«Όλα τα απαραίτητα βήματα για την ιστορική αποκατάσταση της Μητρόπολης Γόρτυνας»

mesaralive.gr  31 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
«Όλα τα απαραίτητα βήματα για την ιστορική αποκατάσταση της Μητρόπολης Γόρτυνας»

Με άρθρο του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ηγουμενίδης τονίζει για μια ακόμη φορά ότι πρέπει να σταματήσει η σημερινή εθνική οδός (Ε.Ο. υπ’ αρ. 18) να διέρχεται μέσα από …τον οικισμό της ιστορικής πεντάκλιτης βασιλικής της Μητρόπολης της Γόρτυνας τέμνοντας την πεντάκλιτη βασιλική και μάλιστα …αποκόπτοντας το χώρο του Ιερού Βήματος από τον κυρίως ναό.

Ο ίδιος αναφέρεται διεξοδικά σε όλη την μέχρι σήμερα  πληροφόρηση που έχει αντληθεί από τους αρμόδιους, στις ενέργειες που έχουν δρομολογηθεί, αλλά και σε όλα τα απαραίτητα βήματα και προϋποθέσεις για την ιστορική αποκατάσταση και ανάδειξη του χώρου της βασιλικής και του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας.

«Πριν από μερικές μέρες», σημειώνει ο Νίκος Ηγουμενίδης στο άρθρο του με στόχο να σταματήσει να περνάει ο δρόμος μέσα από την βασιλική, «το Υπουργείο Πολιτισμού με ένα ασυνήθιστα εμπεριστατωμένο 4σέλιδο κείμενο απαντά στην κοινοβουλευτική μας ερώτηση (α.π. 6830/13.6.2018) με θέμα «Κατάργηση του δρόμου που περνά μέσα από την πεντάκλιτη βασιλική της Μητρόπολης της Γόρτυνας», τονίζοντας ανάμεσα σε πλήθος ιστορικών στοιχείων ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη βασιλική της Κρήτης, η οποία καταλαμβάνει μια έκταση τουλάχιστον 3.500 τ.μ. και μία από τις μεγαλύτερες της Ελλάδος».

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία που παρέχει δημόσια το ΥΠΠΟ, σήμερα είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης με τίτλο: «Λοιπές μελέτες ολοκλήρωσης του οδικού άξονα Αγ. Βαρβάρα – Αγ. Δέκα – Βιάννος – Ιεράπετρα – Παχειά Άμμος, Τμήμα «Προτόρια – Αγ. Δέκα». Συγκεκριμένα, στο υποτμήμα Στόλοι-Αγ. Δέκα προβλέπεται νότια του οικισμού της Μητρόπολης η κατασκευή ισόπεδου τετρασκελούς κυκλικού κόμβου που θα συνδέει την υφιστάμενη Ε.Ο. Ηρακλείου – Μοιρών με την υπό κατασκευή οδό Αγ. Βαρβάρα – Αγ. Δέκα. «Σε αυτό το σημείο ακριβώς η Εφορεία ζητά τη σύνδεση του οικισμού της Μητρόπολης με υφιστάμενα οδικά δίκτυα στα νότια του οικισμού, όπου θα κατασκευαστεί και ο εν λόγω κόμβος», όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζεται, ώστε ο εθνικός δρόμος να μην περνάει μέσα από τη βασιλική. 

Ο Νίκος Ηγουμενίδης προσθέτει ότι η Εφορεία διαχρονικά ζητά την αποξήλωση του οδοστρώματος προκειμένου να αποκαλυφθεί το μη ανεσκαμμένο τμήμα της επισκοπικής βασιλικής που βρίσκεται κάτω από το δρόμο και να ενοποιηθεί το μνημείο ώστε να αναδειχθεί πλήρως «το σημαντικότερο αυτό λατρευτικό μνημείο της Ιουστινιάνειας περιόδου».

«Είναι ξεκάθαρο ότι με την απομάκρυνση της Ε.Ο. υπ΄ αρ. 18 δημιουργούνται όλες εκείνες οι προϋποθέσεις για την ενοποίηση και την ένταξή όλων των κοντινών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων σε μια περιπατητική διαδρομή στην αρχαία Γόρτυνα - Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσαράς - επισκέψιμος αρχαιολογικός χώρος- επισκοπική βασιλική- συγκρότημα Πυθίου-Πραιτωρίου»», αναφέρει ο βουλευτής του Ν. Ηρακλείου.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, απαντώντας στην ίδια ερώτηση, επισημαίνει με τη σειρά του ότι «μετά την ολοκλήρωση των μελετών και της κατασκευής του νέου οδικού άξονα (Τμήμα Στόλοι – Άγ. Δέκα) και συνεπώς της ύπαρξης της εναλλακτικής σύνδεσης του οικισμού Μητρόπολης με το νέο (νότιο) ισόπεδο κόμβο, είναι δυνατόν να προωθηθεί από την αρμόδια Υπηρεσία ο αποχαρακτηρισμός του βόρειου τμήματος της Ε.Ο. 18 από την περιοχή της πεντάκλιτης βασιλικής έως τη συμβολή του δρόμου και η ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων».

 

Αντίστοιχα, ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, από την πλευρά του, αφενός μεν ξεκαθαρίζει ότι η συγκεκριμένη επαρχιακή οδός δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του και ότι η υπό εξέλιξη μελέτη έχει σαφώς προσδιοριστεί, ωστόσο, σημειώνει ότι εφόσον ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και εκτελεσθεί το αντίστοιχο οδικό έργο του ΝΟΑΚ, ο οικισμός της Μητρόπολης μπορεί να συνδεθεί οδικά με το νέο υπό μελέτη οδικό τμήμα του ΝΟΑΚ, νοτίως του οικισμού. «Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω, δύναται να υλοποιηθεί και η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Γόρτυνας που σχεδιάζει να υλοποιήσει η ΕΦΑΗ», σημειώνει το ίδιο έγγραφο, «μεταξύ των οποίων και η κατάργηση του βόρειου τμήματος της Ε.Ο. 18 βορείως του οικισμού της Μητρόπολης», συμπληρώνοντας τη φράση-κλειδί ότι «η διαδικασία αυτή απαιτεί τη συνεργασία διαφόρων συναρμόδιων Υπηρεσιών και Τοπικών Αρχών υπό το συντονισμό των τοπικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού».

 

Ο Νίκος Ηγουμενίδης υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους ότι «συμφωνώντας όλοι με την αρχαιολογική σημασία της περιοχής- της οποίας οι θησαυροί πρέπει με κάθε τρόπο να έρθουν στο φως -, σήμερα πρέπει όλοι να (συν)εργαστούμε για την άρση μιας ιστορικής «προσβολής» ενός τόπου. Όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες, Υπουργεία και οι τοπικές αρχές, είναι κομβικό να σκύψουν πάνω από τη Μητρόπολη για να επιτευχθεί ο στόχος: Η ιστορική αποκατάσταση και ανάδειξη του χώρου της βασιλικής και του αρχαιολογικού χώρου της Γόρτυνας, δηλαδή του εκτενούς αρχαιολογικού πάρκου με σημαντικότατα ευρήματα από όλες τις περιόδους της ιστορίας της Κρήτης. Μόνον έτσι θα μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι κάναμε το καθήκον μας», σημειώνει ο βουλευτής.

 

mesaralive.gr  31 July, 2018 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα