Όμικρον: Αυτά είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα

  13 January, 2022 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ
Όμικρον: Αυτά είναι τα συνηθέστερα συμπτώματα

Με τα κρούσματα κορονοϊού να παραμένουν στα ύψη το τελευταίο χρονικό διάστημα εξαιτίας της μεταδοτικότερης μετάλλαξης Όμικρον και με τους ειδικούς να έχουν προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να αυξηθούν ξανά στα τέλη Ιανουαρίου, όπου θα φανούν τα αποτελέσματα της εορταστικής περιόδου, πολλοί είναι αυτοί που παρουσιάζουν συμπτώματα και ανησυχούν μήπως νοσούν από τη νέα μετάλλαξη.

 Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) υπάρχουν πολλά συμπτώματα τα οποία μπορεί να δείχνουν ότι κάποιος νοσεί από τη μετάλλαξη Όμικρον ή γενικότερα από κορονοϊό και μπορεί να εμφανιστούν από 2 μέχρι και 14 ημέρες μετά την έκθεση του ατόμου στον ιό. Φυσικά, ο ασφαλέστερος τρόπος για να μάθει κάποιος αν νοσεί ή όχι από κορονοϊό είναι μέσω τεστ, ωστόσο, υπάρχουν τα συμπτώματα που μπορούν να τον προειδοποιήσουν ότι ίσως χρειάζεται να απομονωθεί και άλλα που σημαίνουν ότι πρέπει άμεσα να απευθυνθεί άμεσα σε γιατρό.

Τα συνηθέστερα συμπτώματα

Τα συνηθέστερα συμπτώματα νόσησης γενικότερα με κορονοϊό είναι τα παρακάτω

Πυρετός ή κρυάδες
Βήχας
Δυσκολία στην αναπνοή
Κόπωση
Πόνος σε μύες και σώμα
Πονοκέφαλος
Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
Πονόλαιμος
Συνάχι, καταρροή, φτάρνισμα
Ναυτία ή εμετός
Διάρρεια

Σχετικά με την Όμικρον πολλοί επιστήμονες έχουν επισημάνει ότι τα συμπτώματα της είναι παρόμοια με αυτά της απλής γρίπης και ακόμα και οι εμβολιασμένοι όταν έχουν κάποιο σύμπτωμα το πρώτο πράγμα που πρέπει να υποπτευτούν είναι ότι νοσούν με κορονοϊό. Σε κάθε περίπτωση τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η νοσηρότητα της Όμιρκον είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη Δέλτα όμως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί κινδυνεύουν να οδηγηθούν στο νοσοκομείο.

Πότε πρέπει να απευθυνθεί κάποιος σε γιατρό

 

Το CDC παροτρύνει όσους έχουν ή ενδέχεται να έχουν COVID-19 να προσέχουν τα προειδοποιητικά σημάδια έκτακτης ανάγκης και να αναζητήσουν αμέσως ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα. Ένα από αυτά τα προειδοποιητικά σημάδια δεν είναι τόσο γνωστό και αφορά στη σύγχυση. Ο ασθενής που αισθάνεται σε κατάσταση αποπροσανατολισμού ή νοιώθει χαμένος, θα πρέπει να ζητά τη βοήθεια ειδικών. Παράλληλα στα προειδοποιητικά συμπτώματα περιλαμβάνονται:

Δυσκολία στην αναπνοή
Επίμονος πόνος ή πίεση στο στήθος
Δυσκολία στο ξύπνημα και υπνηλία
Το να είναι κάποιος χλωμός ή να είναι πιο «μπλε» τα χείλη, τα νύχια ή το χρώμα του δέρματός του.

Παράλληλα, η έρευνα της εφαρμογής για τα συμπτώματα της νόσου Covid «ZOE», που χρηματοδοτείται από τη βρετανική κυβέρνηση, όπως και αυτή του Πανεπιστημίου King's College του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι οι πολλοί φορείς της Όμικρον, έχουν εμφανίσει αλλαγή στη συμπεριφορά τους, σαν να βρίσκονται σε παραλήρημα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Express».

 

Δείτε επίσης

Σχετικά άρθρα

  13 January, 2022 ΥΓΕΙΑΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα