμα και ο Άκπομ με γυριστό έστειλε την μπάλα στα δίχτυα για το 1-0. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με 5-3 τελικές υπέρ του ΠΑΟΚ.

Το δεύτερο ημίχρονο είχε ρυθμό. Στο 50΄ η γυριστή κεφαλιά του Λιβάγια δεν βρήκε στόχο, ενώ στο 52΄ η ΑΕΚ άγγιξε την ισοφάριση. Ο Μάνταλος έκανε εξαιρετική κάθετη στον Πόνσε, ο οποίος βγήκε απέναντι από τον Πασχαλάκη αλλά το τελείωμά του με το αριστερό ήταν αδύναμο και ο πορτιέρο του ΠΑΟΚ μπλόκαρε με διπλή προσπάθεια.

Στο επόμενο λεπτό ο Πέλκας έφυγε στην κόντρα-επίθεση, άνοιξε για τον Ζαμπά μέσα στην περιοχή αλλά το πλασέ του πήγε κατευθείαν στην αγκαλιά του Μπάρκα!

Στο 55′ ο Γερμανός διαιτητής Τσβάιερ εξέτασε το VAR που έκανε… ντεμπούτο στην Ελλάδα, για περίπτωση πέναλτι υπέρ της ΑΕΚ, για χέρι του Κάνιας μετά από… τσίμπημα της μπάλας από τον Μάνταλο. Διαπίστωσε πως δεν υπήρχε παράβαση και καταλόγισε κόρνερ.

Η ΑΕΚ συνέχισε να πιέζει προκειμένου να φθάσει στην ισοφάριση. Μετά από ωραία κίνηση του Μάνταλου και σουτ έξω από την περιοχή, η μπάλα βρήκε το κεφάλι του Βαρέλα κι έφυγε κόρνερ. Στην εξέλιξη της φάσης ο Σιμόες έκανε το σουτ με το εξωτερικό, με την μπάλα να φεύγει μακριά από την εστία.

Ο Μάνταλος είχε κέφια σε αυτό το διάστημα, αλλά οι προωθημένοι Λιβάγια και Πόνσε έδειχναν εγκλωβισμένοι στην πολυπρόσωπη άμυνα του ΠΑΟΚ. Από την άλλη ο δικέφαλος του βορρά έδωσε χώρο, και είχε τον Πέλκα με συμπαραστάτη τον Μπίσεσβαρ σε μεγάλα κέφια.

Ο Λουτσέσκου στο 66΄ έριξε στη μάχη τον Λημνιό αντί του αρνητικού Ζαμπά, ενώ η απάντηση του Χιμένεθ ήλθε στο 71΄ όταν ο Γκάλο πέρασε στη θέση του μέτριου Μπακασέτα, αλλάζοντας και τον σχηματισμό σε 3-4-2-1, ώστε να γίνει επιθετικότερη.

Όσο το γκολ δεν ερχόταν, ο Ισπανός προπονητής της ΑΕΚ επιχειρούσε να βρει λύσεις από τον πάγκο. Στο 76΄ ο Μπογέ πήρε τη θέση του Κρίστισιτς κι έτσι η Ένωση έπαιξε με τρεις επιθετικούς. Τέσσερα λεπτά αργότερα και ο Γαλανόπουλος πέρασε αντί του Μπακάκη και η ΑΕΚ έπαιξε με 4-3-2-1 στα τελευταία λεπτά.

Στο 80΄ πέρασε και ο Ολιβέιρα στη θέση του τραυματία Πέλκα.Η ΑΕΚ στα τελευταία λεπτά έπαιξε ανορθόδοξα η ΑΕΚ, με πολλά γεμίσματα τα οποία κόβονταν εύκολα από την άμυνα του ΠΑΟΚ. Έτσι το 1-0 έμεινε μέχρι το τέλος, καθώς η υπεροχή της Ένωσης στην επανάληψη δεν μετουσιώθηκε σε γκολ. Μάλιστα ο ΠΑΟΚ άγγιξε το δεύτερο γκολ, όταν στο 89λ έφυγε στην κόντρα με τον Ολιβέιρα να βγάζει τον Κάνιας απέναντι από τον Μπάρκα αλλά η λόμπα που επιχείρησε, πέρασε πάνω από τα δοκάρια.

Πολύ καλή η διαιτησία του Γερμανού Φέλιξ Τσβάιερ που με βοηθούς τους συμπατριώτες του Τόρστεν Σίφνερ και Μάρκο Αχμέλερ έδειξε στους Έλληνες πως θα πρέπει να στέκονται σε μεγάλα παιχνίδια.

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης(80΄ Γαλανόπουλος), Οικονόμου, Τσιγκρίνσκι, Χουλτ, Σιμόες, Κρίστισιτς(76΄ Μπογέ), Μπακασέτας(71΄ Γκάλο), Λιβάγια, Μάνταλος, Πόνσε.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Γιαννούλης, Κάνιας, Σάκχοφ, Ζαμπά(66΄ Λημνιός), Πέλκας(80΄ Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ(93΄ Ίνγκασον) , Άκπομ.

 

  12 May, 2019 ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα