Ουκρανία-Πόλεμος: Συνεχίζεται η ρώσικη πολιορκία με στόχο το Κίεβο

  12 March, 2022 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ
Ουκρανία-Πόλεμος: Συνεχίζεται η ρώσικη πολιορκία με στόχο το Κίεβο

Λίγα χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο βρίσκεται το  ρωσικό κομβόι με δυτικούς αναλυτές να εκτιμούν πως βρίσκεται προ των πυλών επιχείρηση κατάληψης της ρωσικής πρωτεύουσας.

 Μάλιστα κατά τη διάρκεια της νύχτας χτύπησαν σειρήνες συναγερμού τόσο στο Κίεβο, όσο και στη δυτική πόλη Λβιβ, στην Οδησσό και το Χαρκίβ, το Τσερκάσι, καθώς και στην περιφέρεια του Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία, ανέφερε αριθμός τοπικών ουκρανικών μέσων ενημέρωσης.

Λίγο μετά τις 11 το βράδυ σημειώθηκαν τρεις πολύ δυνατές εκρήξεις στο κέντρο του Κιέβου, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του OPEN στην ουκρανική πρωτεύουσα, Χρήστος Νικολαΐδης. Επίσης σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ, στο Κίεβο ακούστηκαν και πυροβολισμοί αργότερα μέσα στη νύχτα.

Οι ρωσικές δυνάμεις φάνηκαν να ανασυντάσσονται χθες, Παρασκευή, για μια ενδεχόμενη επίθεση στο Κίεβο. Σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία Maxar, βάλλουν με πυρά πυροβολικού καθώς πλησιάζουν στην πρωτεύουσα.

 Οι φωτογραφίες δείχνουν σπίτια και άλλα κτίρια στις φλόγες, εκτεταμένες ζημιές και κρατήρες κατά μήκος της κοινότητας Μοσχούν, βορειοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

To πρακτορείο Reuters επισημαίνει πως δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει τις πληροφορίες της Maxar Technologies, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων από την έναρξη της κρίσης στην Ουκρανία.

Τις τελευταίες 24 ώρες, οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να έχουν πετύχει σημαντική πρόοδο στα μέτωπα των μαχών, καθώς ανακοίνωσαν ότι «απελευθέρωσαν», μαζί με τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, την πόλη Βολνοβάκα, κοντά στο Ντονέτσκ, ενώ έχουν πλησιάσει στις εισόδους του Χαρκόβου, προετοιμάζοντας το έδαφος για την εισβολή στους δρόμους της δεύτερης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.

 

Έπειτα από δώδεκα ημέρες πολιορκίας, η Μαριούπολη, ένα στρατηγικής σημασίας λιμάνι, βρίσκεται χωρίς νερό, χωρίς αέριο, χωρίς ηλεκτρικό, χωρίς επικοινωνίες και τις τελευταίες ημέρες βλέπει κανείς εκεί ανθρώπους να τσακώνονται για τρόφιμα. Η κατάσταση είναι «απελπιστική», προειδοποίησαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

Πυρά Ζελένσκι κατά Μόσχας

Αισθητά μικρότερος ήταν χθες Παρασκευή ο αριθμός των αμάχων που κατάφεραν να εγκαταλείψουν τέσσερις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα είπε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, συνολικά 7.144 πολίτες απομακρύνθηκαν από τις εμπόλεμες ζώνες, αριθμός που είναι σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα 24ωρα.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι αρνείται να επιτρέψει σε αμάχους να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη και άλλες πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας, διαβεβαιώνοντας πως το Κίεβο θα προσπαθήσει ξανά σήμερα να στείλει τρόφιμα και φάρμακα στις περιοχές αυτές.

Υποστήριξε ότι οι εισβολείς, αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση σε όλη την Ουκρανία, επιδίδονται σε αποτρόπαιες πράξεις - ανάλογες με εκείνες των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, όπως χαρακτηριστικά είπε - στηλιτεύοντας την απαγωγή του δημάρχου της Μελιτόπολης Ιβάν Φεντόροφ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, περισσότεροι από 12.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της εισβολής στη χώρα του. Χιλιάδες άλλοι έχουν τραυματιστεί, αιχμαλωτιστεί ή παραδοθεί, συμπλήρωσε.

Σύσταση σε αμερικανούς να μην πολεμούν στην Ουκρανία από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε σήμερα τους Αμερικανούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που θέλουν να πολεμήσουν, ότι αντιμετωπίζουν έναν «πολύ πραγματικό κίνδυνο» να αιχμαλωτιστούν ή και να πεθάνουν, καθώς η Ουάσινγκτον δεν θα είναι σε θέση να οργανώσει την απομάκρυνσή τους από τη χώρα.

«Μπορεί να κινδυνεύσουν να τους ασκηθούν ποινικές διώξεις και ίσως να αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο κακομεταχείρισης», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

 

  12 March, 2022 ΚΟΣΜΟΣΑΡΘΡΑ