Οι ντόπιοι αρνούνται επιδεικτικά να δουλέψουν στις ελιές!

cretalive.gr  04 December, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ
Οι ντόπιοι αρνούνται επιδεικτικά να δουλέψουν στις ελιές!

Η αποστροφή πρέπει να γίνει επι... στροφή στις ρίζες!

Η ανάπτυξη μπορεί να έρθει μέσα από τον πρωτογενή τομέα, είναι η άποψη που διατυπώνουν ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου κ. Μύρων Χιλετζάκης και ο επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης.

Ο κ. Χιλετζάκης, μάλιστα, επαναφέρει στο προσκήνιο και μία πολύ πρωτοποριακή πρόταση, την οποία είχε μεταφέρει και προσωπικά στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου: «Πρέπει να καταργηθεί το ταμείο Ανεργίας και να γίνει Ταμείο Εργασίας», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, αναλύοντας εν συνεχεία, πιο εκτενώς το σκεπτικό του: «Ένας μικρός ελαιοπαραγωγός με όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα που τον χτυπούν και το κομμάτι που λέγεται υπερβολικό κόστος παραγωγής, δεν μπορεί να δίνει μεροκάματο πάνω από 20 ευρώ. Αλλά κι ένας εργάτης γης δεν μπορεί να ζήσει κι αυτός με αυτό το ποσό ημερησίως. Το καταλαβαίνουμε κι εμείς οι ίδιοι. 

Εκεί όμως που ένας άνεργος παίρνει 350 ευρώ από το Ταμείο Ανεργίας, αντί να κάθεται όλη μέρα σπίτι και σερφάρει στο διαδίκτυο, θα μπορέσει να δουλεύει στις ελιές, να είναι ασφαλισμένος και να του κόβεται ένα κουπόνι των 20 ευρώ που θα μπορέσει να το εξαργυρώσει από οποιοδήποτε τραπεζικό ίδρυμα της χώρας - διότι ο παραγωγός θα το έχει προπληρώσει. Και με την εμφάνιση του κουπονιού, θα παίρνει μία έξτρα επιδότηση των 15 ευρώ από το κράτος, έτσι ώστε να μπορεί κι αυτός να ζει αξιοπρεπέστατα».

«Να βγούμε στον αγρό για να φέρουμε την ανάπτυξη!»

Έχουμε και λέμε λοιπόν: 20 ευρώ από τον εργοδότη συν 15 από το κράτος, ίσον 35 ευρώ μεροκάματο, με ασφάλιση! Όπως λέει ο κ. Χιλετζάκης, με τον τρόπο αυτό εκτός του ότι θα μοιραστούν τα οικονομικά βάρη μεταξύ κράτους και ιδιωτών, θα περιοριστεί η φοροδιαφυγή και οι άνεργοι και κυρίως οι νέοι θα στραφούν «πιο κοντά στη γη», εξασφαλίζοντας ένα «αξιοπρεπάστατο» ποσό με το οποίο «θα μπορέσουν να ζήσουν την οικογένειά τους!».

«Με αυτόν τον τρόπο», συμπληρώνει ο κ. Χιλετζάκης, «ο κοιμώμενος γίγαντας, που λέγεται πρωτογενής τομέας στην Κρήτη, ο οποίος είναι πολυτεμαχισμένος και έχει πάρα πολλές δυσκολίες, θα μπορέσει να ξυπνήσει. Θα γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και έχουμε μεγαλύτερες παραγωγές, τις οποίες κάθε χρόνο τις χάνουμε».

Και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Cretan Olive Mill κ. Μιχάλης Αλμπαντάκης έχει πανομοιότυπη άποψη: «Οι τέσσερις τόνοι λάδι, με τις τωρινές τιμές, κάνουν περίπου 12.000 ευρώ. Όταν έχεις 10-15 στρέμματα που είναι ο μέσος όρος κλήρου αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, θεωρώ ότι μπορείς να βγάλεις αυτά τα χρήματα αν ασχοληθείς εντατικά με τη γη!». 

Γι' αυτό, προτρέπει τους νέους « να βγούμε στον αγρό, γιατί το νησί μας έχει πάρα πολλά εύφορα κτήματα και μπορούμε μέσα από αυτά να φέρουμε την ανάπτυξη»!

 

cretalive.gr  04 December, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΓΡΟΤΙΚΑOIKONOMIAΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα