Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν  «περιθωριοποίηση» της Μεσαράς

mesaralive.gr  23 December, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Οι εκπαιδευτικοί καταγγέλλουν  «περιθωριοποίηση» της Μεσαράς

Σε καταγγελία για την συγκρότηση του ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, προχώρησε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Μεσαράς «Η ΦΑΙΣΤΟΣ», τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά ότι λανθασμένες πρακτικές περιθωριοποιούν τη Μεσαρά από τα «κέντρα των αποφάσεων».

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση «Τα Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Εκπαίδευσης (ΠΥΣΠΕ − ΠΥΣΔΕ) συγκροτούνται με βάση τις διατάξεις του άρθρου 42 παρ. 2 και 3 του Ν.4342/2015 (Α΄143). Η θητεία των τακτικών και αναπληρωματικών μελών και των γραμματέων των συμβουλίων είναι διετής, αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του έτους που ακολουθεί την απόφαση συγκρότησης και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του επόμενου έτους. Κατά την πρώτη εφαρμογή η θητεία αρχίζει με τη συγκρότηση των συμβουλίων και λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Με οδυνηρή έκπληξη και περισσή απογοήτευση πληροφορηθήκαμε ότι στις επιλογές για τη συγκρότηση του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αγνοήθηκε κραυγαλέα η εκπροσώπηση της περιοχής του νότου, αφού για πρώτη φορά (και μάλιστα – τι τραγική ειρωνεία – «πρώτη φορά αριστερά»!) δεν συμπεριλαμβάνεται στα μέλη του ΠΥΣΠΕ πρόσωπο «εκτός των τειχών» της πρωτεύουσας του νομού. Το αποτέλεσμα αυτής της ακατανόητης, αδικαιολόγητης και εξόφθαλμα άδικης – κατά τη γνώμη μας – επιλογής, είναι ο μισός Νομός Ηρακλείου (που αποτελεί και το πλέον «αδικημένο» τμήμα του, αφού βρίσκεται στην άκρη της κρητικής επαρχίας – να μένει χωρίς εκπρόσωπο στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο! Κι όλα αυτά την ώρα που υπήρχε αίτηση Εκπαιδευτικού από το νότο για το ΠΥΣΠΕ, ο οποίος έχει υπηρετήσει το συγκεκριμένο Συμβούλιο για πολλά χρόνια, διαθέτοντας, ως εκ τούτου, πολύτιμη εμπειρία, έχοντας σταθεί μαχητικά και διεκδικητικά στις μεγάλες ανάγκες της περιοχής μας στον τομέα της Παιδείας.

Έτσι, στη συγκρότηση του νέου ΠΥΣΠΕ στο νομό μας, βλέπουμε ότι απαξιώθηκαν συνάδελφοι με μεγαλύτερη διοικητική εμπειρία, επιστημονική και  παιδαγωγική κατάρτιση για  να διασφαλιστεί η επιλογή των «δικών μας».

Με την κατάργηση του Γραφείου Εκπ/σης στις Μοίρες και άλλων υπηρεσιών, μας έκαναν ήδη να αισθανόμαστε σαν πολίτες Β΄ κατηγορίας. Και από το 2016 με τη μη εκπροσώπησή μας στο ΠΥΣΠΕ Ηρακλείου, έρχονται ακόμη πιο δύσκολες μέρες για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές που φοιτούν στα σχολεία μας. Αλήθεια, ποιος θα προασπίζει «τώρα» τα συμφέροντα της Μεσαράς και θα διεκδικεί μέσα στο Συμβούλιο την άμεση κάλυψη των κενών στα σχολεία της περιοχής μας, τις τοποθετήσεις των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ή τις μεταθέσεις – αποσπάσεις των συναδέλφων μας;

Ειλικρινά, όχι απλά δυσκολευόμαστε, αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους που οδήγησαν στον αποκλεισμό μιας ολόκληρης περιοχής που πασχίζει χρόνια τώρα να στηρίζει την – δοκιμαζόμενη με πολλούς τρόπους – εκπαίδευση, διεκδικώντας με αξιοπρέπεια και μαχητικότητα μια καλύτερη Παιδεία…

Γι’ αυτούς τους λόγους καταγγέλλουμε την άδικη, λανθασμένη και μεροληπτική απόφαση του Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Τερζάκη Γεωργίου, με την οποία «περιθωριοποιεί» τη Μεσαρά από τα «κέντρα των αποφάσεων».

Εμείς, όμως, θα συνεχίσουμε να ζητάμε το αυτονόητο: την ισότιμη εκπροσώπηση μας στο Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που οφείλει να διαφυλάττει την αξιοπιστία του, ώστε να περιβάλλεται από την εμπιστοσύνη όλων των εκπαιδευτικών.

Κύριε Περιφερειακέ Διευθυντή, καλό είναι να γνωρίζετε – αν και ήδη το ξέρετε - ότι η «φωνή» της Μεσαράς δεν φιμώνεται με αποκλεισμούς από τα Περιφερειακά Συμβούλια. Και αφού μέχρι πριν λίγο καιρό ήσασταν συνδικαλιστής και αγωνιζόμασταν μαζί για την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων του Κλάδου, σας ενημερώνουμε πως θα συναντηθούμε και πάλι στους ΑΓΩΝΕΣ…

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπ/κων Α/θμιας Εκπ/σης Μεσαράς «ΦΑΙΣΤΟΣ»  

Ο Πρόεδρος: Γιαμαλάκης Γρηγόρης

Ο Αντιπρόεδρος: Ζερβάκης Τίτος

Ο Γενικός Γραμματέας: Μαθιουδάκης Ιωάννης    

Ο Ταμίας: Δραϊνάκης Ιωάννης

Τα Μέλη: Αναγνωστάκη Ευαγγελία

Κωστένης Ελευθέριος

 

* Την Καταγγελία στηρίζουν ΟΛΑ τα Μέλη του Δ.Σ. που ανήκουν στην Ενωτική Κίνηση Εκπ/κων – ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ, ενώ το 7ο Μέλος του Δ.Σ. που ανήκει στην Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπ/κων (του ΠΑΜΕ) διαχώρισε τη θέση του».                     

 

mesaralive.gr  23 December, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ