ΟΙ ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ

Μανώλης Κοττάκης  22 December, 2015 ΓΝΩΜΕΣ
ΟΙ ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ

Η μόνη βάση που παραμένει αρραγής έπειτα από πέντε χρόνια Μνημονίου!

Εμείς προειδοποιούσαμε, αλλά κάποιοι δεν άκουγαν: Δεν την ξέρετε καλά την εκλογική βάση της Ν.Δ. Αυτοί, τους οποίους εσείς αποκαλείτε ειρωνικά «γέρους», «τραγιάσκες», «γερόντια» και λοιπά ειρωνικά είναι οι καλύτεροι Ελληνες. Κράτησαν όρθια την παράταξη σε καιρούς δυσκολότερους από αυτόν, σιγά λοιπόν που θα την εγκατέλειπαν τώρα! Είναι πολίτες που αγαπούν τον νόμο, πρόκοψαν χωρίς το κράτος, αγωνιούν για την πατρίδα, δεν τους αρέσουν οι φωνές, έχουν ένστικτο αυτοσυντήρησης, εγγυώνται με τις μαγκούρες τους την ενότητα. Απεδείχθη ότι έτσι ήταν.

Οπως σημείωσε εύστοχα η Νίκη Τζαβέλλα, «οι νεοδημοκράτες είναι το μόνο σταθερό εκλογικό σώμα από τη Μεταπολίτευση». Είναι η μόνη βάση που παραμένει αρραγής έπειτα από πέντε χρόνια Μνημονίου, απόδειξη ότι αυτή η παράταξη έχει ρίζες στην κοινωνία. Κάποιοι δεν μας άκουσαν. Πρώτος, αυτός που προσπάθησε να «ανατινάξει» το κόμμα το οποίο τον συγχώρησε και τον τίμησε. Είναι ευτύχημα για την υστεροφημία του που οι νεοδημοκράτες ακύρωσαν τα σχέδιά του. Δεύτερος που δεν άκουσε είναι ο Τζιτζικώστας. Και αυτός είχε προειδοποιηθεί να μη βιάζεται και να μην παίζει με τη φωτιά.

Η απόπειρά του να εμπλέξει στην κούρσα της διαδοχής εξωπαραταξιακά στοιχεία είχε το αντίθετο αποτέλεσμα από το επιδιωκόμενο. Μια φωτογραφία του στον Πειραιά συνάσπισε εναντίον του όλους εκείνους οι οποίοι συμμαχούσαν μαζί του. Δεν μας άκουσαν ούτε οι Γεωργιάδης και Βορίδης. Δεν αρέσουν στους νεοδημοκράτες οι φωνές, οι υπερβολές, τα «ντου».

Το μέτρο είναι αυτό που ορίζει αυτή την παράταξη. Και βεβαίως -για τον Βορίδη αυτό-, δεν τους αρέσουν οι προσβολές στον Καραμανλή. Οφείλω να παρατηρήσω ότι, με βάση αυτά που ακούω για τον δεύτερο γύρο, πάλι κάποιοι δείχνουν να μην ξέρουν πώς σκέφτονται οι νεοδημοκράτες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κέρδισε τον σεβασμό, γιατί, υπό αντίξοες συνθήκες -και οικογενειακές-, ανέπτυξε δυναμική και κράτησε το οικόσημο ζωντανό. Ωστόσο, ο συσχετισμός που έχει να ανατρέψει είναι συγκεκριμένος:

Ο,τι κι αν πει ο Αδωνις, τα 2/3 των ψηφοφόρων του είναι «σαμαρικοί» - «αντιμητσοτακικοί». Ο,τι κι αν πει ο Τζιτζικώστας, οι ψηφοφόροι του είναι «καραμανλογενείς». Αρκετοί ψηφοφόροι του Κυριάκου αγαπούν και τον Μεϊμαράκη. Σε γενικές γραμμές, ο συσχετισμός μοιάζει με το συνέδριο του 1996: 42% είχε πάρει ο Κώστας Καραμανλής στον πρώτο γύρο, με «δεύτερο» καραμανλικό στην κούρσα. Αυτός είναι ο συσχετισμός λαϊκής Δεξιάς και φιλελεύθερου κέντρου, 65%-35%. Δεν αποτυπώνεται πάντα έτσι στις κάλπες -τα ποσοστά είναι πιο γήινα-, αλλά αυτή είναι η αναλογία. Τώρα, αν η κάλπη έχει διαφορετική γνώμη, εδώ είμαστε. Η ζωή είναι γεμάτη από επιβεβαιώσεις και διαψεύσεις.

Πηγή:dimokratianews.gr

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

Μανώλης Κοττάκης  22 December, 2015 ΓΝΩΜΕΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα