Ντομάτα: Πώς θα κινηθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή – Τι δείχνουν τα στοιχεία

  11 July, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Ντομάτα: Πώς θα κινηθεί η ευρωπαϊκή παραγωγή – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μειωμένη κατά 9% αναμένεται να είναι η συνολική παραγωγή ντομάτας στην ΕΕ το 2022, αγγίζοντας τους 16,5 εκατ. τόνους (3% κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας), σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Κομισιόν.

Ειδικότερα, από αυτή την ποσότητα η βιομηχανική ντομάτα (η οποία κατευθύνεται για ντοματοπολτό) είναι περίπου το 60% της παραγωγής και αναμένεται να ανέλθει σε 10,1 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μείωση, κατά 14%, (3% κάτω από τον μέσο όρο 5ετίας) λόγω της ξηρασίας που έπληξε κυρίως την Ισπανία και την βόρεια Ιταλία.

Διαβάστε επίσης: Εξαγωγές: Μειωμένη η κίνηση για ντομάτα – Πώς διαμορφώθηκαν οι τιμές πώλησης

Η παραγωγή νωπής ντομάτας στην ΕΕ για το 2022 θα ανέλθει σε 6,2 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 3% σε σχέση με πέρσι (5% κάτω από τον μέσο όρο της 5ετίας). Η μείωση της παραγωγής οφείλεται στη μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας στα θερμοκήπια λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους (φυσικό αέριο κ.α.), καθώς και σε στροφή στην καλλιέργεια μικρόκαπρων ποικιλιών (cherry κ.α.).

Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν η ετήσια κατανάλωση νωπής ντομάτας στην ΕΕ αναμένεται να μειωθεί ελαφρά (-2% σε ετήσια βάση). Μειωμένη αναμένεται να είναι η κατανάλωση ντοματοπολτού (-25% σε σχέση με το 2021) λόγω κυρίως των περσινών αποθεμάτων. 

Οι εισαγωγές

Οι εισαγωγές φρέσκιας ντομάτας στην ΕΕ θα συνεχίσει την ανοδική τάση των τελευταίων ετών και αναμένεται το 2022 να έχει μια αύξηση, κατά 3%, φτάνοντας στους 730.000 τόνους (23% πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας).

Το 2021, περίπου το 67% των εισαγωγών νωπής ντομάτας στην ΕΕ προερχόταν από το Μαρόκο και ακολουθούσε η Τουρκία που συνεχώς αυξάνει κάθε χρόνο το ποσοστό της στην ευρωπαϊκή αγορά (+25% αύξηση το 2021).

Οι εξαγωγές φρέσκιας ντομάτας στην ΕΕ συνεχίζουν να μειώνονται τα τελευταία 10 χρόνια. Το 2022 αναμένεται να μειωθούν σε 330.000 τόνους, εξαιτίας του Brexit και της απώλειας της αγοράς της Μεγάλης Βρετανίας, λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού που έχει με την ντομάτα από το Μαρόκο.

Λόγω της υψηλής παραγωγής ντοματοπολτού το 2021, οι εισαγωγές της ΕΕ το 2022 αναμένεται να είναι μειωμένες, κατά -28%, σε σχέση με πέρσι, ενώ μικρή αύξηση αναμένεται να έχουν οι εξαγωγές κατά 3%. Οι μειωμένες εισαγωγές θα οφείλονται στον πόλεμο της Ουκρανίας που έχει σταματήσει της εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.

 

  11 July, 2022 ΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ