Ορκίστηκε Δήμαρχος Αμαρίου ο Παντελής Μουρτζανός.

mesaralive  09 March, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Ορκίστηκε Δήμαρχος Αμαρίου ο Παντελής Μουρτζανός.

Στο δημαρχείο Αμαρίου πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι η ορκωμοσία του Παντελή Μουρτζανού που ανέλαβε καθήκοντα δημάρχου μετά την δικαίωση του από το ΣτΕ.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε από τον Μητροπολίτη Λάμπης, Σιβρήτου και Σφακίων Ειρηναίο,παραβρέθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός,καθώς επίσης και αρχές και φορείς από ολόκληρη την Κρήτη.

 

Αμέσως μετά, ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός δήλωσε:

Η σημερινή ημέρα δεν είναι ημέρα μόνο προσωπικής δικαίωσης αλλά και δικαίωσης της λαϊκής βούλησης των πολιτών του δήμου Αμαρίου. Συγχρόνως όμως είναι και ημέρα ευθύνης για όλους.

Πιστεύω ότι μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ήλθε επιτέλους η ώρα να αφήσουμε πίσω μας αυτά που μας χωρίζουν και να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν.

Αυτό που προέχει για μας είναι να επανέλθει άμεσα η κοινωνική συνοχή και όλοι μαζί για το καλό του τόπου να προχωρήσουμε, με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας.

Από τον Σεπτέμβριο στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος μας με την καθοριστική βοήθεια των εργαζομένων έχει ξεκινήσει επίμονη μεθοδική και συστηματική δουλειά.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας ζητάμε την στήριξη και συμβολή όλων των συνδημοτών μας προκειμένου να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο, για μας και τα παιδιά μας.

 

Η ομιλία του κ.Μουρτζανού κατα την τελετή ορκωμοσίας.

Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων κ.κ Ειρηναίε, Σεβαστοί πατέρες, Κύριε Υπουργέ Υγείας, κυρία Αντιπεριφερειάρχη, κύριε Γ.Α.Δ.Π.Κρήτης, Κύριοι Δήμαρχοι, κύριοι ταξίαρχοι κύριοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, κύριοι εκπρόσωποι λοιπών Αρχών και φορέων, αγαπητοί συνδημότες και Συνδημότισσες, φίλες και φίλοι, σας ευχαριστώ από Καρδιάς για το σημερινή σας παρουσία.

Έστω και με καθυστέρηση έξι μηνών η ορκωμοσία του εκλεγμένου Δημάρχου Αμαρίου, έγινε, καθώς δεν επαρκούσε η λαϊκή βούληση αλλά ήταν απαραίτητη και η δικαστική νομιμοποίηση.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επιβεβαίωσε την απόφαση των συνδημοτών μου και με δικαίωσε προσωπικά καθώς όπως είχα δηλώσει κατ’ επανάληψη δεν υπήρχε κανένα κώλυμα στην υποψηφιότητα μου.

Χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στη γυναίκα μου στα παιδιά μου, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου, στους νομικούς μου συμβούλους, στους συνεργάτες μου και σε όλους εσάς που τις δυσκολότερες στιγμές της ζωής μου που αμφισβητήθηκε η εντιμότητα και η αξιοπιστία μου, σταθήκατε δίπλα μου και με κρατήσατε όρθιο μέχρι που ήλθε η οριστική δικαίωση.

Σήμερα είμαι διπλά συγκινημένος πρώτον γιατί η σκέψη μου γυρίζει δεκάδες χρόνια πίσω. Στον Οκτώβριο του 1982 όταν σε ηλικία 19 ετών, ως νέος αστυνομικός έδωσα τον όρκο επί του Ιερού Ευαγγελίου και επί Τριάντα δύο χρόνια υπηρέτησα την πατρίδα μου, εφαρμόζοντας το σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, υπερασπιζόμενος την ζωή, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την περιουσία των πολιτών.

Και δεύτερον γιατί το όνειρο μου να υπηρετήσω τον τόπο που γεννήθηκα και μεγάλωσα από θέση ευθύνης, γίνεται πραγματικότητα.

Με πλήρη συναίσθηση των ευθυνών της θέσης του Δημάρχου Αμαρίου σας υπόσχομαι ότι θα τιμήσω τον όρκο που μόλις έδωσα για ανιδιοτελή προσφορά στον τόπο και σε καθένα από σας χωριστά.

Πιστεύω ότι ήλθε επιτέλους η ώρα να αφήσουμε πίσω μας αυτά που μας χωρίζουν και να προτάξουμε αυτά που μας ενώνουν.

Για μας, αυτό που προέχει είναι να επανέλθει άμεσα η κοινωνική συνοχή και όλοι μαζί για το καλό του τόπου να προχωρήσουμε, με πνεύμα ενότητας και συνεργασίας.

Θα είμαστε τόσο εγώ, όσο και οι συνεργάτες μου σε καθημερινή βάση στην διάθεση του κάθε συνδημότη μας για τη λύση όποιου προβλήματος αντιμετωπίζει

Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν. Έχουμε πλήρη συναίσθηση των βαρών που επωμιστήκαμε πριν έξι μήνες.

Λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης τα προβλήματα διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων είναι μεγάλα και σε πολλές περιπτώσεις αξεπέραστα.

Η ανεργία, κυρίως των νέων, βρίσκεται σε ποσοστά τέτοια που δημιουργούν προβλήματα ανασφάλειας για το παρόν και αβεβαιότητας για το μέλλον.

Ύστερα από τις μεγάλες περικοπές που έχουν γίνει στις κρατικές επιχορηγήσεις τα τελευταία χρόνια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει πολλές αρμοδιότητες, αλλά ελλιπείς πόρους.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να μεταμορφώσουμε το Δήμο μας και να βελτιώσουμε την καθημερινή ζωή των συνδημοτών μας.

Στην προσπάθειά μας για την αγροτική και τουριστική ανάπτυξη του τόπου θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε και θα αξιοποιήσουμε όλα τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον δημοτικό σύμβουλο και για τα επόμενα πέντε χρόνια αντιπρόεδρο του ΕΣΔΑΚ (Ενιαίος Σύνδεσμος Διάθεσης Απορριμμάτων Κρήτης) και μέχρι χθες Δήμαρχο Αμαρίου κ. Αδάμ Παραδεισανό, ο οποίος με την στήριξη μου και της δημοτικής ομάδας της πλειοψηφίας ανταπεξήλθε πλήρως στα καθήκοντα του. Συγχρόνως λοιπόν με τον δικαστικό αγώνα, καθώς βρεθήκαμε κατηγορούμενοι γιατί κάναμε το μεγάλο λάθος να κερδίσουμε τις εκλογές του Μαΐου, από την 1η του Σεπτέμβρη ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος μας και αμέσως φάνηκε ότι κάτι καινούργιο κάτι διαφορετικό κάτι ελπιδοφόρο άρχισε να γεννιέται στο Αμάρι.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά σε μερικές από τις υποσχέσεις μας που ήδη έχουν γίνει πράξη.

Σταματήσαμε τον δήθεν μονόδρομο της εν λευκώ παραχώρηση γης εντός του ΧΥΤΑ Αμαρίου από την προηγούμενη διοίκηση για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και διαχείρισης του νέου ΧΥΤΥ.

Μετά από συνεχείς συσκέψεις στην αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου και επαφές με στελέχη του ΕΣΔΑΚ λήφθηκε ομόφωνη απόφαση από το νέο δημοτικό συμβούλιο και παραχωρήθηκε ο χώρος, μόνο για την κατασκευή του εργοστασίου με μία σειρά αντισταθμιστικών υπέρ του δήμου μας και με κύριες δεσμεύσεις από πλευράς ΕΣΔΑΚ, α) τη συνέχιση της διαχείρισης των απορριμμάτων από την ΑΜΑΡΙ Α.Ε, μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του εργοστασίου.

β) Μετά την κατασκευή, την απόδοση στο δήμο Αμαρίου, μέρος του χρηματικού ποσού ανά τόνο που θα εισπράττει η εταιρεία η οποία θα έχει αναλάβει την διαχείριση.

Εμείς θεωρούμε αυτονόητο ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και θα συνεχίσει να υφίσταται η ΑΜΑΡΙ Α.Ε και αυτή θα είναι η εταιρεία που θα αναλάβει και την διαχείριση.

γ)Οι περισσότεροι εργαζόμενοι και εξειδικευμένο προσωπικό που θα προσληφθούν μετά την κατασκευή του εργοστασίου θα προέρχονται από το δήμο μας.

Όπως γνωρίζετε κατά τις πρόσφατες εκλογές στον ΕΣΔΑΚ εξελέγη και μάλιστα τοποθετήθηκε στη θέση του αντιπροέδρου για επόμενα πέντε χρόνια ο κ. Αδάμ Παραδεισανός. Έτσι το συμβούλιο του ΕΣΔΑΚ δεν θα μπορεί να αποφασίζει για μας χωρίς εμάς.

Προβήκαμε στην βελτίωση τμημάτων της αγροτικής οδοποιίας που σε πολλά σημεία, ήταν σε άθλια κατάσταση ώστε να υπάρχει η δυνατότητα πρόσβαση των γεωργών στις περιουσίες τους, ιδιαίτερα για την περισυλλογή του ελαιοκάρπου.

Αντιμετωπίσαμε σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε σε ικανοποιητικό βαθμό τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τα πρωτόγνωρα για το Αμάρι καιρικά φαινόμενα το τελευταίο δίμηνο. Εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω την αντιπεριφερειάρχη, την κυρία Λιονή, για την άριστη συνεργασία.

Προχωρήσαμε στην υλοποίηση προεκλογικής μας δέσμευσης και συγκεκριμένα στην αναδιάρθρωση του τιμολογίου ύδρευσης όπου ο μέσος καταναλωτής θα διαπιστώσει μείωση της τιμής από 15 έως 20 % για το νερό που θα καταναλώσει το 2015. Πραγματοποιήσαμε τον Οκτώβριο έργο απομάκρυνσης των όμβριων υδάτων από τον ΧΥΤΑ και σε έκταση οκτώ στρεμμάτων τα οποία θα επιβάρυναν το κύτταρο και μειώθηκε έτσι ο κίνδυνος υπερχείλισης και μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Επεξεργαζόμαστε σχέδιο άμεσης μείωσης μέχρι μηδενισμού του ελλείμματος που παρουσιάζει το Πάνακρον το οποίο έλλειμμα την πενταετία λειτουργίας του ξεπέρασε το 1.000.000 Ευρώ.

Σας διαβεβαιώνω ότι από το Σεπτέμβριο στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος μας με την βοήθεια και των εργαζομένων έχει ξεκινήσει επίμονη μεθοδική και συστηματική δουλειά.

Όπως έχουμε υποσχεθεί λειτουργούμε με διαφάνεια, με αξιοκρατία, με σεβασμό στον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασία του περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας.

Όπως έχετε διαπιστώσει αυτούς τους έξι μήνες η νέα Δημοτική Αρχή, λειτουργεί ενωτικά χωρίς αποκλεισμούς, με νέες αντιλήψεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Πιστεύουμε ότι με την υλοποίηση και του προγράμματος μας θα έλθει η επιτέλους η ανάπτυξη στην περιοχή μας, η οποία θα δώσει την δυνατότητα να μείνουν νέοι στα χωριά μας και με την βοήθεια του δήμου να δημιουργήσουν τις δικές τους μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις.

Σας υπόσχομαι τα επόμενα χρόνια ότι το Αμάρι δεν θα περιμένει την παρουσία ενός ερπετού για να γίνει για λίγο χρόνο γνωστό, εμείς θέλουμε να γίνει μόνιμα γνωστό και επισκέψιμο και αυτό θα γίνει μόνο με την ορθή προβολή του τόπου μας, από μας τους ίδιους και με την προβολή και ανάδειξη π.χ. αρχαιολογικών χώρων, ιστορικών μνημείων, τοπικών προϊόντων αλλά και με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Δέσμευση μας είναι να είμαστε κοντά στους συνδημότες μας, να λύνουμε γρήγορα και αποτελεσματικά τα προβλήματα καθημερινότητας και να σχεδιάζουμε το μέλλον του Δήμου μας όπως του αξίζει.

Σας έχουμε υποσχεθεί ότι ανά εξάμηνο θα περνάμε απογευματινές ώρες από τα χωριά για να συζητάμε μαζί σας, να επαναπροσδιορίζουμε τα τοπικά προβλήματα και να δίνουμε λύσεις.

Από τις 16 Μαρτίου λοιπόν ξεκινάμε τις επισκέψεις, θα ενημερωθείτε έγκαιρα από τον πρόεδρο του συμβουλίου Τοπικής Κοινότητας ή τον αντιπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας του χωριού σας.

 

Θα ήθελα να ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά τους πολίτες που μας εμπιστεύτηκαν, αλλά και αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο δεν είμαστε η επιλογή τους και να τονίσω ότι αυτός που τελικά κέρδισε, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι η δημοκρατία και η λαϊκή βούληση των πολιτών.

Στην αλλαγή πορείας, στην Νέα Πορεία για το Αμάρι, καλώ όλους τους συνδημότες μας να σταθούν δίπλα μας, να γίνουν αρωγοί, συμπαραστάτες και όλοι μαζί να καταφέρουμε να γυρίσει σελίδα ο Δήμος Αμαρίου και να τον οδηγήσουμε στον δρόμο της ανάπτυξης, να εξασφαλίσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής που αξίζουμε όλοι μας, αλλά και να δημιουργήσουμε εκείνες τις συνθήκες για ένα καλύτερο αύριο, ένα καλύτερο μέλλον που επιζητούμε να έχουν τα παιδιά μας. Σας ευχαριστώ".

 

mesaralive  09 March, 2015 ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

 

Περισσότερα νέα

mesaralive.gr | επίσημη σελίδα