O Mανώλης Ορφανουδάκης για την Tuta και τα κηπευτικά

neakriti.gr  08 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
O Mανώλης Ορφανουδάκης για την Tuta και τα κηπευτικά

«Κακό μπελά» έχει βρει η... Tuta absoluta με το κρύο, όχι όμως και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που καθυστερεί ολοένα και περισσότερο την έναρξη της καταπολέμησης του καταστροφικού εντόμου μέσα από το πρόγραμμα με την ονομασία «Κομφούζιο».

Μάλιστα, για τους ντοματοπαραγωγούς της Κρήτης ο μόνος σύμμαχος απέναντι στο έντομο είναι το... κρύο των τελευταίων ημερών, καθώς το «Κομφούζιο» μέχρι σήμερα δεν έχει συμπεριλάβει και την καλλιέργεια της ντομάτας, κάτι για το οποίο οι Αγροτικοί Σύλλογοι της νότιας Κρήτης έχουν ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση με τον υπουργό Σταύρο Αραχωβίτη, αλλά δίχως αποτέλεσμα.

Στο μεταξύ, μειωμένη και αντιμετωπίσιμη είναι τις τελευταίες μέρες η ζημιά λόγω των καιρικών συνθηκών, όμως χωρίς τη στήριξη του κράτους, πολύ σύντομα, μόλις ξανανέβουν οι θερμοκρασίες, το... «πάρτι στην ντομάτα» από την Tuta absoluta θα έχει και συνέχεια!

«Η αλήθεια είναι ότι, με το που άλλαξε ο υπουργός και άλλαξε η διευθύντρια του γραφείου του, η συζήτηση έχει κυριολεκτικά “παγώσει”. Μας έδωσαν δύο - τρεις παρατάσεις και ημερομηνίες, τις οποίες δεν τις τήρησαν. Ήρθαμε σε ρήξη με το υπουργείο και είπαμε ότι δε θα συνεχίσουμε να ζητάμε συνάντηση με τον κ. Αραχωβίτη. Από ’κει και πέρα, έχει πει ο υπουργός ότι θα επισκεφτεί την Κρήτη με τον καινούργιο χρόνο. Θα περιμένουμε», είπε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το «Κομφούζιο» είναι ένα πρόγραμμα το οποίο συνδυάζει τη χρησιμοποίηση χημικού τρόπου καταπολέμησης του εντόμου και βιολογικού με παγίδες, οι οποίες λειτουργούν προκαλώντας σεξουαλική σύγχυση στην Tuta absoluta, παρεμποδίζοντας με τον τρόπο αυτό την αναπαραγωγή της.

Όπως έχουν ξεκαθαρίσει στην εφημερίδα οι εκπρόσωποι των παραγωγών της Κρήτης, το πρόγραμμα αυτό έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα για παραγωγούς άλλων προϊόντων, όπως είναι τα ροδάκινα στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά ποτέ για την ντομάτα, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Έτσι, ενώ οι «θερμοκηπιάδες» χρησιμοποιούν διάφορα μέσα και φάρμακα για την καταπολέμηση του εντόμου, τα αποτελέσματα που μπορούν να πετύχουν είναι λιγοστά μπροστά στα αποτελέσματα που θα είχαν με το «Κομφούζιο», το οποίο βοηθάει μάλιστα και στην παραγωγή καθαρότερων προϊόντων για το πιάτο του καταναλωτή.

Για να εφαρμοστεί το «Κομφούζιο», δίνεται επιδότηση προς τους παραγωγούς, διαφορετικά είναι ασύμφορη η χρησιμοποίησή του λόγω κόστους.

 «Τώρα, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, δεν έχουμε μεγάλα κρούσματα. Αλλά θα το ξαναντιμετωπίσουμε από τον Μάρτιο και μετά. Δηλαδή στη δεύτερη καλλιέργεια που έχουμε τώρα ξεκινήσει και φυτεύουμε», ανέφερε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο Μανόλης Ορφανουδάκης.

«Το τρίμηνο, δηλαδή, Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου, θα ξαναέχουμε προβλήματα και θα είναι τότε και εντονότερα. Οι θερμοκρασίες, δηλαδή, θα είναι τότε οι ιδανικότερες για την ανάπτυξη του εντόμου. Σήμερα οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για την ανάπτυξή του, οπότε υπάρχει αλλά σε χαμηλούς πληθυσμούς. Δημιουργεί προβλήματα, αλλά περιορισμένης έκτασης», πρόσθεσε ο συνδικαλιστής.

Μειώνονται οι τιμές

Στο μεταξύ, μετά την περίοδο των εορτών, οι τιμές για τον παραγωγό της Μεσαράς στα προϊόντα έχουν αρχίσει να υποχωρούν, μετά από την αυξημένη ζήτηση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Κατά ένα βαθμό είναι λογική αυτή η πτώση των τιμών. Και μιλάω για την ντομάτα, διάφορα είδη πιπεριάς, μελιτζάνα και αγγούρι μεγάλο και μικρό. Μέσα στις γιορτές η ντομάτα είχε φτάσει προς τον παραγωγό στο 1 ευρώ, στο αγγούρι στα 40-50 λεπτά και οι πιπεριές στα 70 με 80 λεπτά το κιλό».

Στο μεταξύ, οι εισαγωγές προϊόντων τρίτων χωρών συνεχίζονται. «Κρούσματα έχουν βρεθεί σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αλλά μέσα από τα στοιχεία που έχουμε εμείς, και τα οποία δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, υπολείμματα φυτοφαρμάκων δεν έχουν βρεθεί ούτε σε ένα κιλό ελληνικών προϊόντων. Και αυτό μας χαροποιεί γιατί δείχνει ότι έφεραν αποτέλεσμα και οι δικές μας οι προσπάθειες, που καταβάλλαμε το καλοκαίρι, με τη συνεργασία των παραγωγών-μελών μας, προκειμένου να γίνονται σωστά οι ψεκασμοί και να μην έχουμε προβλήματα», κατέληξε ο συνδικαλιστής.

 

neakriti.gr  08 January, 2019 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ