Ο κορωνοϊός περιορίζει τις ανάγκες της Κρήτης σε ρεύμα

energypress.gr   11 April, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Ο κορωνοϊός περιορίζει τις ανάγκες της Κρήτης σε ρεύμα

Σε διαδικασία επανεκτίμησης των δεδομένων που προκύπτουν λόγω της υγειονομικής κρίσης και των επιπτώσεων που θα έχει στην κατανάλωση ρεύματος στην Κρήτη, βρίσκονται η ΔΕΗ και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας προκειμένου να προχωρήσουν στις κατάλληλες κινήσεις που θα εξασφαλίζουν την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί το ερχόμενο καλοκαίρι.

Η εκτίμηση που είχε κάνει η ΡΑΕ (με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ) ήταν ότι θα απαιτηθεί για το εφετινό καλοκαίρι μια ενίσχυση του συστήματος της Κρήτης με εγκατάσταση ισχύος 80 με 85 MW.

Η συνήθης από άλλα χρόνια πρακτική είναι η εγκατάσταση μεταφερόμενων Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών (Η/Ζ). Η ΔΕΗ έχει ήδη κάνει διαγωνισμό και έχει κλείσει Η/Ζ ισχύος 58 MW. Για τα υπόλοιπα 25 MW, η ΡΑΕ είχε ζητήσει από τη ΔΕΗ να πραγματοποιήσει διαγωνισμό διερευνώντας την οικονομικότερη λύση ανάμεσα σε τεχνολογίες Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών, αεριοστροβίλων ή πλωτών μονάδων PowerBoat με καύσιμο ντίζελ.

Προϋπόθεση βεβαίως, πέραν της οικονομικότητας, θα ήταν η δυνατότητα εγκατάστασης ισχύος άμεσα, ώστε να είναι ασφαλές το σύστημα το καλοκαίρι, όταν και η κατανάλωση αυξάνει λόγω του τουρισμού.

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι ο τουρισμός φαίνεται ότι θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα την εφετινή σεζόν, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού η διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να προβλεφθεί.

Υπό αυτή την έννοια, η ΔΕΗ βρίσκεται σε επαφή με τη ΡΑΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, για την επανεκτίμηση της κατάστασης και τον επανακαθορισμό των αναγκών. Αποφάσεις πρόκειται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ έχει από το διαγωνισμό για τα 58 MW Η/Ζ, option για την ενοικίαση μεγαλύτερης δυναμικότητας με τους ίδιους όρους, στην περίπτωση που χρειαστεί.

 

energypress.gr   11 April, 2020 OIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα