Οι κανόνες για την ασφάλεια των προϊόντων για την κατάψυξη

ekriti.gr   02 August, 2019 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ
Οι κανόνες για την ασφάλεια των προϊόντων για την κατάψυξη

Τις περισσότερες φορές καταψύχουμε νωπά τρόφιμα κυρίως νωπό κρέας και ψάρια με σκοπό να αυξήσουμε την διάρκεια ζωή τους.

Η κατάψυξη των τροφίμων αποτελεί όντως μια ασφαλή μέθοδο συντήρησης και δίνει παράταση στην διάρκεια ζωής των προϊόντων με την προϋπόθεση ότι ακολουθούμε τους βασικούς κανόνες!

Κατάψυξη 
• Καταψύχουμε τα προϊόντα πριν την ημερομηνία λήξης τους και αφού μέχρι εκείνη την στιγμή έχουμε διαχειριστεί το προϊόν σύμφωνα με τις οδηγίες του παραγωγού. Για παράδειγμα αν αγοράσαμε μια ποσότητα νωπού κρέατος και στην επισήμανση του αναφέρει ότι έχει διάρκεια ζωής 3 ημέρες και θερμοκρασία αποθήκευσης 5ο C, εμείς πριν την κατάψυξη του συγκεκριμένου είδους θα πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει ότι έχουμε τις σωστές θερμοκρασίες αποθήκευσης και δεν έχει παρέλθει η ημερομηνία που αναγράφεται στην συσκευασία.
• Προετοιμάζουμε το προϊόν πριν την αποθήκευση, συσκευάζοντας το σε σακούλα ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ (δεν είναι κατάλληλες όλες οι συσκευασίες για όλα τα τρόφιμα και όλες τις θερμοκρασίες) .θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η συσκευασία δεν έχει διαρροές και δεν θα επιμολυνθεί το προϊόν  από την επαφή του με άλλα προϊόντα.
• Σε κάθε συσκευασία αποθηκεύουμε ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΠΡΟΙΟΝ. Αποφεύγουμε την επαφή διαφορετικών ειδών κρέατος η ψαριών.
• ΔΕΝ χρησιμοποιούμε τις ίδιες σακούλες για να αποθηκεύουμε μελλοντικά κάποιο άλλο προϊόν. 
• Οργανώνουμε την κατάψυξη μας τοποθετώντας ημερομηνίες στα προϊόντα που έχουμε σκοπό να αποθηκεύσουμε, ώστε να γνωρίζουμε την πραγματική διάρκεια ζωής τους.
• Εξασφαλίζουμε τις συνθήκες υγιεινής πριν την κατάψυξη του προϊόντος ώστε να μην το επιβαρύνουμε μικροβιολογικά.
Στους χώρους μαζικής εστίασης τα μέτρα προστασίας αυξάνονται :
• Ελέγχουμε τις συνθήκες που φτάνουν σε εμάς τα κατεψυγμένα προϊόντα (κατάλληλο /καθαρό ψυκτικό μέσο, μη διασταυρούμενη επιμόλυνση από διαφορετικά προϊόντα) 
• Κατά την παραλαβή θα πρέπει να φροντίζουμε να μην παραμείνει το προϊόν στην ζώνη επικίνδυνων θερμοκρασιών
• Θα πρέπει να γίνεται τακτικά διακρίβωση των ψυκτικών μέσων για την εγκυρότητα των ενδείξεων της θερμοκρασίας .
• Θα πρέπει να υπάρχουν γραπτά τεκμήρια για τον έλεγχο των θερμοκρασιών τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα.
• Αυστηρός κανόνας η εφαρμογή της αρχής FIFO (first in -first out) 
• Οι συσκευασίες θα πρέπει να είναι ακέραιες και καθαρές 
• Και τέλος ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ 

Κοντάκη Ειρήνη
Τεχνολόγος Τροφίμων

 

ekriti.gr   02 August, 2019 ΥΓΕΙΑEY ZHNΑΡΘΡΑ