Οι καλλιέργειες στο Τυμπάκι γλίτωσαν από το χαλάζι – Ποιες περιοχές της Μεσαράς επλήγησαν

mesaralive.gr  21 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ
Οι καλλιέργειες στο Τυμπάκι γλίτωσαν από το χαλάζι – Ποιες περιοχές της Μεσαράς επλήγησαν

Το χαλάζι επληξε αρκετές περιοχές της Μεσαράς

Έντονες χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε αρκετές περιοχές της Μεσαράς.

Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν ζημιές σε αμπέλια, υπαίθριες καλλιέργειες, αλλά και ελιές. Ειδικά στις περιοχές όπου είχαμε χαλάζι, οι ζημιές αναμένεται να είναι μεγάλες, με τους παραγωγούς να αναμένουν με αγωνία τα επόμενα 24ωρα για να διαπιστώσουν την έκταση τους.

Το Ασήμι και άλλες περιοχές των Αστερουσίων, όπως το Μεσοχωριό και τα Αρμανώγεια είναι κάποια μόνο από αυτά, όπου είχαμε ζημιές από χαλαζοπτώσεις. Ευτυχώς για τους αγρότες στο Τυμπάκι τα έντονα καιρικά φαινόμενα δεν «χτύπησαν» τις καλλιέργειες τους.

Σε αντίθεση με άλλες περιοχές μάλιστα στην περιοχή του Τυμπακίου, δεν είχαμε τη βροχή που θα επιθυμούσαν οι παραγωγοί για να πάρει μια «ανάσα» η διψασμένη γη.

Έντονα φαινόμενα

Το χαλάζι έπληξε αρκετές περιοχές, όπως ειπώθηκε παραπάνω. Στο Ασήμι,  είχαμε σημαντικές ζημιές,  το μέγεθος των οποίων θα φανεί τα επόμενα 24ωρα, καθώς πρέπει να περάσουν κάποια 24ωρα για να φανούν οι συνέπειες.

Την ίδια ώρα οι βροχές, μπορεί να έδωσαν μια σημαντική «ανάσα» στα χωράφια και κατά συνέπεια στους αγρότες, όμως ο συνδυασμός του νερού με τις υπάρχουσες καιρικές συνθήκες, μπορεί να φέρει προβλήματα. Μπορεί να ενισχύσει την παρουσία του δάκου στις ελιές και να προκαλέσει περονόσπορο ή χολέρα στα αμπέλια. Για αυτό οι αγρότες πρέπει να είναι προσεκτικοί και έτοιμοι να λάβουν τα μέτρα τους.

Για πολλές περιοχές της ενδοχώρα του Νομού, το νερό ήταν «βάλσαμο», όπως στον Προφήτη Ηλία ή τα Σταυράκια. Σε άλλες περιοχές είχαμε σοβαρά προβλήματα, αφού το νερό, σύμφωνα με τον κ. Φουντουλάκη, έφτασε και τα 100 χιλιοστά (πχ Βορίζια), ενώ σε άλλες περιοχές έφτασε τα 60 χιλιοστά (πχ Μεταξοχώρι, Αγία Βαρβάρα).

 

mesaralive.gr  21 June, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα