Ο Χάφταρ απειλεί να χτυπήσει τις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη

  25 December, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Ο Χάφταρ απειλεί να χτυπήσει τις τουρκικές δυνάμεις στη Λιβύη

Κλιμακώνεται η τουρκολιβυκή ένταση μια...ανάσα απο την Κρήτη

Σε ξεκάθαρη προειδοποίηση με αποδέκτη την Άγκυρα προχώρησε ο στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ηγέτης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) που δραστηριοποιείται στα ανατολικά της Λιβύης. Υπενθυμίζεται ότι οι δυνάμεις του Χάφταρ βρίσκονται σε διαμάχη με την τουρκόφιλη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Τρίπολης, υπό τον Φάγεζ αλ Σαράτζ.

Συγκεκριμένα, ο Χάφταρ απείλησε σήμερα να πλήξει τα τουρκικά στρατεύματα, εάν η Άγκυρα δεν σταματήσει να παρεμβαίνει στην –πληγείσα από τον εμφύλιο πόλεμο– χώρα της Βόρειας Αφρικής.

Οι σημερινές δηλώσεις Χάφταρ έρχονται ως απάντηση στην πρόσφατη απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να παρατείνει για 18 μήνες έναν νόμο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι η τουρκική στρατιωτική βοήθεια προς την κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη -συμπεριλαμβανομένων συμβούλων, εξοπλισμού και πληροφοριών- βοήθησε αποφασιστικά στο να σταματήσει η επίθεση του Χάφταρ που προέλαυνε πριν από μερικούς μήνες προς την πρωτεύουσα της χώρας. Επίσης, η Τουρκία έχει κατηγορηθεί για αποστολή χιλιάδων Σύρων μισθοφόρων στη Λιβύη.

«Δεν θα υπάρξει ασφάλεια ή ειρήνη όσο οι μπότες του τουρκικού στρατού βεβηλώνουν το έδαφός μας», είπε ο ηγέτης του LNA, από το ανατολικό προπύργιό του, τη Βεγγάζη, κατά την 69η επέτειο από την ημέρα της ανεξαρτησίας της Λιβύης. 

Η Λιβύη μπήκε σε περίοδο χάους μετά την εξέγερση του 2011, κατά την οποία ανατράπηκε και δολοφονήθηκε ο επί πολλά χρόνια δικτάτορας Μουαμάρ Καντάφι. Ακολούθως, η χώρα χωρίστηκε σε δύο αντίπαλα κυβερνητικά σχήματα που διεκδίκησαν την εξουσία, με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας να έχει αναγνωριστεί από τον ΟΗΕ. Σημειώνεται ότι ο Χάφταρ ήταν παλαιότερα στρατηγός του Καντάφι, όμως μετατράπηκε σε ορκισμένο εχθρό του.

Η παράταση των τουρκικών στρατευμάτων αποφασίστηκε από την Άγκυρα την Τρίτη, παρά τη διακήρυξη της εκεχειρίας των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός προέβλεπε την αποχώρηση ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων εντός τριών μηνών.

Τις τελευταίες εβδομάδες, αμφότεροι οι δύο αντίπαλοι έχουν ανταλλάξει κατηγορίες για παραβίαση των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, συνεχίζοντας να κινητοποιούν τα στρατεύματά τους κοντά στις πρώτες γραμμές και να λαμβάνουν στρατιωτική βοήθεια από τους διεθνείς υποστηρικτές τους.

 

  25 December, 2020 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα