Ο ναός στη θέση «Τζουάνες» του Δήμου Φαιστού που εορτάζει αύριο

Δια-sos-τε Μεσαρά  26 May, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ο ναός στη θέση «Τζουάνες» του Δήμου Φαιστού που εορτάζει αύριο

Ένα όραμα του Αγίου Ιωάννη το Ρώσσου που καθησύχασε μια μάνα για το πρόβλημα υγείας του παιδιού της κι ένα τάμα –που άργησε πάνω από δύο δεκαετίες για να πραγματοποιηθεί…

Μια πετρόκτιστη εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσσο, που εορτάζει την ερχόμενη Τετάρτη 27 Μαΐου, βρίσκεται στον κάμπο της Μεσαράς, στην ευρύτερη περιοχή του Καστελίου Δήμου Φαιστού, στη θέση «Τζουάνες». Ο ναός αυτός λειτουργήθηκε για πρώτη φορά τον Μάϊο του 2018. Κτήτορες ο Θωμάς Παρθενάκης και η σύζυγός του Αρετή Χαλκιαδάκη που είναι πολύτεκνοι γονείς τεσσάρων παιδιών.

Όπως αναφέρει ο Θ. Παρθενάκης, για την απόφαση τους να χτίσουν μια εκκλησία αφιερωμένη στο συγκεκριμένο Άγιο, «Όταν το πρώτο μας παιδί ήταν 6 μηνών, το 1996 αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας.

Η γυναίκα μου είδε ένα όραμα και έταξε να κάνει μια εκκλησία αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Ρώσσο-έναν Άγιο που τον ξέραμε από τους γονείς μου που επισκεπτόταν την Αιδηψό.

Ο Άγιος παρουσιάστηκε σε όραμα στη γυναίκα μου και την καθησύχασε ότι το παιδί μας θα γιατρευτεί, όπως και έγινε. Χρειάστηκε ωστόσο να περάσουν…22 χρόνια για να πραγματοποιήσουμε το τάμα!».

Ο Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος γεννήθηκε περίπου το 1690 στην περιοχή της Μικράς Ρωσίας, σημερινής Ουκρανίας, από χριστιανούς γονείς. Κατετάγη στο στρατό του Μεγάλου Πέτρου και πήρε μέρος στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1710–1711), όπου αιχμαλωτίστηκε και στη συνέχεια πουλήθηκε σαν σκλάβος σε ένα Τούρκο αξιωματικό που καταγόταν από το χωριό Προκόπι της Μικράς Ασίας. Όταν απεβίωσε, το σώμα του παραδόθηκε στους χριστιανούς του Προκοπίου, ώστε να το θάψουν σύμφωνα με τους κανόνες του Χριστιανισμού. Το σκήνωμά του που παραμένει άφθαρτο βρίσκεται σήμερα στο Νέο Προκόπι Εύβοιας σε ναό που χτίστηκε προς τιμήν του Αγίου.

Δια-sos-τε Μεσαρά

 

Δια-sos-τε Μεσαρά  26 May, 2020 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ