Ομόφυλα ζευγάρια: Eυρύτατη συναίνεση στο νομοσχέδιο

  05 February, 2024 ΑΡΘΡΑ
Ομόφυλα ζευγάρια: Eυρύτατη συναίνεση στο νομοσχέδιο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πρώτη συνεδρίαση στις συναρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Με τις τοποθετήσεις τους οι εισηγητές των κομμάτων επιβεβαίωσαν τη διαφαινόμενη ευρύτατη πλειοψηφία επί των προωθούμενων διατάξεων, καθώς, εκτός της ΝΔ, θετικά τοποθετούνται οι ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας. Στον αντίποδα, αρνητική στάση αναμένεται να έχουν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη.

Το διήμερο 14-15 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας για την ισότητα στον γάμο.

Συρεγγέλα: Το νομοσχέδιο προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση η εισηγήτρια της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, τόνισε πως το νομοσχέδιο υλοποιεί την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης για μια κοινωνία συμπεριληπτική. «Είναι ένα βήμα μπροστά για την ευημερία και ισότητα, για να μην υπάρχουν αόρατοι και αποκλεισμένοι άνθρωποι και προ πάντων αόρατα και αποκλεισμένα παιδιά. Ο γάμος είναι και συμφωνία μεταξύ ανθρώπων που απορρέουν υποχρεώσεις και δικαιώματα. Η πολιτεία ρυθμίζει αυτές τις σχέσεις ώστε όλοι οι άνθρωποι να μπορούν να συνάψουν πολιτικό γάμο. Η Ελλάδα θα γίνει η 37η χώρα που θα εισαγάγει την ισότητα στον πολιτικό γάμο, μόνο με τις άκρως απαραίτητες προσαρμογές στη νομοθεσία», ανέφερε και πρόσθεσε: «Το νομοσχέδιο προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών και δεν επεκτείνει το δικαίωμα της υποβοηθούμενης και παρένθετης μητρότητας, δεν κάνει καμία αναφορά σε γονέα 1 και γονέα 2, καθώς γονιός σημαίνει πατέρας και μητέρα. Υπάρχουν εύλογοι προβληματισμοί ακόμα και εντός του Κοινοβουλίου».


Ακρίτα: Σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας έστω και με καθυστέρηση
«Είναι μια σημαντική αλλαγή για τη χώρα μας έστω και με καθυστέρηση. Το σημαντικότερο είναι να ανταποκριθούμε ως πολιτεία στα αιτήματα και στους αγώνες των συνανθρώπων μας για ισότητα και να δημιουργήσουμε συνθήκες συμπερίληψης και άρση διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών», είπε η Έλενα Ακρίτα από τον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας με νόημα πως στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπάρχει αντίθετη άποψη ούτε δημοψηφίσματα.

«Καμία συντήρηση και σκοταδιστική αντίληψη και μεσαίωνας δεν θα μας γυρίσει πίσω. Θα εξασφαλίσουμε ισοτιμία στον γάμο για όλα τα ζευγάρια ανεξαρτήτως φύλου. Μετά από χρόνια αδράνειας η ΝΔ μετακινείται στην ψήφιση δικαιωμάτων. Το νομοσχέδιο δεν θα αποτελέσει την κολυμβήθρα Σιλωάμ για τον κ. Μητσοτάκη, δεν θα προσφέρει εξιλέωση για κραυγαλέες παραβιάσεις δικαιωμάτων και συγχωροχάρτι», είπε.

Χρηστίδης: Δικαίωμα για τεκνοθεσία έχουν σήμερα όλοι οι ενήλικοι
«Τους τελευταίους μήνες επικρατεί αντιπαράθεση στον γάμο ομοφύλων. Οι θέσεις που ακούγονται, οι φόβοι, τα επιχειρήματα και οι ανησυχίες ως ένα σημείο είναι δικαιολογημένες, αλλά από ένα σημείο και μετά υπερβαίνουν τη λογική και δημιουργούν εντάσεις», τόνισε ο Παύλος Χρηστίδης από το ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει ευθύνες για τον διχασμό, μεγάλες. Είναι επιπολαιότητα που τη χαρακτηρίζει να διαμορφώσει το επικοινωνιακό αφήγημα του επικεφαλής της αντί να λύνει προβλήματα και να προτάσσει το συμφέρον της κοινωνίας έναντι του ατομικού του κ. Μητσοτάκη», είπε και σε άλλο σημείο υπογράμμισε: «Ένας γάμος δεν συνεπάγεται δικαίωμα τεκνοθεσίας. Δικαίωμα για τεκνοθεσία έχουν σήμερα όλοι οι ενήλικες άνθρωποι ανεξάρτητα από σεξουαλικό τους προσανατολισμό».

Η Παρασκευή Δάγκα εξήγησε τους λόγους για τους οποίους το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο: «Η άρνησή μας στην εμπορευματοποίηση της τεκνοθεσίας και τεκνοποίησης. Υπονομεύεται το δικαίωμα του παιδιού, δηλαδή η κοινωνική του ανάγκη να έχει δεσμούς με τη μητέρα και τον πατέρα». Όπως εξήγησε, το νομοσχέδιο εμπορευματοποιεί την τεκνοποίηση και δεν συμβάλλει στην εξάλειψη των καταδικαστέων πρακτικών, αλλά τροφοδοτεί την ένταση τέτοιων επιθέσεων.

«Η Ελληνική Λύση λέει βροντερά "όχι" στο νομοσχέδιο! Θέλουμε να το αποσύρετε, θέλουμε τα παιδιά να έχουν πατέρα και μητέρα, και όχι αφύσικα γονέας 1 και γονέας 2. Θέλουμε τα παιδιά μας να έχουν γονείς και όχι γονείς νούμερα», είπε ο Παύλος Σαράκης, με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο της Νέας Αριστεράς, που άφησε αιχμές στο ΚΚΕ για τη στάση του, να επισημαίνει: «Μέρα νίκης για τα δικαιώματα. Είμαστε ένα βήμα πριν για αναγνώριση γάμου για όλα τα άτομα και όχι για ομόφυλα ζευγάρια».

 

  05 February, 2024 ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα