Ο Έλληνας της Pfizer που τα βάζει με την πανδημία Covid-19 και γράφει την δική του ιστορία

  09 November, 2020 ΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ
Ο Έλληνας της Pfizer που τα βάζει με την πανδημία Covid-19 και γράφει την δική του ιστορία

Αυτός είναι ο Αλβέρτος Μπουρλάς

Μετά τα απροσδόκητα καλά πρώιμα αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα για το υπό δοκιμή εμβόλιο της Pfizer, ο Έλληνας CEO του φαρμακευτικού κολοσσού, δήλωσε ότι “σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την ανθρωπότητα και την επιστήμη” και δεν πρόκειται για υπερβολή.

Το ποσοστό αποτελεσματικότητας που έδωσε η Pfizer από κοινού με τη γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech, με τη συνεργασία της οποίας ανέπτυξε το εμβόλιο, είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ ό,τι προσδοκούσαν οι επιστήμονες, οι οποίοι προσέβλεπαν σε ένα εμβόλιο αποτελεσματικό τουλάχιστον κατά 75%, δημιουργώντας μεγαλύτερες προσδοκίες για το οριστικό τέλος της πανδημίας. Ενδεικτικό του επιτεύγματος είναι το γεγονός ότι, ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου Δρ. Άντονι Φάουτσι είχε πει ότι θα ήταν αποδεκτό ακόμη και ένα 50% ή 60%.

Ο δρ Μπουρλάς, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη έδωσε εξαρχής το απαιτούμενο βάρος στο εγχείρημα και φαίνεται τελικά ότι, μέσα από μία άκρως αποτελεσματική διαχείριση του πρότζεκτ, το όνομά του θα συνδεθεί άρρηκτα με το τέλος της πανδημίας, είτε προκύψουν από την έρευνα και άλλα αποτελεσματικά εμβόλια, είτε όχι.

Κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας για την πορεία της επιδημίας στη χώρα τη Δευτέρα, ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας-Υγιεινής, Γκίκας Μαγιορκίνης, χαρακτήρισε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου «ισχυρότατη», επισημαίνοντας ωστόσο ότι παραμένουν τεράστιες προκλήσεις.

Το προφίλ του δρ Μπουρλά

Ο Αλβέρτος Μπουρλάς ανέλαβε τα ηνία της Pfizer στις αρχές του 2019, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Ian Read, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του και απομακρύνθηκε από τη θέση του στο τέλος του έτους.

Σπούδασε Κτηνιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Βιοτεχνολογία Αναπαραγωγής στο ίδιο πανεπιστήμιο. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Pfizer το 1993 ως τεχνικός διευθυντής στο τμήμα Υγείας Ζώων της Ελλάδας. Το 2001 μετέβη στις ΗΠΑ, όπου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Μάρκετινγκ, επίσης στο τμήμα Υγείας Ζώων και από εκεί ξεκίνησε η πορεία του προς την κορυφή. Σήμερα, 56 ετών, μετράει στην «οικογένεια» της Pfizer 25 χρόνια και έχει διαγράψει μία αξιοζήλευτη επαγγελματική πορεία.

Στις αρχές του 2018 εξελέγη μέλος του ΔΣ της εταιρείας και πριν αναλάβει το “τιμόνι” της εταιρείας κατείχε τη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (COO).  Πριν από την ανάληψη του ρόλου του COO, ήταν ο Πρόεδρος του ομίλου Pfizer Innovative Health, υπεύθυνος για τις επιχειρηματικές ομάδες Καταναλωτικών Προϊόντων, Φλεγμονής & Ανοσολογίας, Εσωτερικής Ιατρικής, Ογκολογίας, Σπάνιων Παθήσεων και Εμβολίων.

Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι υπό την ηγεσία του, μέσα σε τέσσερα χρόνια, η ογκολογική δραστηριότητα της Pfizer τριπλασιάστηκε σε μέγεθος και οι δραστηριότητες εμβολίων αυξήθηκαν κατά 50%.

Κατά την προηγούμενη περίοδο, διετέλεσε Πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής στον τομέα των καθιερωμένων προϊόντων της Pfizer όπου και καθοδήγησε την ανάπτυξη και εφαρμογή στρατηγικών και τακτικών που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο των off – patent φαρμάκων.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ο Δρ Μπούρλα αποτελούσε εδώ και χρόνια δυνατό «χαρτί» της Pfizer, οδηγώντας την εταιρεία σε ηγετική θέση στο χώρο των φαρμάκων και σε μια ισχυρή θέση σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς.

Υπό την ηγεσία του, ο όμιλος έλαβε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών (FDA) έγκριση για το Ibrance, το πρώτο φάρμακο της αγοράς για θεραπεία του προχωρημένου καρκίνου του μαστού.

Επίσης, κατάφερε να κλείσει τη συνεργασία με την γερμανική Merck KgaA για να προωθήσει το πρόγραμμα της ανοσο-ογκολογίας.

Η πορεία της επιτυχίας

Το 1993 ανέλαβε τη θέση του τεχνικού διευθυντή στο τμήμα Υγείας Ζώων της Ελλάδας.

Το 2001 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να δεχτεί τη θέση του Γενικού Διευθυντή Μάρκετινγκ στο τμήμα Υγείας Ζώων.

Το 2004 ορίστηκε αντιπρόεδρος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Μάρκετινγκ Νέων Προϊόντων.

Το 2006 ανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Ευρώπης, Αφρικής και Μέσης Ανατολής και το 2009 της Ασίας και της περιοχής του Ειρηνικού.

Στη συνέχεια ορίστηκε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στον τομέα της Διάθεσης των Προϊόντων του Ομίλου Pfizer και ηγείται στην ανάπτυξη και εφαρμογή τακτικών.

Το 2018 εξελέγη μέλος του ΔΣ της εταιρείας και ανέλαβε τη θέση του Επιχειρησιακού Διευθυντή (COO).

Ο Δρ Μπούρλα είναι μέλος του Pfizer Foundation (φιλανθρωπικό ίδρυμα), του Healthcare Leadership Council (HLC), ενός φόρουμ που αναπτύσσει πολιτικές, ιδέες και προγράμματα για να κάνουν την υγεία προσβάσιμη σε όλους τους πολίτες και του International Federation of Pharmaceutical Manufacturers & Associations (IFPMA), ενός οργανισμού που αναπτύσσει αποτελεσματικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας.

 

Δείτε επίσης

    Δεν υπάρχουν καταχωρήσεις
  09 November, 2020 ΠΡΟΣΩΠΑΑΡΘΡΑΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα