Ο πρώτος προγραμματιστής υπολογιστών ήταν... γυναίκα

mesaralive.gr  11 June, 2015 ΚΟΣΜΟΣ
Ο πρώτος προγραμματιστής υπολογιστών ήταν... γυναίκα

Οι περισσότεροι από τους πρώτους προγραμματιστές υπολογιστών στον κόσμο, ήταν γυναίκες.

Η πρώτη προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο, ήταν η Ada Lovelance, κόρη του διάσημου ποιητή Λόρδου Βύρωνα.

α σχεδιασμένο να εφαρμόσει σε συγκεκριμένο υπολογιστεί και γι αυτό θεωρείται η πρώτη προγραμματήστρια στην ιστορία της τεχνολογίας των υπολογιστών, σύμφωνα με αφιέρωμα που παρουσιάζει το Business Insider.

H Ada Lovelance ήταν μια προικισμένη Βρετανίδα μαθηματικός που γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1815 και ήταν κόρη του σπουδαίου Βρετανού ποιητή και φιλέλληνα, Λόρδου Βύρωνα και της Anne Isabelle Milbanke.

Η ενασχόλησή της με τα μαθηματικά οφείλεται κυρίως στην μητέρα της, η οποία αγαπούσε πολύ τα μαθηματικά και τις Επιστήμες.

Οι γονείς της Ada Lovelance χώρισαν το 1916 και αμέσως μετά την έκδοση του διαζυγίου τους ο Λόρδος Βύρωνας ξεκίνησε το ταξίδι του για την Ελλάδα.

Πέθανε το 1824 στο Μεσολόγγι όταν η κόρη του ήταν 8 χρονών.

Σε μικρή ηλικία η Ada Lovelance ενδιαφέρθηκε για τους αριθμούς και τη γλώσσα.

Οι δάσκαλοί της ήταν ξεχωριστές προσωπικότητες της εποχής εκείνης, όπως τον κοινωνικό μεταρρυθμιστή, William Frend, τον γιατρό της οικογένειας, William King, τη Σκωτζέζα μαθηματικό και αστρονόμο, Mary Somerville, μία από τις πρώτες γυναίκες που είχε γίνει δεκτή από την Βασιλική Αστρονομική Εταιρεία.

Στα 17 της χρόνια, η Ada Lovelance γνώρισε τον σπουδαίο μαθηματικό και εφευρέτη Charles Babbge, ο οποίος ήταν και ο μέντοράς της.

Μέσα από τον Babbage άρχισε να σπουδάζει προηγούμενα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με καθηγητή τον Βρετανό μαθηματικό και επιστήμονα της Λογιστικής, Augustus De Morgan.

Η Ada ήταν γοητευμένη από τις ιδέες του Babbage, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας των υπολογιστών.

Ο Babbage επινόησε τον πρώτο μηχανικό υπολογιστή που σταδιακά οδήγησε στη δημιουργία της προχωρημένης εξέλιξης των υπολογιστών που γνωρίζουμε σήμερα.

Η Ada Lovelance δεν έμεινε μόνο στον θαυμασμό των επιτευγμάτων των άλλων, αλλά κατάφερε να εξελίξει τις ιδέες τους.

O Charles Babbage έδωσε το 1841 μια διάλεξη στο Τορίνο για την εφεύρεση του μηχανικού υπολογιστή και ο Ιταλός μαθηματικός Luigi Menabrea δημοσίευσε ένα άρθρο στη γαλλική γλώσσα για αυτή τη διάλεξη.

Η Ada το 1843, μετά από την προτροπή του Babbage, μετάφρασε και σχολίασε το άρθρο του Menabrea προσθέτοντας ότι μια παρόμοια μηχανή στο μέλλον θα μπορεί να επιλύει μαθηματικά προβλήματα.

Στο ίδιο κείμενο η Ada Lovelance σχολιάζει τον τρόπο με τον οποίο μια αναλυτική μηχανή θα μπορούσε να κάνει πολύπλοκους υπολογισμούς και κάνει αναφορά στη λειτουργία μιας μεθόδου επανάληψης οδηγιών, που παραπέμπει στον τρόπο λειτουργίας των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν οι σύγχρονοι υπολογιστές.

Για αυτό και η Ada Lovelace, η οποία πέθανε από καρκίνο το 1852 σε ηλικία 37 ετών, θεωρείται, σήμερα, η πρώτη προγραμματίστρια ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Πηγή: sofokleousin.gr/msn.com

 

mesaralive.gr  11 June, 2015 ΚΟΣΜΟΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα