Ομιλία με θέμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο στους Βώρους

mesaralive.gr  15 March, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ
Ομιλία με θέμα τον Ελευθέριο Βενιζέλο στους Βώρους

Το Ίδρυμα Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς καλούν μέλη τους και φίλους στην ομιλία της νέας Προέδρου του Ιδρύματος κυρίας Λουίζας Καραπιδάκη – Τσιγάρα, η οποία θα γίνει την Κυριακή 19 Μαρτίου 2017 και ώρα 11.30 π.μ. στο Κέντρο Ερευνών του Μουσείου, στους Βώρους, με θέμα «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ..Ήρωας στη Λαϊκή Συνείδηση».

Η κ. Καραπιδάκη είναι ιστορικός της τέχνης, πρώην επιμελήτρια του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου και τώρα του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

   Στη διάρκεια της ομιλίας της θα προβληθούν διαφάνειες (και παράλληλα  θα εκτεθούν στον ίδιο χώρο αντίγραφα  ορισμένων αντιπροσωπευτικών έργων μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η λατρεία που εκφράστηκε  στο πρόσωπο του «Μεγάλου Κυβερνήτη», ως  «Ευεργέτη του Έθνους»,ως  Οραματιστή της Ελλάδας «των δυο Ηπείρων και των πέντε θαλασσών». Λατρεία που  εκδηλώθηκε είτε με  έργα σπουδαίων  και γνωστών  καλλιτεχνών , συγγραφέων, μουσικών, αλλά κυρίως με έργα λαϊκά, καλλιτεχνών που εικονίζουν τον Βενιζέλο σε κεραμικά, κεντήματα (φωτ.), χαλιά, εφημερίδες (φωτ.), ή σε ζωγραφικούς πίνακες  που τον παριστάνουν ως ήρωα φουστανελοφόρο  (φωτ.), ή ως μυθικό  αρχαίο ήρωα, ως Οδυσσέα, Λεωνίδα, ή ως Ηρακλή ροπαλοφόρο (φωτ.),  ως Γίγαντα  αλλά και  Ηνίοχο Ηλιο (φωτ.). Αμέτρητες είναι οι φωτογραφίες και επιστολές απλών ανθρώπων που απευθύνονται στον Βενιζέλο ως «Σωτήρα του Έθνους»,που τον καταξιώνουν ως «Εθνικό Ήρωα» στη λαϊκή συνείδηση και στη συλλογική μνήμη.

    Στους δύσκολους καιρούς,  όπως τότε, όπως σήμερα, πόση ανάγκη υπάρχει για Ήρωες – Σωτήρες! Πόσο σπάνια ωστόσο αναγνωρίζονται !

   Η κ. Καραπιδάκη ερεύνησε και βρήκε τα τεκμήρια που αναδεικνύουν τον Ε. Βενιζέλο ως εθνικό ήρωα , τα περισσότερα από τα Αρχεία του Κράτους αλλά και άλλες πηγές. Τα πρωτότυπα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Έκθεση του Δήμου Ηρακλείου στη Βασιλική του  Αγίου Μάρκου τον περασμένο Σεπτέμβριο. Στους Βώρους ωστόσο η κ. Καραπιδάκη θα έχει τη δυνατότητα να αναλύσει και συζητήσει τα τεκμήρια αυτά με τους συμμετέχοντες στην εκδήλωση, στη νότια εσχατιά της Κρήτης.

 

mesaralive.gr  15 March, 2017 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΑΡΘΡΑ